Byprofil: Mont-Saint-Père, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Vallée de la Marne / Vallée de la Marne Ouest
Vingårdar och druvsorter: 152,4 ha, varav 61% Pinot Meunier, 21% Pinot Noir och 18% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Ouest markerade, samt några omgivande byar i vitt.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

På högra stranden av Marne
Åt öster: Chartèves
Åt sydväst: Gland

På vänstra stranden av Marne
Åt sydost: Mézy-Moulins
Åt sydsydväst: Fossoy
Anm: några av byarna som syns åt norr och väster på kartan finns inte med i listan ovan eftersom de ligger utanför appellationen Champagne.

Marnefloden vid Mont-Saint-Père, med en sluss. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Pline, 2012).

Orten

Mont-Saint-Père ligger på Marneflodens högra strand, vilket innebär norr om floden.

Byn är bland annat känd för att vara födelseplats för konstnären Léon Lhermitte (1844-1925), som verkade i den realistiska skolan och ofta målade porträtt med scener från landsbygden. Denne bydens store son har förärats med en staty i byn.

Kommunen Mont-Saint-Père omfattar 1069 ha och har 700 invånare (läge 2015) som kallas Montépierrins respektive Montépierrines.

Vingårdar

Vingårdarna i Mont-Saint-Père ligger dels i ett block norr om byn, och dels i ett block sydväst om byn, nära Marnefloden, som också sträcker sig över gränsen till grannbyn Gland. Vingårdarna utgörs huvudsakligen av sydostsluttningar och domineras av Pinot Meunier.

Aktuell vingårdsareal i Mont-Saint-Père är 152,4 ha enligt CIVC (aktuella uppgifter 2018, avser läget med något års fördröjning). Fördelningen på druvsorter är 92,5 ha Pinot Meunier (60,7%), 32,5 ha Pinot Noir (21,3%) och 27,4 ha Chardonnay (18,0%). 1997 var vingårdsarealen 122 ha. Det finns 109 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

  • Alain Bergère (NM), som dels finns i Mont-Saint-Père och dels i Étoges (där källaren finns). Har vingårdar i Étoges och i trakten av Château-Thierry längre västerut i Vallée de la Marne. Den traditionella årgångschampagnen, Millésime, består av 1/3 vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir (avser årgång 2005). Sortimentet har utökats med en ekologisk champagne, Millésime Bio, på 100% Pinot Meunier från en vingård i Chartèves. Första årgång var 2014 som lanserades 2018. Alain Bergère har också den ovanliga druvsorten Petit Meslier i sina vingårdar, men hittills tycks ingen champagne på druvsorten ha släppts. Ej att förväxla med A. Bergère i Épernay.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Bahin-Hû (RC, Facebook-sida) som använder sig av ca 60% Pinot Meunier, drygt 30% Chardonnay och 8-10% Pinot Noir. Sortimentet inkluderar tre årgångschampagner: den druvblandade Millésime (årgång 2008: 72% Pinot Meunier, 27% Chardonnay, 1% Pinot Noir), en Blanc de Blancs och en druvblandad Vieilles Vignes (årgång 2008: 59% Pinot Meunier, 23% Chardonnay, 18% Pinot Noir) på gamla stockar, som är fatbehandlad.
  • Jean Comyn (Facebook-sida), en producent som har 10 ha vingårdar i Mont-Saint-Père med 50% Pinot Meunier, 25% Chardonnay och 25% Pinot Noir, och producerar 80 000 flaskor per år. Tillsammans med fyra andra familjer har de totalt 40 ha vingårdar, och tycks dela vineri. Sortimentet innehåller två årgångschampagner: den druvblandade Symphonie på Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir, och Opus som är en blanc de blancs. Har åtminstone tidigare varit en RC-producent.
    Historik
    Paret Comyn planterade sina första vingårdar i Mont-Saint-Père 1970, på tidigare vingårdsmark som övergivits efter vinlusens härjningar och champagneindustrins problem runt första världskriget. Första skörden inträffade 1973.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Länkar

© Tomas Eriksson 2018, senaste uppdatering 2018-11-13

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Mont-Saint-Père, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

  1. Pingback: Champagne village profile: Mont-Saint-Père on the right bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s