Champagnetips inför jul och nyår: champagner i butik hos Systembolaget

Här kommer lite tips på champagner inför helgerna, i form av bra champagner som finns på hyllan i åtminstone några av Systembolagets butiker. I nuläget finns det några timmar idag plus fyra ytterligare öppna dagar kvar i år, eftersom monopolet (av omsorg om folkhälsan) inte anpassar sitt öppethållande när röda dagar infaller måndag-fredag. Inlägget kompletterar ett inlägg för en och en halv vecka sedan om champagner som finns i beställningssortimentet. Där finns också allmänna kommentarer om aktuella champagneårgångar. De flesta tipsen är årgångschampagner.

De här tipsen är avsedda för folk som tänker sig att öppna flaskorna och dricka dem direkt efter köp. Jag har därför valt bort några av de yngre årgångschampagnerna som finns att köpa just nu.

Samma bakgrundsinfo gäller som i det tidigare decemberinlägget. Eftersom jag varit dålig på att delta i mässor även detta år, så bygger mina rekommendationer i många på allmänna intryck av producenterna (när jag provat tidigare släpp och tidigare årgångar) och allmänna intryck av de årgångar som gäller nu.

För att göra det enkelt för mig har jag kollat vad som Systembolagets webbplats anger är tillgängligt i PK-huset (vinkällarbutiken i Stockholm) och använt det som urval för vad som går att köpa i butik. Det betyder att vissa champagner kanske bara finns i ett begränsat antal butiker, eller rentav bara vinkällarbutikerna.

Tipsen gäller champagner att dricka till mat, eller i övrigt medan man fortfarande är i skick att njuta av dem. Vill man skjuta korkar eller vaska, föreslår jag att man tar vad som helst som har en etikett eller prislapp som man gillar.

Druvblandade och Pinot-dominerande champagner

…även känd som ”normal” champagnestil eller ”icke-blanc de blancs”. 🙂 Prestigechampagnerna har fått en egen rubrik.

Charles Hedsieck Brut Réserve
459 kr. Ca 1/3 vardera av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.

Inget annat av de stora husen använder lika mycket gamla reservviner i någon ”standardchampagne” som Charles Heidsieck. Det yttrar sig som mycket brödiga och utvecklade toner, och en extra komplexitet i aromerna. Här finns alltså en sådan karaktär som man normalt hittar i champagner först efter att man lagrat flaskorna i några år. Man kan identifiera vilken batch man köper genom att titta på baksidesetiketten. Där finns en angivelse av vilket år som flaskan lagts i källaren. Basårgången är året innan. Det är tänkbart att de flaskor som säljs nu är lagda i källaren 2011, d.v.s. har 2010 som basårgång/yngsta årgång, men jag har inte kollat på hyllan.

Louis Roederer 2012
599 kr. Ca 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay.

En alltid pålitlig årgångschampagne från en bra årgång och ett likaledes utmärkt champagnehus. 2012 kan fortfarande vara på den unga sidan, men lär slinka ner. Roederer-stilen har typiskt klassiska champagnetoner, med lite blommighet och diskreta ekfatstoner.

Duménil 2007
389 kr. 60% Chardonnay, 20% Pinot Meunier och 20% Pinot Noir.

En Chardonnay-dominerad blandchampagne som har mycket bra utveckling och visar upp mycket brödiga toner. Duménil är en småproducent i premier cru-byn Sacy som ska ha rätt kraftig stil och nyligen har nyligen blivit Special Club-producent.

Blanc de Blancs

Diebolt-Vallois Prestige Brut
389 kr. 100% Chardonnay

En utmärkt blanc de blancs från en pålitlig mindre producent i Cramant i Côte des Blancs, så man kan förvänta sig mycket av mineral och stramhet. Just denna champagne ligger ”ett steg upp” från deras bas-blanc de blancs, och har mer reservviner, så den brukar alltid visa upp lite mer utvecklade aromer. Det är en årgångslös champagne.

Ayala Blanc de Blancs 2010
599 kr. 100% Chardonnay.

Det här bör vara en stram blanc de blancs. Ayala är en bra producent, vars champagner ofta ger ett stramt intryck eftersom de gör dem extra torra. Blanc de blancs från 2010 brukar dessutom vara extra strama, eftersom det är en syrarik årgång som i många fall drar lite åt det slanka hållet.

Roséchampagner

Gosset Grande Rosé
499 kr. 56% Chardonnay och 44% Pinot Noir.

Ett utmärkt medelstort champagnehus med friska, strama och eleganta champagner. Rosén är både matig och stram på en gång och brukar oftast ha aningen toner av mogen röd bourgogne, vilket är aromer som man annars måste lagra sin rosé för att få fram. Det här är alltså en årgångslös champagne.

Louis Roederer Rosé 2012
599 kr. Ca 65% Pinot Noir och 35% Chardonnay.

En toppårgång från det utmärkta huset Roederer. Lär fortfarande vara på den unga sidan, men inte för ung för att dricka. Det är för övrigt mycket trevligt att Roederer inte tar extra betalt för sin årgångsrosé jämfört med den vita versionen! Just nu är båda 2012, den bästa champagneårgången i perioden 2009-2014.

Charles Heidsieck Rosé 2005
829 kr. Ca 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay.

Ett utmärkt hus som gör champagner i klassisk brödig stil, och där årgångschampagnerna brukar vara kraftiga och med bra utveckling. Intressant nog har rosé-2005:an släppts efter rosé-2006:an, trots att 2005 räknas som en drick-tidigt-årgång.

Prestigechampagner vita

För de som inte behöver bry sig så mycket om budgeten…

Bollinger RD 2004
1899 kr. 66% Pinot Noir och 34% Chardonnay. Även på magnum för 4099 kr.

Den sendegorgerade och lite torrare (Extra Brut) versionen av årgångs-Bollinger från en bra årgång. Bollinger 2004 är nästan lika bra som toppårgången 2002. Bollingers champagner är generellt i en kraftig och matig Pinot Noir-stil med mycket äpplen inklusive äppelmos och bokna äpplen.

Cuvée Sir Winston Churchill 2006 / 2008
1450 kr. Pinot Noir och Chardonnay.

Pol Rogers prestigechampagne, som alltid säljs med bra ålder, brukar visa upp klassiskt krutrökighet och andra mognadstoner. På Systembolagets webbplats står det just nu 2006, men de första 2008:orna skådades butik härom veckan, med blandad distribution under gångna veckor. 2006 lär stå på hyllan i många butiker, medan vissa butiker med bra omsättning kan ha 2008. 2006 är en kraftig årgång med bra drickbarhet, och lär vara den bättre av de två att dricka nu. 2008 är en absolut toppårgång, men lär ha fortsatt utveckling framför sig. (Jag har inte provat Winston 2008 än.) Den kanske passar bättre att köpa som julklapp, t.ex. åt sig själv, än för att dricka nu. 🙂

Dom Pérignon 2009
1424 kr. 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir.

Den mest sålda prestigechampagnen av alla, Dom Pérignon, säljs sedan ett tag i den tillgängliga årgången 2009. (Släpptes direkt efter 2006 och före 2008. Bytet till 2008 lär komma i början av nästa år.) Räkna med bra mineraltoner och bjuda på en försmak av de rostade toner som än den mogna Dompans kännetecken.

Comtes de Champagne 2007
1200 kr. 100% Chardonnay.

Taittingers prestigechampagne är en blanc de blancs som produceras med visst ekfatsinslag och oftast är mer tillgänglig som ung än andra blanc de blancs. Den är i många årgångar i rätt kraftig och vinös stil, men det motverkas i viss utsträckning av årgången. Det skulle egentligen inte skada att lagra den här ett tag till, men ska det bli ett tips på en prestige-blanc de blancs att plocka från hyllan just nu, blir det den här.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s