Champagne Savart – eftertraktad champagne från Caviste

Dagens släpp från nätvinhandlaren Caviste, är det kanske mest eftertraktade i årsprogrammet, Champagne Savart. Savart är en uppmärksammad småproducent  och finns i den premier cru-klassade byn Écueil i den nordvästra delen Montagne de Reims – ”La Petite Montagne”, d.v.s. i norra delen av vinregionen Champagne och strax söder om Reims. Savart har även vingårdar i grannbyn Villers-aux-Nœuds. Champagnerna är Pinot Noir-dominerade men är strama och mineralbetonade för sin druvsammansättning, samtidigt som de har mycket frukt och ”substans”, särskilt i de champagner som har ett inslag av ekfatsbehandling. På senare år har stilen nog blivit aningen bättre och mer tillgänglig än de första åren då Caviste sålde dem.

Jag ser att det var tre år sedan jag senast skrev om ett blogginlägg om ett Savart-släpp, 2015 års släpp. 2014 års Savart-släpp recenserade jag här, 2013 års här, och 2012 års här.

Årets låda CAV0094 innehåller tre årgångslösa Savart-champagner enligt upplägget 3-2-1. (Nej, Ulf Kristersson hade inget med saken att göra.:-)) Det rör sig om två vita – en utmärkt ”instegs” och en ”lite bättre” – och en rosé och kostar sammanlagt 2190 kr. Det är samma uppbyggnad av lådan som förra året. Alla tre består huvudsakligen av årgångarna 2016 och 2015. 2015 är en kraftig och druvmogen årgång som räknas som mycket bra medan 2016 är en lite slankare årgång. Årgångsblandningen har blivit mycket bra.

Jag provade flaskorna igår, och här är mina intryck.

Champagne Savart L’Ouverture
100% Pinot Noir, Brut, dosage 6 g/l. Basårgången är 2016 kompletterad med 2015 (och möjligen något ytterligare reservvin). Pris 325 kr/st, 3 st i lådan.

Ung och frisk doft av moget äpple inklusive välvaxade gröna och röda äpplen, viss brödighet och antydan till nötter och andra utvecklade toner. Torr smak av äpple – samma äpplen som i doften – bra syra, aningen kryddton och bra mineralton. Stramare i smaken än doften indikerar, kan vinna på lite lagring. Funkar nu men kanske bättre nästa år, om man kan hålla sig. 88 p.

L’Ouverture är lite fruktigare och fylligare än den var för en del år sedan, men har för mig i grund och botten samma friska äppliga stil som alltid har karaktäriserat denna champagne. Årets L’Ouverture är nog lite mindre kraftig och lite mindre ”färdig” än vad förra årets release var. Dock är som alltid L’Ouverture mer gjord för att dricka ung än L’Accomplie är.

Champagne Savart L’Accomplie
80% Pinot Noir och 20% Chardonnay, Brut, dosage 5 g/l, d.v.s. i praktiken en Extra Brut. Basårgången är 2016 kompletterad med 2015. Till 50% vinifierat i ekfat. Pris 385 kr/st, 2 st i lådan.

Doft med moget rött och gult äpple, kryddtoner, mineral, lite utvecklade toner med brödighet och antydan till torkad frukt. Med tid i glaset tillkommer lite mer fatintryck. Torr smak med bra koncentration, äpplen, bra syra, mineral, viss kryddton. Hyggligt tillgänglig men med bra utvecklingspotential, 89+ p.

L’Accomplie har mer mineraltoner och mer komplexitet än L’Ouverture och är mer klassiskt Pinot Noir-tonad. Ekfatsinlaget gör L’Accomplie mer matig.

Champagne Savart Bulle de Rosé
80% Pinot Noir (varav ca 6-8% rött vin) och 20% Chardonnay, Brut, dosage 5 g/l, d.v.s. i praktiken en Extra Brut. Basårgången är 2016 kompletterad med 2015. Rödvinet är från 2016. Pris 445 kr/st, 1 st i lådan.

Blekt rosa färg. Mycket fruktig doft moget rött äpple, lite citrus, mineral och diskret blommighet. Smaken är medelfyllig(+) med rött äpple, bra syra, mineral och en slags burgundisk munkänsla med en lite oljig ”textur” (om vi ska prata vinsvengelska) som faktiskt får mig att tänka på vit bourgogne. Relativt ung, funkar hyggligt nu men kan utvecklas mer, 89(+) p.

Rosén är mer bärig och mindre brödig än Ouverture och L’Accomplie men har en bra kraft i smaken. Några av de som provade tyckte att doften påminde om röd bourgogne. För mig brukar de oftast inträffa i roséchampagne när det finns lite mer utvecklade toner i doften, så jag fick inte de associationerna. Däremot tänkte jag mer på bourgogne i smaken, och då alltså mer vit än röd dito.

Utöver dessa tre fick vi prova en äldre flaska av var och en av de tre champagnerna. (Dessa säljs alltså inte nu.) Jag tänkte återkomma inom kort, kanske redan ikväll, med provningsnoteringar för de flaskorna, samt för de två Savart-skumpor från förra årets släpp som jag provade på Cavistes mässa för ett år sedan.

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagne, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Champagne Savart – eftertraktad champagne från Caviste

  1. Pingback: Champagne Savart, a new release from Caviste | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s