Burgundiskt lästips med 2016-smak på BKWine: Bonneau du Martray och Comte Georges de Vogüé

Hos BKWine finns två nyupplagda inlägg om viner från två högklassiga Bourgogne-domäner, dels om Corton-Charlemagne från Bonneau du Martray på den vita sidan och dels Musigny/Bonnes Mares/Chambolle-Musigny från Comtes Georges de Vogüé på den röda sidan.

Anledningen till lästipset är att det är jag som skrivit dessa inlägg, och de hamnade hos BKWine för att jag gick på importören Tryffelsvinets provning som deras representant.

I båda fallen rör det sig huvudsakligen om viner från 2016, och tre av dem webblanseras nu på torsdag, 1 november. Två 2009:or från Comte Georges de Vogüé, som också var med på provningen, webblanseras 17 januari 2019. Några av de övriga vinerna finns i Tryffelsvinets restaurangsortiment eller är tillgängliga via privatimport.

2016 var en årgång som bjöd på stora svårigheter i Bourgogne, men resultatet blev riktigt bra viner av ren och elegant karaktär, dock i liten volym. Vinerna är generellt strama och syradrivna, vilket innebär att de röda (i alla fall de av bättre klass) är långlagringsviner och de vita är friska. Den lilla volymen innebär att priserna tyvärr har stigit ytterligare jämfört med 2015. Om ”mindre volym än vanligt” låter väldigt bekant i Bourgogne, så beror det på att samma sak gällde 2013, 2011, och i viss mån 2010. Dock fanns det rätt normala volymer av 2014 och 2015. Samma sak gäller tydligen 2017 och 2018, och båda årgångarna lär vara både bra och i tillgänglig stil. (Mer preliminära uppgifter för 2018 än 2017.) Att det kommer att leda till prissänkningar på toppbourgogner vågar jag inte gissa på, men man kan ju åtminstone hoppas att trycket på ytterligare höjda priser borde försvinna, eller åtminstone minska.

Tryffelsvinets provning med De Vogüé och Bonneau du Martray är en årlig begivenhet, som oftast ges i en branschversion och en version till självkostnadspris för deras vinklubb. Jag har varit med på endera versionen ett antal gånger, och oftast skrivit om den. Uppdelat efter yngsta årgång vid respektive provning hittar man de tidigare inläggen här:

 

Annonser
Det här inlägget postades i 2016, Bourgogne, Chardonnay, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Burgundiskt lästips med 2016-smak på BKWine: Bonneau du Martray och Comte Georges de Vogüé

  1. Ping: Two 2016 Burgundian posts over at BKWine: Bonneau du Martray and Comte Georges de Vogüé | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s