Clos Puy Arnaud 2015/2016 med Caviste

Idag är det dags för en ny lansering från svensk-franske nätvinhandlaren Caviste. Innehållet är Clos Puy Arnaud, röd Bordeaux från Castillon-trakten. Castillon är en del av Côtes de Bordeaux och ligger öster om Saint-Émilion, i den del av Bordeaux som kallas högra stranden, där Merlot dominerar men där inslaget av Cabernet Franc ofta spelar en stor roll för att ge vinerna karaktär. Clos Puy Arnaud är en ekologisk och biodynamisk producent som drivs av Thierry Valette.

Jag har tidigare skrivit om 2013 års släpp och 2012 års släpp med Clos Puy Arnaud. Toppvinet Clos Puy Arnaud och andravinet Cuvée Pervenche har alltid funnits med i lådorna, men sedan har det varierat vilket det tredje vinet varit (i den mån det funnits ett tredje vin i lådan). I år är det en lättare och mer tillgänglig variant av Pervenche som finns med, som var en specialare i årgång 2015. I övrigt gäller 2015 av toppvinet och 2016 av andravinet. Båda är toppårgångar i Bordeaux, 2015 generellt mer druvmogen och kraftig, medan 2016 kombinerar bra druvmognad med utmärkt syra och friskhet.

Ska man säga något om Clos Puy Arnauds stil, tycker jag att de har en bra friskhet och tillgänglighet för att vara bordeuxer, även om toppvinet alltid har mer tanniner och behöver lagring. För att vara Merlot-dominerade viner hålls alkoholhalten dock i schack, vilket inte alltid är fallet i t.ex. Saint-Émilion. Även i den druvmogna och varma årgång 2015 stannar toppvinet på 14%.

Lådans nummer är CAV0096 och priset är 1390 kr för sex flaskor (2+2+2).

Jag provade vinerna för en vecka sedan och detta var mina intryck:

La Petite Pervenche de Puy Arnaud 2015
Castillon Côtes de Bordeaux. 50% Merlot, 45% Cabernet Franc och 5% Cabernet Sauvignon, lagring i cementtankar m.m., inga ekfat. 155 kr/st.

Bärig doft med mogna ”halvmörka” bär inklusive körsbär, svarta och röda vinbär, lite kryddton. Smaken är medelfyllig och visar upp bäriga toner med körsbär, bra syra samt en del tannin som biter till på slutet. Hyggligt tillgängligt nu för att vara en ung röd bordeaux, men kan nog må bra av lite lagring p.g.a. tanninerna, 86(+) p.

Det här är en specialbuteljering i årgång 2015. En av tre tankar avsedda för Cuvée Pervenche visade upp en mer tillgänglig stil och buteljerades därför separat. Av stilen gissar jag att det också var lite lättare, och man kan notera att det har bra syra för årgången. Dock säljs det ett år senare än vanliga Pervenche 2015 av Caviste och utgör lådans ”drick tidigt-vin”.

Cuvée Pervenche 2016
Castillon Côtes de Bordeaux. 75% Merlot och 25% Cabernet Franc, lagring i cementtankar samt begagnade ekfat. 195 kr/st.

Fin doft med körsbär och svarta vinbär, lätt blommig, kryddton, antydan till tjära. Smaken är medelfyllig(+) och är bärig med fin bärton av mörka körsbär, klart bra syra och en del tanninbett. Ungt, kan drickas nu eftersom syran ger den bra balans, men borde helst lagras i några år, 88(+) p.

Jämfört med föregående vin, som ju är av annan årgång, är det här vinet mörkare i bärtonerna, lite mer koncentrerat och med mer syra (typiskt för årgången) och lite mer tannin.

Clos Puy Arnaud 2015
Castillon Côtes de Bordeaux. 60% Merlot, 35% Cabernet Franc och 5% Cabernet Sauvignon, 7 månader på ekfat varav 25% ny ek. 345 kr/st.

Stor doft av mogna mörka bär, svarta vinbär, mörka plommon, en del tjära, välintegrerade fat och viss blommighet. Smaken är medelfyllig+ och visar upp en bärig ton med bra koncentration av svarta vinbär, mineral, rätt tydliga tanniner med fin tanninstruktur. Lång eftersmak med bär och tannin. Ett stort vin som bör lagras, 90+/91(+) p. Den bästa årgång av Clos Puy Arnaud som jag provat.

Två referensviner från tidigare släpp som inte finns med i den nuvarande lådan:

Cuvée Pervenche 2012
Castillon Côtes de Bordeaux. 80% Merlot och 20% Cabernet Franc, lagring i cementtankar samt begagnade ekfat. Ingick i CAV0025, såld 2013.

Bärig och saftig doft med röda och halvmörka bär, lätt blommig. Smaken är medelfyllig med bra koncentration av röda bär, bra syra och en del tanninbett. Funkar nu men kan i mitt tycke må bra av lite mer lagring, 87 p.

[Mitt omdöme för fem år sedan: Doft av mogna mörka körsbär, mörka plommon, kryddor, lite örter, fatton, aningen vanilj. Smak av mogna mörka körsbär, andra mörka bär, rejäl fruktsyra och syrligt intryck, väl inbäddade medelkraftiga tanniner. Ung, men drickbar nu, 87(+) p.]

Bärtonen i 2012 är rödare än i 2016, alltså lite ljusare. Även om vinet har en fin bärighet håller 2016 högre nivå, vilket är att förvänta. 2012 är generellt en rätt bra årgång i Bordeaux med tidig tillgänglighet. Den framstår som bra bredvid 2011 och 2013 som var klart problematiska på den röda sida, men är inte uppe på samma nivå som toppårgångarna 2009, 2010, 2015 och 2016.

Clos Puy Arnaud 2012
Castillon Côtes de Bordeaux. 70% Merlot och 30% Cabernet Franc, 15 månader på ekfat varav 25% ny ek. Ingick i CAV0064, såld 2016.

Aningen utvecklad men mestadels bärig doft av mogna mörka bär, svarta vinbär, mörka körsbär och lätt blommighet. Smaken är medelfyllig(+) med bra bärton av körsbär och blandade vinbär, rätt bra syra och hyggligt integrerade tanniner med visst bett. Någorlunda tillgängligt vin men i mitt tycke inte färdiglagrat, 89(+) p.

Doften hos 2012 är relativt lik den hos 2015, men mer bärig och med lite ljusare toner. I smaken är 2012:an också ljusare och med lite mindre tyngd än 2015, men fortfarande ett riktigt bra vin.

Jag besökte för övrigt Clos Puy Arnaud i somras och ska försöka få upp en bloggpost om det besöket också!

Annons
Detta inlägg publicerades i 2015, 2016, Bordeaux, Merlot, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Clos Puy Arnaud 2015/2016 med Caviste

  1. Pingback: Clos Puy Arnaud, some 2015s and 2016s | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s