Om mig

Jag i vingården Bernkasteler Schloßberg, i vinregionen Mosel, sommaren 2008.

Vem är jag som skriver i denna blogg? Tomas var namnet, 49-årig vinnörd som bor i Stockholm.

När jag startade denna blogg i mitten av 2010 bodde jag i Bryssel på grund av jobb, men återvände till Stockholm i början av 2012. En hel del av det jag skriver är nog präglat av mina fyra år i ett land präglat av marknadsekonomi och rimligt närhet till flera klassiska vinregioner, snarare än statligt monopol vad gäller viner. Något jag hoppas fler vinintresserade får möjlighet att prova på.

Jag är ibland aktiv i Munskänkarna i Stockholm, och var tidigare utbildningsansvarig i Brysselsektionen. Är 2-betygare sedan 2007 och klarade proven till 3-betygsnivån 2009. (En uppsats saknas innan jag kan kalla mig 3-betygare.) Jag provar rätt ofta viner i vinklubben Auzone i Stockholm, håller en del provningar och lektioner på kurser inom Munskänkarna i Stockholm, och är ibland med på provningar i Vincollegiet.

Är av och till aktiv som wikipedian, de senaste åren mest av. När det gäller vinskrivande har jag tidigare framför allt skrivit på engelskspråkiga Wikipedia och dess WikiProject Wine.

Jag försöker hålla två versioner av denna blogg igång – en på svenska och en på engelska – men bloggandet på engelska är ännu mer varierande i aktivtetsnivå. Den engelska versionen hittas på winetomas.wordpress.com. Det blir inte så ofta som jag skriver inlägg om enstaka viner, utan det blir mest blogginlägg om provningar, mässor och producentbesök, där det blir omdömen om flera viner på en gång och oftast något att skriva runtomkring temat.

De av mina omdömen som jag översätter till engelska hamnar också på Cellartracker, och omdömen om ”ströviner” som inte ingår i någon provning hamnar ibland direkt där utan att jag skrivit om dem här först. Där heter jag helt enkelt vintomas, och här kan du se en sammanfattning av vad jag skrivit. Jag är också aktiv på forumet finewines.se och även där heter jag vintomas.

Eftersom jag ibland berör alkoholpolitiska frågor på min blogg, och är tydlig motståndare till Systembolagets monopol, kan jag nämna att jag själv inte har något som helst ekonomiskt intresse i produktion, import eller distribution av alkoholhaltiga drycker.

Modereringspolicy: det är rätt sällan jag har behöver åtgärda något annat än renodlad spam. I blogginlägg som i sig är kritiskt formulerade har jag självklart en tolerans för att man talar om att man tycker annorlunda än jag. Jag är dock inte så intresserad av att upplåta utrymme för ”off-topic”-kommentarer som inte har så mycket med det kommenterade blogginlägget att göra, eller evighetsdiskussioner.

Vill du få kontakt med mig kan du eposta till min gmailadress där jag heter tomas punkt eson, eller skriva en kommentar på bloggen och ange att du vill ha kontakt.

Annons

7 kommentarer till Om mig

  1. Finare Vinare skriver:

    Ambitiöst, Tomas! Har tänkt tanken några gånger, men det har hittills stannat vid en del fria översättningar i CellarTracker.

    Det ska bli ett nöje att följa dina skriverier framöver.

  2. Jan skriver:

    Hej! Jag har en fråga;
    Jag kan absolut ingenting om champagne. Jag har en flaska Palmer & co millesime 2000 brut och en Raoul Collet carte d’or 1995. Kvalificerar dem som en ”standard” champagne eller nånting lite bättre? Är dem i prisnivå ”hundra lappar” eller lite mer? Jag undrar om det går att spara flaskorna en längre tid?
    Tacksam för svar
    Mvh
    Jan

    • vintomas skriver:

      Hej Jan, jag ser att jag glömde svara – sorry! ”Standardchampagne” är ett namn man brukar använda för de årgångslösa (”non-vintage”) brut-champagnerna, som i champagnehusens egen jargong ofta kallas BSA för ”brut sans année”. Eftersom de här är årgångsbetecknade så är de högre upp i respektive producents sortiment. Båda flaskorna är från stora kooperativ.
      Palmer & co är en av Systembolagets billigaste årgångschampagner och brukar vara klart bra för sitt pris. Just nu säljs 2008:an (en toppårgång) och kostar 275 kr på SB. 2000:an bör vara tydligt drickmogen, för det är en lite druvmogen och varm årgång som bör mogna rätt tidigt. Om du inte skulle råka vara en anhängare av extremt mogna saker och har bra lagringsmöjlighet är det dags att dricka!
      Raoul Collet har jag sämre koll på, hur de ligger till stil- och kvalitetsmässigt. De kallar sig numera bara Collet, och tycks inte längre ha en årgångschampagne de kallar för Carte d’Or. (Och det verkar bara vara Collets årgångslösa skumpor som distribueras i Sverige just nu.) Jag antar att den motsvarar den som idag bara heter ”millesime”, och där verkar 2004 gälla just nu. Så möjligen är de två flaskorna inköpa ungefär samtidigt? 1995 är en riktigt bra årgång, men lär vara fullt utvecklad nu. Den tycker jag också du kan dricka. Ska du spara en flaska tycker jag dock du sparar 1995:an till nästa år, eftersom årgången ju fyller jämnt då!

  3. peter skriver:

    hej T.
    Såg att du kommenterat Château d’Yquem 1986 på TC och gav den 95!
    Fin nördkommentar från medlem (MS)
    HAR JUST ÖPPNAT EN FALSKA…
    tror inte jag ger den mer än 89p. bättre kan de!
    Gör nu min favvodrink på den: Sauternes + xo cognac,+ champagne + frusen fläderblomma( ev flädersaft hemmagjord)
    Öppnade en dÝ 86: 2009 ..tror den var bättre men kanske bara en 91p.
    Chok dee från Peter

    • vintomas skriver:

      Hej Peter och kul att höras igen! Jag brukar oftast få kritik för att jag är för sparsam med att gå över ca 92-93 p… 🙂 När vi pratar om viner från 1986 är de ju numera så gamla att det bara finns bra flaskor, inte bra viner. Om du gillar Yquem och Sauternes – som jag tror – måste du har råkat ut för en dålig flaska. Trevligt att den åtminstone dög att blanda drink på! 😉 1986 är en bra Sauternes-årgång (men i mitt tycke inte lika bra som trion 1988-1989-1990), medan bl.a. 1984 och 1987 är svaga årgångar. Yquem är f.ö. inte immuna mot korkdefekt, men jag antar att defektfrekvensen har gått ner i 2000-talsårgångarna precis som för de flesta producenter.

  4. Hej Tomas – jag skickade ett mail till till dig angående Matbloggspriset, du har blivit nominerad till Bästa dryckesblogg. Jag vet inte om de sett det eller om mailet kommit på avvägar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s