Ortsprofil: Reims, den största staden i Champagne, del 4: kooperativ, småproducenter m.m.

Katedralen Notre-Dame de Reims. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Tim Hodson, 2011).

Ortsprofilen är uppdelad i fyra delar
Del 1: Basfakta
Del 2: Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne (A-L)
Del 3: Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne (M-Z)
Del 4: Övriga champagneproducenter – kooperativ och småproducenter – samt historiska producenter

Champagneproducenter

Övriga champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

  • Binet, ett hus ursprungligen grundat 1849, som återlanserades 2013. Det nya Binets champagner produceras i liten volym, har en hög andel Pinot Noir och tar sikte på lyxsegmentet. Årgångschampagnen heter Medaillon Rouge och består av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay (avser årgång 2008, premiärårgången i nya Binets regi; cuvéenamnet tillkom ursprungligen 1865).
    Historik
    Hus grundat av Louis Binet i Reims 1849, då med källare i Verzenay. Hans änka ändrade 1876 namnet till Veuve Binet Fils & Co. 1886 flyttade deras verksamhet inklusive källare in i nya byggnader på Rue de Courlancy i södra Reims, som numera används av Lanson. 1928 flyttades källarverksamheten till Saint-Nicaise-klostret i centrala Reims. 1943 köptes Binet av Henri Germain i Rilly-la-Montagne, och säljaren var Piper-Heidsieck. 1985 köptes Henri Germain och Binet av Jean-Jacques Frey. Frey sålde Henri Germain 1999 till Vranken Monopole i Reims, men behöll (inledningsvis?) ägandet av märket Binet. Binet har för övrigt producerat egenetiketterade champagner åt den anrika brittiska vinhandelsfirman Berry Bros. & Rudd sedan 1887. En återlansering av Binet under nya ägare började förberedas 2011, och de första nya champagnerna presenterades 2013.
  • Drappier (NM, Facebook-sida) har källare i Reims för att lagra sina bästa champagner, men den huvudsakliga verksamheten finns i den lilla byn Urville, i Bar-sur-Aubois (Côte des Bar). Se den byn för komplett producentprofil.
  • Martial-Couvreur (ND, Facebook-sida), har sin företagsadress i Reims men sin huvudverksamhet i Rilly-la-Montagne. Se den byn för komplett producentprofil. Företagsnamnet på flaskorna är Couvreur-Dumas.

Ej längre existerande champagnehus

  • Forest-Fourneaux, se Taittinger (del 3).
  • Médot & Cie (NM), grundades 1899 av Jules Médot och förblev i familjens ägo i fem generationer. Médot köptes 2002 av det dåvarande börsbolaget Charles de Cazanove i Épernay, som hade familjen Lombard som majoritetsägare och Thierry Lombard i spetsen, och som numera heter Lombard & Médot. (Varumärket Charles de Cazanove såldes nämligen 2003 till G.H. Martel och det Lombard-dominerade börsnoterade bolaget bytte då namn till Lombard & Médot.) Vid köpetillfället var Médots produktion ca 200 000 flaskor per år. Médot finns fortfarande kvar som ett varumärke (vid sidan av Lombard & Cie), och produceras av Lombard & Médot i Épernay; profil för det nuvarande Médot återfinns där. De har dock behållit Médots presshus i Pargny-lès-Reims. Médot framställde tidigare en årgångslös vingårdsbetecknad Pinot Noir-dominerad champagne vid namn Clos des Chaulins, en 0,68 ha vingård i Pargny-lès-Reims. Produktionen upphörde tydligen efter att de köptes av Lombard/Charles de Cazanove.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Alla småproducenter placeras under denna rubrik i avsaknad av annan information.

  • Blanc-Bennezon (RC)
  • Frerejean Frères grundades 2005 av tre bröder Frerejean Taittinger. Champagnerna kommer från Grauves men företagsadressen är i Reims. Se den byn för komplett producentprofil.
  • Picard & Boyer (RM) har 5 ha vingårdar, huvudsakligen i Vallée de la Marne i byarna Châtillon-sur-Marne, Vandières och Verneuil. Toppcuvéen heter Réserve de la Famille och består av 80% Chardonnay (vinifierad i ekfat) och 20% Pinot Noir.
  • Philippe de Sorbon (RC), har 10 ha vingårdar i Verzenay, Verzy, Mailly, Ludes, Verneuil och Moussy, med en årsproduktion av 50 000 flaskor. Årgångschampagnen har varierande sammansättning: årgång 2011 består av Chardonnay.

Anm: Listan är förmodligen inte fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

  • de Castelnau (Facebook-sida) var ursprungligen ett champagnehus grundat 1916 och namngivet efter Edouard de Curières de Castelnau, fransk general under första världskriget. Huset köptes 2003 av ett storkooperativ, Coopérative Régionale des Vins de Champagne (CRVC), som grundats 1962. Kooperativets medlemmar har idag (2018) sammanlagt 900 ha vingårdar, men bara en mindre del används för produktionen av de Castelnau. 2016 såldes 790 000 flaskor under varumärket, men en tydligt ökande trend (2013: 355 000). Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: en Millésimé med varierande sammansättning (2003: 30% Ch/70% PN, 2004 och 2006: 50% Ch/20% PM/30% PN) och en Blanc de Blancs på Chardonnay från Montagne de Reims och Côte des Blancs. Äldre årgångar säljs på magnum under namnet Collection Œnothèque (1995: 60% Ch/40% PN, 1996: 50% Ch/10% PM/40% PN, 1998: 40% Ch/40% PM/20% PN.) Därutöver finns en relativt nyintroducerad Hors Categorie (egen webbsajt) som produceras på basvin från några bra årgångar som vinifierats på ekfat. Batchen som buteljerades 2011 och degorgerades 2015 bestod av 55% Pinot Noir, 28% Pinot Meunier och 17% Chardonnay, varav en tredjedel vardera från 2010, 2009 och 2008.
    Historik från CRVC
    Kooperativet CRVC grundades 1962 av 24 vinodlare, i lokaler som tillhörde kooperativet i Villedommange. Varumärket Jacquart skapades 1964, se nedan. 1968 köptes lokaler på Rue de Mars i Reims, och 1969 skedde inflyttningen. 1971 köptes ytterligare lokaler på Rue Gosset. Från 1974 genomfördes en serie investeringar för att expandera produktionen. 2003 köptes varumärket de Castelnau. Efter nybyggnad och expansion nåddes 2008 en kapacitet att producera 13 miljoner flaskor per år, och att lagra 29 miljoner flaskor. Produktion i antal flaskor: 1968 – 540 000, 1971 – 2 000 000, 1978 – 3 700 000. 2017 hade CRVC 785 medlemmar, inklusive 23 andra kooperativ, med 900 ha vingårdar. 

Hôtel Brimont, där Jacquart har sitt huvudkontor. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Andreas Ivarsson, 2010).

  • Jacquart (Facebook-sida) är ett ”storkooperativ” som grundades 1964, och som är ett samarbete mellan kooperativen COGEVI i Aÿ (som har det egna märket Collet), l’Union Auboise i Bar-sur-Seine (som har det egna märket Devaux) och COVAMA i Château-Thierry (som har det egna märket Pannier). Företaget bakom heter formellt Alliance Champagne Jacquart – Union de Coopérative de la Champagne (UCC). Jacquart har sitt huvudkontor i Hôtel de Brimont, uppfört 1896. Druvorna kommer från 350 ha i över 60 byar. Kooperativen bakom Alliance Champagne har totalt 2000 medlemmar med 2400 ha vingårdar, enligt uppgifter från 2010. Sortimentet inkluderar fyra årgångschampagner: Mosaïque som är druvblandad (samma namn används även på årgångslösa blandningar), en Blanc de Blancs och prestigecuvéen Cuvée Alpha i vit version och roséversion. Den vita Cuvée Alpha lanserades 2013 i årgången 2005 och utgörs av en ungefär jämn blandning av Chardonnay och Pinot Noir från grand cru- och premier cru-byar (2006: 50% Ch/50% PN, 2010: 60% Ch/40% PN). Rosén lanserades 2017 i årgången 2010 (2010: 52% Ch/48% PN, varav 16% rött vin). Jacquart ska inte förväxlas med småodlaren André Jacquart i Vertus.
    • Montaudon är ett varumärke som sedan 2010 hör ihop med Jacquart, d.v.s. ägs av Alliance Champagne, efter att tidigare ha varit ett eget hus. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som utgörs av en ungefär jämn blandning av Chardonnay och Pinot Noir (2002: 53% Ch/47% PN, 2007: 45% Ch/55% PN) och den årgångslösa prestigechampagnen Classe M som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Montaudon har sedan länge ett presshus i byn Avirey-Lingey i Côte des Bar (Barséquanais), d.v.s. långt söderut i Champagne.
      Historik
      Montaudon har en bakgrund som ett eget champagnehus. Varumärket Montaudon har en historia tillbaka till 1891, då Auguste-Louis Montaudon flyttade till Épernay efter att ha varit vinmakare hos Bouvet-Ladubay i Loire. Det egentliga huset grundades 1935 i Épernay som Montaudon Fils av Auguste-Eugène Montaudon, som tidigare var vinmakare vid Maison Merand (senare känt som De Castellane). Huset marknadsförde sig på 1930-talet genom kopplingar till kabaretscenen i Paris och producerade bl.a. en Champagne Josephine Baker. 1958 flyttade huset till Reims och byggnader på Rue Ponsardin. 1990 blev adressen istället Rue de Verdun och 2011 Boulevard Lundy. Philippe Montaudon som tog över huset 1978 köpte 45 ha vingårdar i Avirey-Lingey (med omgivningar?) i Côte des Bar. Försäljningen låg 2005-2010 i genomsnitt på drygt 2 miljoner flaskor per år. 2008 öppnades en ny produktionsanläggning i industriområdet Croix-Blandin i Reims. I slutet av 2008 sålde familjen Montaudon huset till Moët-Hennessy (LVMH) för 27 miljoner euro. Det som lockade lär framför allt ha varit druvkontrakt om 150-200 ha. Familjen Montaudon behöll ägandet av vingårdarna på 45 ha, som huvudsakligen fanns i Côte des Bars, men också i Verzenay, Verzy, Avize, Vertus, Épernay och Bouzy. I slutet av 2010 såldes Montaudon vidare till Alliance Champagne. Köpet omfattade varumärket, produktionsanläggningen och lagret av champagner, men inga druvkontrakt. Köpet hjälpte kooperativen att kunna använda en större andel av sina druvor i egna champagner, och minska beroendet av s.k. distributörsvarumärken. I mitten av 2011 sålde Alliance Champagne produktionsanläggningen i Croix-Blandin vidare till Taittinger effektivt 1 augusti 2012.

    Jacquart (UCC) har också producerat champagne åt bl.a. varumärkena (MA = marque d’acheteur, köparens eget varumärke):

    • Antoine de Clevecy, som säljs av Sainsbury’s i Storbritannien.
  • Les Celliers du Champ de Mars, ett kooperativ som hör ihop med Palmer & Co nedan.
  • Palmer & Co (Facebook-sida) är ett kooperativ grundat 1947. Medlemmarna har (2018) 415 ha vingårdar, varav över 200 ha i grand cru- och premier cru-byar. En stor del ligger i Montagne de Reims, men en del även i Sézannais, Côte des Bar och Vallée de la Marne. Vingårdarna består av 50% Chardonnay, 40% är Pinot Noir och 10% Pinot Meunier. Den höga andelen Chardonnay förklaras av att kooperativet är väl företrätt på den Chardonnay-dominerade östsidan av Montagne de Reims, bl.a. i byarna Trépail och Villers-Marmery. Deras Chardonnay kommer ungefär till hälften från Montagne de Reims och till hälften från Sézannais. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner, Vintage som består av 50-55% Chardonnay, 40-45% Pinot Noir och 5-10% Pinot Meunier, och därutöver finns en årgångs-Blanc de Blancs. De brukar släppa äldre årgångar under beteckningen Collection, och är en av de producenter som sparat undan rätt stora mängder äldre årgångar respektive fyllt mycket på stora flaskor. Den årgångslösa Amazone de Palmer är prestigecuvéen, och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir som tas från deras reservviner. Palmers champagner har skaffat sig ett rykte om mycket rimlig prissättning relativt sin kvalitet, även om de i svensk distribution har stigit en del i pris jämfört med när detta rykte skapades.
    Historik
    Kooperativet grundades 1947 i Avize som Société des grands crus de la Champagne. Varumärket Palmer & Co tillkom 1948. 1959 köpte man lokaler i Reims på Rue Jacquart som hade tillhört ett champagnehus, och 1997 ytterligare närliggande lokaler som tillhört ett annat champagnehus. Kooperativet expanderade medlemskapet till Sézannais och Côte des Bar under 1970-talet och under 1980-talet passerade produktionen en miljon flaskor per år.

© Tomas Eriksson 2018, senaste uppdatering 2019-01-07

Det här inlägget postades i Champagne, Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ortsprofil: Reims, den största staden i Champagne, del 4: kooperativ, småproducenter m.m.

  1. Ping: Reims – the largest city in Champagne, part 4: cooperatives, small producers, former producers | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s