Côte des Blancs

Diagram Côte des Blancs 201508Nyckelfakta

Ligger i delregionen: Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 3362,7 ha, varav 97,2% Chardonnay, 2,0% Pinot Noir och 0,8% Pinot Meunier.
Byar och klassificering: 13 st, varav 6 st grand cru och 7 st premier cru.
Känt för: Chardonnay från grand cru- och premier cru-vingårdar, Champagneregionens mest ansedda källa för blanc de blancs-champagner och Chardonnay-druvor.

Byar i Côte des Blancs

  • Avize: 267,9 ha (100% Ch / 0% PM / 0% PN), grand cru (100%)
  • Bergères-lès-Vertus: 220,5 ha (97% Ch / 0% PM / 2% PN), premier cru (95%)
  • Chouilly: 522,5 ha (99% Ch / 0% PM / 1% PN), grand cru (100%)
  • Cramant: 350,9 ha (100% Ch / 0% PM / 0% PN), grand cru (100%)
  • Cuis: 176 ha (96% Ch / 4% PM / 0% PN), premier cru (95%)
  • Grauves: 190,8 ha (91% Ch / 8% PM / 2% PN), premier cru (95%)
  • Le Mesnil-sur-Oger: 433,8 ha (100% Ch / 0% PM / 0% PN), grand cru (100%)
  • Oger: 403 ha (100% Ch / 0% PM / 0% PN), grand cru (100%)
  • Oiry: 88,4 ha (99% Ch / 1% PM / 0% PN), grand cru (100%)
  • Val-des-Marais: 29,7 ha (100% Ch / 0% PM / 0% PN), premier cru (90%)
  • Vertus: 541,2 ha (91% Ch / 0% PM / 9% PN), premier cru (95%)
  • Villeneuve-Renneville-Chevigny: 96,6 ha (99% Ch / 0% PM / 1% PN), premier cru (95%)
  • Voipreux: 41,4 ha (99% Ch / 0% PM / 1% PN), premier cru (95%)

Karta


Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna i grönt och premier cru-byarna i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Skiss över Côte des Blancs där även topografin framgår. Val-des-Marais ligger utanför kartan åt sydväst; norr är uppåt i bilden i enlighet med den röda pilen. De orangefärgade områdena är vingårdarna. Bilden tillhör Union de Maisons de Champagne, och är länkad från arkivversionen av deras gamla beskrivningssida över Côte des Blancs.

Grannområden

Åt norr (motsatt sida av Marne): Grande Vallée de la Marne
Åt nordnordost (motsatt sida av Marne): Grande Montagne de Reims
Åt väster: Côteaux Sud d’Épernay
Åt sydväst: Val du Petit Morin

Beskrivning

Namnet Côte des Blancs syftar dels på sluttningen (côte) som de flesta byar ligger på och dels på den kritiga jordmånens vita färg (blanc) och områdets långvariga historia som ett ursprung för vitvinsdruvor, d.v.s. Chardonnay.

I den uppdelning av appellationen Champagne som görs av Union de Maisons de Champagne (UMC) är Côte des Blancs ett av 17 områden (”terroirs”). Dessa 17 områden grupperas sedan i fyra delregioner (”regions”), där en också kallas Côte des Blancs. Delregionen Côte des Blancs kallades Côte des Blancs et environs (”…med omgivningar”) innan UMC uppdaterade sin beskrivning i mitten av 2015, och består förutom av området Côte des Blancs också av fyra andra områden som ligger längre söderut: Val du Petit Morin, Sézannais, Vitryat och Montgueux. Delregionen är alltså väsentligt större än området med samma namn. Denna profil avser alltså området Côte des Blancs.

Côte des Blancs ligger huvudsakligen på östsidan av en skogsklädd ås som sträcker sig från Cuis i norr till Bergères-lès-Vertus. En by på ”baksidan” av samma ås, Grauves, räknas också in i Côte des Blancs, samt områden runt tre små kullar: Chouilly-sidan av Mont Bernon (som ligger i östra delen av Épernay), Saran-kullen i södra delen av Chouilly (mot gränsen med Cramant) och Mont Aimé på gränsen mellan Bergères-lès-Vertus och Val-du-Marais. På grund av denna ås består en stor del av vingårdarna i Côte des Blancs av ungefär östsluttningar. Även flackare vingårdar nedanför sluttningarna ingår.

Grand cru- och premier cru-klassificeringen

6 av totalt 17 grand cru-byar i Champagne ligger i Côte des Blancs. Dessa är de fyra byar som ligger på sluttningen i mitten av området, Cramant, Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger, samt de två som ligger i områdets norra del, Chouilly och Oiry. Övriga sju byar är premier cru. På den numera avskaffade échelle des crus-skalan låg sex av dessa sju på 95%, och den sydligaste byn Val-des-Marais på 90%.

Före 1985 var det bara Avize och Cramant som var grand cru, trots det utmärkta rykte som framför allt Le Mesnil-sur-Oger länge har haft. 1985 lyftes Chouilly, Oiry, Oger och Le Mesnil-sur-Oger upp från premier cru- till grand cru-status. Det totala antalet grand cru-byar ökade då från 12 till 17; även Verzy i Grande Montagne de Reims lyftes upp vid detta tillfälle.

Varför Chardonnay?

Att fokusera på Chardonnay är en gammal tradition i Côte des Blancs. Druvsorten dominerade här redan när Champagneindustrin etablerades på allvar under 1800-talet. Det finns dock naturliga förklaringar till varför det blivit så.

En östsluttning med lite skog på toppen ger ett visst mått av skydd mot vind och regn, och samtidigt bra dränering, vilket behövs i vinregioner som är kalla och fuktiga. I Côte des Blancs behöver man därför inte använda sig av den mer lättodlade Pinot Meunier, som dominerar i många mer fuktiga områden i Marnedalen och på toppen av Montagne de Reims. Å andra sidan saknas i huvudsak de sydsluttningar som behövs för kraftig Pinot Noir, vilket däremot finns i Grande Vallée de la Marne och på sydsidan av Grande Montagne de Reims. Den kritiga jordmånen är också perfekt för verkligt mineraldrivna viner, och högsyradruvan Chardonnay bidrar ofta mest till mineralintrycket i en blandning.

Läget hos Côte des Blancs påminner för övrigt om det som Côte d’Or har i Bourgogne, men eftersom Champagne ligger längre norrut odlas östsluttningarna här med Chardonnay snarare än med en blandning av Chardonnay och Pinot Noir.

Alla byar i Côte des Blancs är helt Chardonnay-dominerade, och endast två av dem har under 96% av druvsorten. Dominansen av en enda druvsort är ovanligt stor i Côte des Blancs, och matchas bara av det mindre området Vitryat åt sydost, där Chardonnay också dominerar med över 97%.

Champagnestilen i Côte des Blancs

Av Champagneregionens olika delar får Chardonnay generellt sitt bästa uttryck i Côte des Blancs. Det betyder en kombination av bra koncentration utan övermognad eller ”för fruktsött intryck”, hög syra som bidrar med friskhet och stramhet, samt en mycket påtaglig mineralkaraktär. I princip alla stora champagnehus med tillgång till druvor från hela regionen tar Chardonnayn till sina prestigechampagner från Côte des Blancs. Det görs i och för sig riktigt bra Chardonnay på andra håll också, bl.a. Perle Blanche-delen av Grand Montagne de Reims (d.v.s. några byar på östsidan av kullen) och i Montgueux. Vitryat är också ett område som verkar vara på frammarsch. Chardonnay från andra delar av Champagne är dock ofta lite mjukare eller fruktigare i stilen, eller lite tyngre om ursprunget är sydsluttningar i ”Pinot-byar”, eller har inte samma tydliga mineralitet som Côte des Blancs, eller är lite lättare i karaktären om en bra mineralton väl fåtts fram.

En viss skillnad i stil finns också mellan byarna i Côte des Blancs, d.v.s. det är inte så att alla grand cru-byar och alla premier cru-byar utgör varsin homogen grupp. Av grand cru-byarna brukar Cramant anses ge lite ”krämare” champagner, medan Avize ger en ”hårdare” stil, Le Mesnil-sur-Oger ger en ”komplett och elegant” stil, medan Chouilly ger ”rika” viner med smöriga toner eller tropisk frukt men mindre intensiv mineralkaraktär. Premier cru-byarna ger ofta aningen lättare stil, och Cuis brukar anses ge de mest syra- och mineraldominerade champagnerna bland dessa. Man får dock inte glömma att påverkan av vinmakningsstil, d.v.s. producentstil, och årgångar också är stor.

Nedan en animerad kartåkning över Côte des Blanc-byarna med diverse vingårdsnamn markerade:

Vingårdar

Aktuell vingårdsareal i Côte des Blancs (läge ca 2013 enligt siffror från CIVC) är 3362,7 ha, fördelat på 2421 vingårdsägare (exploitants) i de 13 byarna. Fördelningen på druvsorter är 3268,2 ha Chardonnay (97,2%), 66,1 ha Pinot Noir (2,0%), 27,1 ha Pinot Meunier (0,8%) och 1,3 ha övrigt (0,04%).

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2015-12-31

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s