Monts de Berru

Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims
Vingårdar och druvsorter: 373,4 ha, varav 91,3% Chardonnay, 7,0% Pinot Meunier, 1,4% Pinot Noir och 0,2% övrigt.
Byar och klassificering: 5 st, samtliga ”autre cru”.

Byar i Monts de Berru

Kartor

Google-kartvy med byarna i Monts de Berru markerade.

Grannområden

Åt västnordväst: Massif de Saint-Thierry
Åt väster: Vesle et Ardre
Åt söder: Grande Montagne de Reims

Sydsidan av Mont de Berru i Nogent-l’Abbesse med vingårdar på sluttningarna. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Garitan, 2012).

Beskrivning

Monts de Berru är ett av 17 områden (”terroirs”) som vinregionen Champagne delas upp i, åtminstone i den uppdelning som görs av Union de Maisons de Champagne (UMC). Dessa 17 områden grupperas sedan i fyra delregioner, där Montagne & Val de Reims är en.

Området Monts de Berru ligger öster om Reims, och är döpt efter den skogsklädda kullen Mont de Berru som ligger mellan byarna Berru, Cernay-lès-Reims och Nogent-l’Abbesse. Området har till skillnad mot kullen ett plural-s i namnet, Monts.

Huvuddelen av vingårdarna i Monts de Berru (>93%) ligger runt kullen Mont de Berru, och domineras av Chardonnay. Därutöver finns vingårdar på en sluttning mellan  Pontfaverger-Moronvilliers och Selles. I övrigt består landskapet huvudsakligen av platt jordbruksmark, där det inte sker någon vinodling.

Flygbild över Cernay-lès-Reims som visar hur nära Reims (i bakgrunden) ligger. I nedre vänstra hörnet syns skog på västsidan av Mont de Berru, och närmast skogen syns vingårdar. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Touille451, 2013).

Vingårdar

Aktuell vingårdsareal i Monts de Berru (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 373,4 ha, fördelat på 311 vingårdsägare (exploitants) i de 5 byarna. Fördelningen på druvsorter är 341,1 ha Chardonnay (91,3%), 26,2 ha Pinot Meunier (7,0%), 5,4 ha Pinot Noir (1,4%) och 0,7 ha övrigt (0,2%).

Länkar

© Tomas Eriksson 2017, senast uppdaterad 2017-08-19

Annons