Champagnetips inför jul och nyår: Systembolagets beställningssortiment

Om man vill dricka trevliga saker i samband med jul och nyår, är det bästa så klart att ha ett lager av sådant som redan är lagom drickfärdigt och greppbart hemmavid. Om man inte har det, och inte vill vara begränsad till sådant som ligger i det statliga monopolets butiker, börjar det bli hög tid att beställa. Därför kommer här diverse tips på sådant som ligger i beställningssortimentet, d.v.s. som normalt inte finns i butik och där SB:s webbplats inte innehåller särskilt mycket information. Tipsen är baserade på mina allmänna intryck av producenterna respektive av årgången. Det är bara i vissa fall som jag själv har provat just den producenten i just den årgången.

De här tipsen är alltså avsedda för folk som tänker sig att öppna flaskorna och dricka dem direkt. Tipsen blir alltså lite annorlunda än om jag gör ett urval av sådant som jag skulle rekommendera att köpa för lagring. Att köpa och lagra upp är annars alltid ett tips, både för att bra champagne blir bättre med lagring och för att man då kan passa på när bra årgångar finns tillgängliga…

Rekommendationerna gäller enbart årgångschampagner. Tipsen bygger huvudsakligen på tidigare intryck av producenter och kvaliteten och stilen på aktuella årgångar. Generellt har jag låtit bli att rekommendera årgångschampagner från 2013 och yngre, eftersom de nog kan vara lite väl unga, i alla fall för min smak. Tycker man om att köpa unga saker för att dricka direkt snarare än bara kvalitetskontrollera får man helt enkelt hitta någon annan källa för sina rekommendationer. 😉

Lite om årgångar 2012 och bakåt:

 • 2012 – en klart bra årgång, och den bästa sedan 2008 (men inte riktigt lika bra som den årgången) samt bättre än 2013-2014. Bra druvmognad, bra syra och bra. Den enda man kan fundera på är att det kanske inte skulle skada att ge dem lite mer tid. Bara enstaka 2012:or finns med nedan, det kommer fler tips i butik.
 • 2011 – en svag årgång (den svagaste sedan 2001) som jag undvikit att rekommendera, eftersom många champagner (om än inte alla) är allmänt tunna i stilen. Därför kan jag inte tänka mig att rekommendera någon 2011 enbart p.g.a. att producenten brukar vara bra. Årgången är i och för sig ojämn snarare än genomgående usel, så det finns en del bra champagner från 2011. Men det finns andra årgångar att välja på… Inga 2011:or med nedan.
 • 2010 – en rätt bra årgång (men inte lika bra i Champagne som i flera andra regioner i Frankrike, där den är lysande) som karaktäriseras av hög syranivå. Generellt är de slankare än 2009 och 2008, och kan möjligen jämföras med 2007. Ska man dricka dem nu ska man nog gilla riktigt strama blanc de blancs:er. Inga 2010:or med nedan.
 • 2009 – en bra årgång i varm stil, vilket betyder bra koncentration, mycket frukt och lite lägre syra än genomsnittet. Den stilen betyder att de funkar bra att dricka tidigt, och det finns nog väldigt få 2009:or som inte är drickfärdiga nu.
 • 2008 – en absolut toppårgång, med både bra koncentration, bra syranivå och därtill rena aromer och stor elegans. 2008 är bättre än 2009, men inte lika drickfärdig. Många 2008:or är redan smaskiga, men toppvarianterna lär behöva längre tid innan de toppar.
 • 2007 – en bra årgång som överlag är lite slank och syradominerad. Årgångsstilen passar strama blanc de blancs. Många 2007:or tycks ha mognat relativt snabbt, så de flesta champagner bör vara i en bra drickfas.
 • 2006 – en bra årgång, relativt kraftig och lite åt det varma hållet. De allra flesta champagner från 2006 bör ligga i en utmärkt drickfas just nu.
 • 2005 – en årgång med varm karaktär som var mer eller mindre tillgänglig redan när de började släppas. I alla andra franska vinregioner än Champagne torde 2005 vara att föredra framför 2006, men just i Champagne tycker jag att 2006 generellt är bättre – och i liknande stil. På producentnivå må det finnas undantag.
 • 2002 – en toppårgång i kraftig stil, men samtidigt med bra syra. Den bästa mellan toppårgångarna 1996 och 2008.

Urvalet består av sådant som ingår i det formella beställningssortimentet (importörernas sortiment där monopolet inte deltagit i urvalet), respektive sådant som ingår i ordinarie sortiment men finns i få butiker och därmed i allmänhet måste beställas. I båda fallen har jag begränsat urvalet till sådant där SB:s webbplats anger att produkten kan beställas, d.v.s. ej står som tillfälligt slut eller liknande, och enbart till 75 cl-flaskor under 1000 kr. Champagner med kollikrav har inte tagits med.

Observera att man aldrig riktigt vet hur lång tid det tar att få leverans. Ofta går det på ca en vecka från BS, men lite mer förekommer även under de bästa förhållanden, och det är ju dessutom körigt med logistiken så här års, förutom att allehanda röda dagar breder ut sig över kalendern.

Lite senare tänkte jag komma med tips om champagner som finns i butik hos monopolet. I och för sig är det senare urvalet inte alltför pjåkigt för tillfället, om man har nära till mera välsorterade butiker, för det finns en del trotjänare som för tillfället säljs i årgångarna 2012 och 2008.

Blandchampagner och Pinot-dominerande champagner, yngre eller halvmogna

Drappier Millésime Exception Brut 2012
474 kr, 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay.

Årgångsskumpa från det medelstora champagnehuset Drappier i Urville i södra delen av Champagne (Côte des Bar). Drappier håller bra kvalitet, precis som årgången 2012, och deras champagner brukar vara drickbara rätt tidigt, så den här bör slinka ner.

Thiénot Vintage Brut 2008
465 kr, 40% Chardonnay, 40% Pinot Meunier och 20% Pinot Noir.

Ett medelstort hus i Taissy i Reims utkanter. Champagnerna brukar vara bra och årgången är utmärkt.

Lanson Gold Label Brut 2008
489 kr, 53% Chardonnay och 47% Pinot Noir.

Av de stora husen brukar Lansons champagner vara bland de mest lagringskrävande p.g.a. sin höga syranivå, och årgångschampagnerna brukar vara bra. (Lanson verkar i Sverige vara lite ignorerade eftersom deras standardchampagne är lite ”svår” för normalkonsumenten samtidigt som de är en för stor producent för att intressera champagnenördarna.) Eftersom 2008:an funnits på marknaden i sådär 2,5 år vågar jag trots allt inkludera den. Vid det här laget bör det vara en champagne med ”blandchampagnens” aromer men snarare blanc de blancs-syra/stramhet.

Vincent Joudart Millésime 2008
497 kr, 60% Pinot Meunier och 40% Chardonnay.

En mindre producent i Fèrebrianges i Val du Petit Morin, strax sydväst om Côte des Blancs. Det här är den ”vanliga” årgångschampagnen från en Special Club-producent, i en riktigt bra årgång.

Cattier Cuvée Renaissance Premier Cru Brut 2008
543 kr, 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay och 20% Pinot Meniuer.

Cattier i Chigny-les-Roses producerar vulgo-bling-bling-skumpan Armand de Brignac. Det ska man dock inte hålla emot dem, för de egna Cattier-skumporna är bra och håller rimligt pris för deras kvalitet.

Forget-Chemin Spécial Club 2012
399 kr, 50% Chardonnay och 50% Pinot Meunier.

En producent i Ludes, som varit med i ”Special Club”-organisationen från begynnelsen. I denna årgång har de för omväxlings skull valt att använda hälften Pinot Meunier, och inte Pinot Noir som de brukat göra tidigare och även senare (bl.a. 2013). Så kanske ett köp för den som gärna dricker Meunier eller är allmänt nyfiken, alternativt litar på att Special Club + 2012 borde vara en bra kombination.

Blandchampagner och Pinot-dominerande champagner, lite mer mogna

Jacquart Brut Mosaïque Millésimé 2002
421 kr, 40% Chardonnay, 35% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier

Ett helt OK kooperativ i Reims vars 2002:a har funnits tillgänglig i flera år nu, men som halkat över i BS. (Jag hade med den på en provning för fyra år sedan, och den var inte helt nysläppt då. Den kostade då 432 kr, så den har t.o.m. blivit billigare.) Ett pålitligt kort om man vill ha en mogen champagne till rimligt pris.

Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage 2002
441 kr, 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay.

En producent i Bouzy som fått in sina champagner på många franska ambassader och i annan statlig representation, så något gör han väl rätt. När jag tidigare provade den årgången tyckte jag att stilen är kraftig, och förvånansvärt bra för priset. Kombinera detta med en drickmogen toppårgång och jag tycker det är ett säkert tips för mogen champagne på den här prisnivån.

Jose Michel & Fils Spécial Club 2006
484 kr, 50% Chardonnay och 50% Pinot Meunier.

Toppchampagnen från en av de mera kända Meunier-producenterna, som finns i Moussy, och vars champagner ofta går i mer fruktig och tropisk stil.

Cristian Senez Millesime 2000
500 kr, 75% Chardonnay och 25% Pinot Noir.

Ett mindre champagnehus i Fontette i södra delen av Champagne (Côte des Bar), som även säljer en del äldre champagner. De äldre jag provat tidigare har varit helt OK. 2000 är en rätt kraftig årgång som var drickmogen tidigt och var ”mellanbra”.

Duménil Brut Nature Millesime 2002
509 kr, 60% Chardonnay, 20% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier.

En småproducent i premier cru-byn Sacy som ska ha rätt kraftig stil. Har nyligen blivit Special Club-producent så de har uppnått acceptans bland andra bra småodlare. Den här champagnen är ”Brut Nature”, d.v.s. har inget tillsatt socker, vilket ger extra stramhet och ibland lite andra utvecklade toner.

Henriot Millésime Brut 2006
619 kr, 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.

Henriot i Reims brukar alltid producera riktigt bra och klassiska champagner, som framstår som relativt Chardonnay-dominerade.

Drappier Grande Sendrée 2006
654 kr, 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay.

Prestigechampagnen från det medelstora champagnehuset Drappier i Urville i södra delen av Champagne (Côte des Bar). Drappier håller bra kvalitet och deras champagner brukar få utvecklade toner relativt tidigt. För övrigt Charles de Gaulle:s ”husleverantör” på äldre dar.

Gosset Brut Grand Millésime 2006
699 kr, 56% Pinot Noir och 44% Chardonnay.

En högkvalitativ producent i Épernay i en årgång som brukar vara relativt drickfärdig. Gosset-champagner brukar kunna lagras länge, eftersom de har hög syranivå.

Billecart-Salmon Vintage 2007
699 kr, 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay.

En champagne från ett bra hus i Mareuil-sur-Aÿ, som brukar hålla rätt kraftig stil (vilket dock inte är årgångsstilen hos 2007). En 2007:a bör vara drickfärdig.

Fleury Extra Brut 2002
700 kr, 80% Pinot Nor och 20% Chardonnay.

En champagne från en bra biodynamisk producent i södra delen av Champagne (byn Courteron) och en drickmogen toppårgång.

Blanc de blanc-champagner, mer eller mindre unga och strama

Philipponnat Grand Blanc 2008
515 kr, 100% Chardonnay.

Ett medelstort hus i Mareuil-sur-Aÿ. Druvor från Côte des Blancs-byar, byn Trépail och vingården Clos des Goisses i Mareuil, samt låg dosage (4,25 g/l). En utmärkt årgång och jag gissar i detta fall på en något kraftig blanc de blancs-stil, men den hamnar ändå under den här rubriken p.g.a. årgången.

A.R. Lenoble Grand Cru Chouilly Blanc de Blanc Brut 2008
579 kr, 100% Chardonnay.

Ett mindre champagnehus i Damery, men druvorna är från Chouilly i Côte des Blancs och från en utmärkt årgång. Champagner från Chouilly brukar ofta bli lite smöriga och tropiska snarare än extra mineraliska.

Franck Bonville Pur Mesnil Blanc de Blancs Grand Cru 2012
649 kr, Chardonnay

En ur Avize-producenten Franck Bonvilles serie av by-betecknade blanc de blancs, i detta fall med druvor från Le Mesnil-sur-Oger. Bör vara ung och stram just nu, men eftersom det finns blanc de blancs-fantaster som är extra förtjusta i att sluka allt från Mesnil kommer den med bland tipsen. 🙂

Cuvée St Vincent Blanc de Blancs Grand Cru 2008
839 kr, Chardonnay.

Denna blanc de blancs från R & L Legras i Chouilly – vi talar nu om prestigechampagnen – brukar vara riktigt långlivad. Inte helt säkert att 2008:an är helt färdig än, men i toppårgången måste den finnas med som tips för den som kan uppskatta en klassisk blanc de blancs som halvung.

Blanc de blanc-champagner, lite mer drickmogna

De Saint Gall Brut Blanc de Blancs Millésime 2009
379 kr, Chardonnay.

En blanc de blancs från ett av de två bästa kooperativen i Champagne, med medlemmar i de bästa byarna, främst i Côte des Blancs. En 2009:a bör vara hyggligt tillgänglig. Se Orpale nedan för mer info om producenten.

Bonnaire Grand Cru Blanc de Blancs Vintage 2009
399 kr, Chardonnay.

En blanc de blancs från en bra producent i Cramant, som ofta håller rimliga priser. 2009 bör vara rätt drickbar.

Cuvée Présidence Blanc de Blancs 2002
471 kr, 100% Chardonnay.

En blanc de blancs från R & L Legras (en bra BdB-producent i Chouilly) från en toppårgång som nu har fått lite ålder, vilket den också lär ha behövt.

André Clouet Dream Vintages Grand Cru Brut 2005
459 kr, 100% Chardonnay.

André Clouet Dream Vintages Grand Cru Brut 2006
459 kr, 100% Chardonnay.

En producent i Bouzy som är välföreträdd i Sverige, och som sin by trogen mestadels gör Pinot Noir-dominerad skumpa. Dream Vintages är dock en blanc de blancs, d.v.s. en Chardonnay. Valet mellan 2005 och 2006 för att dricka nu är nog hugget som stucket när priset är det samma. Vill man spara undan någon flaska, bör dock 2006 vara att föredra.

Orpale 2002
859 kr, 100% Chardonnay.

Prestigechampagnen i De Saint Gall-sortimentet, som produceras av storkooperativet Union Champagne i Avize, i mitt tycke ett av Champagneregionens två bästa kooperativ (tillsammans med Mailly-kooperativet.) De Saint Gall-champagnerna brukar generellt vara riktigt bra. Orpale är en blanc de blancs, men är i rätt kraftig och matig stil, med mindre markerad syra än många blanc de blancs:er. D.v.s. den lär tilltala de som ofta föredrar ”blandchampagner” med inslag av Pinot. Den här årgången fanns för övrigt att köpa redan 2013!

Roséchampagner

Veuve Clicquot Vintage Brut Rosé 2008
613 kr, 67% Pinot Noir (varav 15% rött vin), 29% Chardonnay och 4% Pinot Meunier.

Det näst största champagnehuset av alla, ligger i Reims och producerar Pinot Noir-dominerade champagner. Årgångschampagnerna brukar vara bra (särskilt med ålder) och rosé-2008:an har fått goda omdömen.

Lite mer av specialstil – Meunier, biodynamiskt så det märks, eller utan dosage

Francoise Bedel L’Ame de la Terre 2005
529 kr, 60% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 10% Pinot Noir.

En bra biodynamisk producent (i Crouttes-sur-Marne långt västerut i Marnedalen) vars champagner har ett stort inslag av Pinot Meunier, och är i relativt kraftig stil. Bedels champagner brukar visa upp den jordiga sidan av Meunier. Naturvinsfantaster brukar gilla Bedel.

Louis Roederer Brut Nature 2009
695 kr, 55% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier och 20% Chardonnay.

En champagne utan dosage (inget tillsatt socker) från det utmärkta huset Roederer. Druvor från Cumières, d.v.s. andra druvor än Roederers vanliga årgångschampagne, släpps i färre årgångar än den vanliga, och har en stil mycket mer åt småodlar/hipsterhållet. Om jag inte missminner mig kommer just denna helt (eller åtminstone huvudsakligen) från biodynamiskt odlade vingårdar. Brut Nature-stilen gör denna skumpa stramare än man kunde förvänta sig av druvsammansättningen och årgången.

Clos de Bergeronneau 2009
748 kr, finns i vissa butiker. 100% Pinot Meunier från ett vingårdsläge i Ville-Dommange.

Något för champagnenörden som vill ha något udda, i detta fall i form av toppchampagnen från Bergeronneau-Marion. Inte bara en vingårds-Pinot Meunier utan också en flaska där korken är försluten med snören (ficelée) så det krävs tillgång till en sax eller vass kniv för att få upp flaskan utan överdrivet våld. I föregående årgång visade den upp fruktiga och samtidigt jordiga aromer, d.v.s. båda de typiska sidorna hos Pinot Meunier. 2009 bör vara kraftig och drickfärdig.

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagne. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Champagnetips inför jul och nyår: Systembolagets beställningssortiment

 1. Marcus Hansson skriver:

  Har du provat AC:s Dream vintage serie med inköpta druvor? Tycker ingen av dem håller måttet.

  • vintomas skriver:

   Nej, tyvärr är det ett av flera tips som mestadels bygger på ”kartrekognoscering”. Ser att jag märkligt nog inte fick med den kommentaren i inledningen. I utkastet hade jag först en ännu längre inledning som jag kapade lite. Nu har jag lagt till den kommentaren. Inte lika tillförlitligt som när man nyligen provat aktuell producent i aktuell årgång, men då riskerar det å andra sidan att bli en lite kortare lista. Just de här tipsen inför jul och nyår är de enda blogginläggen jag skriver baserat på ”kartrek”. Tanken var att det också skulle framgå att det var just denna grunden…

   I vissa fall har jag dock gjort en koll på andras omdömen, vilket lett till att vissa dåliga saker sorterats bort från listan. Jag konstaterade då att Clouet Dream Vintage i och för sig fått lite blandade omdömen, så jag inkluderade bara de äldre som tips. (Jag minns dock inga totalsågningar.) Om jag ska vara ärlig så tycker jag att André Clouets vanliga årgångsskumpa också varierar rätt mycket i kvalitet mellan årgångarna. Toppårgångar kan vara klart bra (t.ex. 2002 om jag minns rätt) medan en del mellanårgångar är i tunnare stil för att förmodas bygga på bra Pinot (har för mig att bl.a. 2007 var år det hållet).

 2. Pingback: Champagnetips inför jul och nyår: champagner i butik hos Systembolaget | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s