Byprofil: Courtagnon, en Champagneby i Vallée de l’Ardre, uppe på Montagne de Reims

Diagram Courtagnon 201503Nyckelfakta

Ligger i: Montagne & Val de Reims: Vesle et Ardre
Vingårdar och druvsorter: 10,3 ha, varav 72% Pinot Meunier, 15% Chardonnay och 14% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (82%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng och grönt är skog.


Google-kartvy med byarna i Vesle et Ardre. Premier cru-byarna visas i gult och autre cru-byarna inklusive Courtagnon i orange. La Petite Montagne de Reims-delen är markerat med röd kant, och Vallée de la Vesle-delen med grön kant.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt nordostSermiers
Åt norrChamery (premier cru)
Åt sydväst: Nantueil-la-Forêt

Infarten till Courtagnon från väster. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan 2015).

Orten

Courtagnon ligger uppe på Montagne de Reims-kullen, längs övre delen av floden Ardre, som här närmast kan beskrivas som en bäck. Kommunen Courtagnon omfattar 395 ha och har 57 invånare (läge 2013), vilket gör det till en av de allra minsta Champagnebyarna.

Vingårdar

Vingårdarna i Courtagnon består av ett block i kommunens norra del, och utgörs av milda sydsluttningar ner mot Vallée de l’Ardre, som alltså är en floddal uppe på Montagne de Reims. Pinot Meunier är den vanligaste druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i kommunen Courtagnon (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 10,3 ha, och endast en vingårdsägare (exploitant) finns i kommunen. Fördelningen på druvsorter är 7,4 ha Pinot Meunier (71,7%), 1,5 ha Chardonnay (14,6%) och 1,4 ha Pinot Noir (13,8%). 1997 var vingårdsarealen också 10 ha.

Champagneproducenter

Såvitt jag har kunnat hitta finns det en champagneproducent i Courtagnon.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. 

  • Lutun (RC,  Facebook-sida), har 6 ha vingårdar med huvudsakligen Pinot Meunier. Tillämpar ekologisk odling i en del av sitt vingårdsinnehav sedan 2009. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Fleur de Bois är en ekfatsvinifierad blanc de blancs (årgångslös). Företagsnamnet är Les Baronnies.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2015, senaste uppdatering 2016-05-08

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Courtagnon, en Champagneby i Vallée de l’Ardre, uppe på Montagne de Reims

  1. Pingback: Champagne village profile: Courtagnon, a village in the Vallée de l’Ardre, on top of the Montagne de Reims | Tomas's wine blog

Lämna en kommentar