Byprofil: Brasles, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Vallée de la Marne / Vallée de la Marne Ouest
Vingårdar och druvsorter: 80,0 ha, varav 47% ha Pinot Meunier, 41% Chardonnay och 12% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Ouest markerade, samt några omgivande byar i vitt.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

På högra stranden av Marne
Åt öster: Gland
Åt väster: Château-Thierry

På vänstra stranden av Marne
Åt sydost: Blesmes
Åt söder: Chierry
Anm: flera av byarna som syns åt norr på kartan finns inte med i listan ovan eftersom de ligger utanför appellationen Champagne.

Brasles med vingårdar i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Pline, 2012).

Orten

Brasles ligger på Marneflodens högra strand, vilket innebär norr om floden. Brasles är i stort sett sammanväxt med Château-Thierry, som är den största staden i västra Marnedalen.

Kommunen Brasles omfattar 745 ha och har 1439 invånare (läge 2015) som kallas Braslois respektive Brasloises.

Kyrkan i Brasles, Église Saint-Quentin. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Johann Dréo, 2007).

Vingårdar

Huvuddelen av vingårdarna i Brasles ligger i direkt anslutning till byn, på dess östra sida, och är samlade i ett block som hänger ihop med vingårdarna i grannbyarna Gland. Det finns också ett block längre västerut, närmare Château-Thierry. Vingårdarna utgörs huvudsakligen av milda sydsluttningar med Pinot Meunier och Chardonnay som vanligaste druvsort.

Aktuell vingårdsareal i Brasles är 80,0 ha enligt CIVC (aktuella uppgifter 2018, avser läget med något års fördröjning). Fördelningen på druvsorter är 37,7 ha Pinot Meunier (47,1%), 33,1 ha Chardonnay (41,4%) och 9,2 ha Pinot Noir (11,5%). 1997 var vingårdsarealen 37 ha. Det finns 55 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Bellanger-Devaugermé (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar årgångschampagnen Le Millésimé som består av 72% Pinot Meunier, 1% Pinot Noir och 27% Chardonnay. Åtminstone tidigare har också champagner producerats med namnet Françoise Alice Devaugermé på etiketten.
  • Henri Dechelle (RM, Facebook-sida), skriver sig även Dechelle Henri et fille. På den årgångslösa cuvéen Julie anger etiketten Julie Dechelle. De vars sortiment inkluderar en årgångschampagne och Chardonnay Fût de Chêne, en årgångslös ekfatsvinifierad Chardonnay.
  • Philippe Defollet (RM, Facebook-sida), tidigare Philippe Dechelle, medlem av Vignerons Indépendants med 9,3 ha vingårdar. Årgångschampagnerna Prestige och Cuvée Réserve består båda av 1/3 vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Det finns också en årgångs-blanc de blancs. Därutöver finns Cuvée Quentin Roosevelt, en årgångs-blanc de blancs namngiven efter Theodore Roosevelts yngste son, som tjänstgjorde som amerikansk stridspilot i första världskriget och stupade i Frankrike 1918.
  • Lointier-Devaugermé
  • Joël Michel (RM), som har 12 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: Brut Millésime som är delvis ekfatsvinifierad (30% i årgång 2005) och en blanc de blancs. Sortimentet har också två intressanta roséinslag. Champagnen Brut ODP är en årgångslös œil de perdrix, d.v.s. en blek rosé, som på etiketten illustreras av en rapphöna = perdrixGarçonne är ett stilla rosévin (Coteaux Champenois) framställt på saignée-metoden (vilket i och för sig är det normala för kvalitetsroséviner i andra vinregioner).

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Länkar

© Tomas Eriksson 2018, senaste uppdatering 2018-12-28

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Brasles, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

  1. Pingback: Champagne village profile: Brasles on the right bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s