Nyckelfakta
Ligger i delregionen: Côte des Bar
Vingårdar och druvsorter: 5393,0 ha, varav 88,0% Pinot Noir, 9,0% Chardonnay, 1,7% Pinot Meunier och 1,3% övrigt, till stor del Pinot Blanc.
Byar och klassificering: 33 st, alla ”autre cru”.
Byar i Barséquanais
Byar i Vallée de l’Arce
- Bertignolles: 26,0 ha (3% Ch/1% PM/96% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Buxières-sur-Arce: 43,4 ha (18% Ch/0% PM/81% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Chacenay: 68,9 ha (3% Ch/0% PM/96% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Chervey: 143,6 ha (10% Ch/1% PM/89% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Éguilly-sous-Bois: 11,3 ha (4% Ch/0% PM/96% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Merrey-sur-Arce: 131,8 ha (11% Ch/4% PM/82% PN/3% Övr), autre cru (80%)
- Saint-Usage: 60,0 ha (6% Ch/0% PM/93% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Ville-sur-Arce: 223,4 ha (7% Ch/2% PM/90% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Vitry-le-Croisé: 92,9 ha (3% Ch/0% PM/96% PN/1% Övr), autre cru (80%)
Byar i Vallée de la Laignes
- Balnot-sur-Laignes: 146,8 ha (7% Ch/1% PM/91% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Les Riceys: 842,9 ha (6% Ch/1% PM/92% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Polisy: 159,5 ha (11% Ch/2% PM/84% PN/3% Övr), autre cru (80%)
Byar i Vallée de l’Ource
- Celles-sur-Ource: 307,8 ha (11% Ch/2% PM/82% PN/6% Övr), autre cru (80%)
- Cunfin: 25,6 ha (3% Ch/2% PM/95% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Essoyes: 498,4 ha (11% Ch/2% PM/86% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Fontette: 177,4 ha (9% Ch/1% PM/88% PN/2% Övr), autre cru (80%)
- Landreville: 281,3 ha (13% Ch/3% PM/82% PN/2% Övr), autre cru (80%)
- Loches-sur-Ource: 329,1 ha (12% Ch/2% PM/85% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Noé-les-Mallets: 192,0 ha (9% Ch/0% PM/89% PN/2% Övr), autre cru (80%)
- Verpillières-sur-Ource: 75,3 ha (6% Ch/1% PM/92% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Viviers-sur-Artaut: 90,4 ha (10% Ch/14 PM/76% PN/0% Övr), autre cru (80%)
Byar i Vallée de la Sarce
- Avirey-Lingey: 149,7 ha (8% Ch/1% PM/90% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Bagneux-la-Fosse: 144,2 ha (4% Ch/0% PM/96% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Bragelogne-Beauvoir: 140,7 ha (3% Ch/0% PM/96% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Channes: 69,7 ha (3% Ch/0% PM/97% PN/0% Övr), autre cru (80%)
Byar i Vallée de la Seine
- Bar-sur-Seine: 19,6 ha (20% Ch/2% PM/74% PN/3% Övr), autre cru (80%)
- Buxeuil: 136,0 ha (15% Ch/1% PM/80% PN/4% Övr), autre cru (80%)
- Courteron: 84,5 ha (10% Ch/1% PM/89% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Gyé-sur-Seine: 266,6 ha (10% Ch/1% PM/88% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Mussy-sur-Seine: 48,6 ha (3% Ch/0% PM/97% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Neuville-sur-Seine: 315,8 ha (12% Ch/3% PM/84% PN/1% Övr), autre cru (80%)
- Plaines-Saint-Lange: 18,0 ha (13% Ch/0% PM/87% PN/0% Övr), autre cru (80%)
- Polisot: 71,8 ha (9% Ch/2% PM/89% PN/1% Övr), autre cru (80%)
Karta
Google-kartvy med byarna i Barséquanais markerade.
Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.
Grannområden
Åt nordost: Bar-sur-Aubois
Beskrivning

Karta över Côte des Bar, d.v.s. både Barséquanais och Bar-sur-Aubois. Bilden länkad från Wikimedia Commons (skapad av DalGobboM, 2015).
Barséquanais är ett av två områden som utgör delregionen Côte des Bar, som är den sydligast delen av vinregionen Champagne. Namnet Barséquanais är härlett från Bar-sur-Seine, den största staden i området. Området ligger längs floden Seine och fyra av dess biflöden: Arce, Laignes, Ource och Sarce.
Det andra området i Côte des Bar är Bar-sur-Aubois som ligger runt staden Bar-sur-Aube och biflöden till floden Aube. En enkel tumregel för skilja på Barséquanais och Bar-sur-Aubois är att motorvägen A5 utgör en gräns; Barséquanais ligger söder om A5 och Bar-sur-Aubois norr om A5.
Det är inte så vanligt att se hänvisningar till Barséquanais, utan oftast hänvisar man till delregionen Côte des Bar som helhet. Jag har dock valt att följa den uppdelning som Union de Maisons de Champagne (UMC) gör, där vinregionen Champagne delas i 17 områden (”terroirs”) som sedan grupperas i fyra delregioner (”regions”). Côte des Bar är alltså en av fyra delregioner och Barséquanais och Bar-sur-Aubois är två av de 17 områdena.
Barséquanais (och huvuddelen av Bas-sur-Aubois) ligger i departementet Aube, som har Troyes som departementshuvudstad. Områdena runt Reims och Épernay ligger i departementet Marne. Ibland används ”Aube” som en synonym till Côte des Bar. Detta är dock inte helt korrekt eftersom byn Montgueux, nära Troyes, utgör ett eget område, och byn Villenauxe-la-Grande ingår i området Sézannais. Dessutom ligger två av byarna i Bar-sur-Aubois i departementet Haute-Marne.
Barséquanais delas ibland upp i fem delar utifrån de fem floddalar som byarna ligger i: Vallée de l’Arce (Arcedalen), Vallée de la Laignes (Laignesdalen), Vallée de l’Orce (Orcedalen), Vallée de la Sarce (Sarcedalen) och Vallée de la Seine (Seinedalen). Respektive ”dal” inkluderar i vissa fall några korta sidoflöden, och några kommuner innehåller vingårdar som passar in i två olika floderna. De fyra floder som är biflöden till Seine, flyter ut i Seine i följande ordning från uppströms till nedströms: Laignes vid Polisy, Ource vid Merrey-sur-Arce, Arce vid Merrey-sur-Arce och Sarce vid Virey-sous-Bar. Samlingsnamnet les cinq vallées, de fem dalarna, används ibland.
Barséquanais sträcker sig ända ner till departementsgränsen mellan Aube och Yonne (i sydväst) respektive Côte-d’Or (i sydost). Båda dessa departement innehåller vingårdar som ingår i vinregionen Bourgogne. I Yonne ligger Chablis och i norra delen av Côte-d’Or ligger Châtillonnais, där produktionen till stor del utgörs av Crémant de Bourgogne.
Barséquanais innehåller den sydligaste av alla byar i vinregionen Champagne, Channes. Själva byn ligger på 47° 56′ 22” N men den sydligaste vingården ligger nordväst om byn på 47° 56′ 43” N.
Champagnestilen i Côte des Bar och Barséquanais
Hela delregionen Côte des Bar är tydligt Pinot Noir-dominerad. Champagnerna brukar beskrivas som fruktiga och lite ”mjukare” än de från Montagne de Reims, och de brukar utvecklas lite snabbare. Det finns dock småproducenter som gör champagner i en klart stram och syradominerad stil.
Man kan notera att jordmånen har tydliga likheter med den i Chablis, med en blandning av kalk och lera. Dock är traditionen här Pinot Noir snarare än Chardonnay, förmodligen för att Chablis är den nordligaste delen av Bourgogne medan Côte des Bar är den sydligaste delen av Champagne, och en något lägre druvmognad krävs för att göra mousserande viner än stilla viner, genom att lite alkohol (ca 1,2% om man går till fullt övertryck om 6 atm) tillförs vid den andra jäsningen.
Vingårdar i Les Riceys, i detta fall belägna i sidodalar till floden Laignes. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Lucie2beaugency, 2014).
Klassificering som ”autre cru”
Alla byar i Côte des Bar hade 80% på den numera avskaffade échelle des crus, den lägsta siffran som utnyttjades eftersom byarna låg på 80%-100%. Detta innebär att alla byar är ”autres crus”, den informella beteckningen för de byar som inte är grand cru (100%) eller premier cru (90%-99%). Denna ”skönstaxering” av hela södra delen av Champagne kan möjligen motiveras av att vingårdarna i så gott som alla byar är mer utspridda och heterogena i lutning än byarna längs Montagne de Reims och i Côte des Blancs, i kombination med mindre kritdominerad jordmån och det faktum att det var byarna som helhet snarare än de enskilda vingårdarna som klassificerades. I praktiken lär den dock vara ett historiskt arv från den tid då vingårdarna i Aube inkluderades ”på nåder” som en sekundär zon.
Autre cru-klassificeringen innebär verkligen inte att det saknas bra vingårdar i Barséquanais! Inte minst finns en en hel del sydsluttande vingårdar där Pinot Noir har bra förutsättningar att mogna.
De flesta större champagneproducenter finns i Marne, så historiskt har en stor del av druvorna från Aube och Côte des Bar skickats norrut (i form av druvmust) till de stora husen i Reims-Épernay-trakten för att ingå i deras champagner. En tydlig trend under hela 2000-talet är dock att nya småproducenter av hög kvalitet dyker upp även här.
Framtida expansionsplaner för området
I den föreslagna expansionen av vinregionen/appellationen Champagne med 40 nya kommuner (utöver existerande 319, samtidigt som två tas bort) ligger tre av kommunerna i detta område: Arrelles, Balnot-la-Grange och Étourvy. De utökar området till väster.
Vingårdar
Aktuell vingårdsareal i Barséquanais (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 5393,0 ha, fördelat på 1720 vingårdsägare (exploitants) i de 33 byarna. Fördelningen på druvsorter är 4744,4 ha Pinot Noir (88,0%), 485,5 ha Chardonnay (9,0%), 91,6 ha Pinot Meunier (1,7%) och 71,5 ha övrigt (1,33%). Kategorin ”övrigt” utgörs mestadels av Pinot Blanc, som är relativt vanlig i vissa byar i Barséquanais.
Samtliga byar är tydligt Pinot Noir-dominerade med 74,5% till 97,3%. Andelen Pinot Meunier ligger mellan 0 och 3,6% i alla byar utom en, Viviers-sur-Artaut, där den är 14%. I alla byar utom Viviers-sur-Artaut kommer Chardonnay på andra plats med 2,7% till 20,4%. Andelen övrigt, d.v.s. mestadels Pinot Blanc, är som högst i Celles-sur-Ource med 5,6%. I fallande ordning kommer sedan Buxeuil 4,0%, Polisy 3,3%, Bar-sur-Seine 3,1% och Merrey-sur-Arce 3,0%.
Länkar
© Tomas Eriksson 2016, senaste uppdatering 2016-08-08