Byprofil: Villiers-Saint-Denis, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Vallée de la Marne / Vallée de la Marne Ouest
Vingårdar och druvsorter: 105,7 ha, varav 73% Pinot Meunier, 16% Chardonnay och 11% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse. Den streckade röda linjen är departementsgränsen mellan Aisne (där Villiers-Saint-Denis ligger) och Seine-et-Marne.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Ouest markerade, samt några omgivande byar i vitt.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

Åt nordnordost: Domptin
Åt öster och söder: Charly-sur-Marne
Åt sydväst: Crouttes-sur-Marne
Åt nordväst: Bézu-le-Guéry
Anm: några av byarna som syns åt norr på kartan finns inte med i listan ovan eftersom de ligger utanför appellationen Champagne.

Villiers-Saint-Denis med omgivningar. Fotot är taget från vingårdarna väster om byn. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Thor19, 2014).

Orten

Villiers-Saint-Denis ligger på Marneflodens högra strand, vilket innebär norr om floden. Bäcken Ru de Domptin rinner igenom kommunen från norr till söder. Två andra bäckar rinner ut i Ru de Domptin i Villiers-Saint-Denis: Ru de Escouffières som kommer från öster och Ru de Maldret som kommer från väster.

Kommunen Villiers-Saint-Denis omfattar 757 ha och har 1083 invånare (läge 2016) som kallas Villiérois respektive Villiéroises.

Stadshuset (mairie) i Villiers-Saint-Denis. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Thor19, 2014).

Vingårdar

Vingårdarna i Villiers-Saint-Denis ligger runtomkring byn på sluttningar ner mot bäckarna Ru de Domptin, Ru de Escouffières och Ru de Maldret. Sluttningarna varierar, men består till stor del av väst- och ostsluttningar ovanför Ru de Domptin och sydsluttningar ovanför Ru de Escouffières och Ru de Maldret. Vingårdarna hänger ihop med dem i Charly-sur-Marne och Crottes-sur-Marne. Pinot Meunier är den dominerande druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i Villiers-Saint-Denis är 105,7 ha enligt CIVC (aktuella uppgifter 2019, avser läget med något års fördröjning). Fördelningen på druvsorter är 76,9 ha Pinot Meunier (72,8%), 16,8 ha Chardonnay (15,9%) och 12,0 ha Pinot Noir (11,4%). 1997 var vingårdsarealen 78 ha. Det finns 23 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Cricco (RC, Facebook-sida)
  • Duchenes-Bourgeois (RM?), medlem av Vignerons Indépendants. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 45% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 10% Pinot Meunier. Det finns tidigare etiketter med producentkoden RC, men de bör nu vara RM eftersom de är med i Vignerons Indépendants.
  • Féty-Simart (RC). Det finns också flaskor med producentkoden MA (marque d’acheteur, köparens eget varumärke) som anges vara producerade av Baron-Fuenté i Charly-sur-Marne som troligen är nyare än RC-flaskorna.
  • Gourdon (RM, Facebook-sida)
  • Huvier-Morel (RC), vars sortiment inkluderar årgångschampagnen Carte d’Or som består av 54% Chardonnay och 46% Pinot Noir (avser årgång 2007).
  • Stéphane Riboulot (Facebook-sida), vars sortiment inkluderar två årgångschampagner: en blanc de blancs och Millésime som består av 55% Pinot Meunier, 28% Chardonnay och 17% Pinot Noir (avser årgång 2012).
  • Pierre Ruelle (RC)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kyrkan i Villiers-Saint-Denis, Église Saint-Denis. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Pascal3012, 2014).

Länkar

© Tomas Eriksson 2019, senast uppdaterad 2019-03-18

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar