Byprofil: Vertus, en premier cru-by för Champagne i Côte des Blancs

Diagram Vertus 201506Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 541,2 ha, varav 90,5% Chardonnay, 9% Pinot Noir och 0,4% Pinot Meunier.
Klassificering: Premier cru (95%)
Känt för: Chardonnay från premier cru-klassade vingårdar, hemby för Duval-Leroy.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog, blått/lila är vattendrag och deras närmaste omgivningar och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarnavisas i grönt och premier cru-byarna inklusive Vertus i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

 

Grannbyar

Åt nordnordost: Le Mesnil-sur-Oger, grand cru
Åt nordost (men huvudsakligen bortanför Voipreux): Villeneuve-Renneville-Chevigny, premier cru
Åt öster: Voipreux, premier cru
Åt söder: Bergères-les-Vertus, premier cru
Åt sydväst: Étréchy, premier cru (ingår i Val du Petit Morin)
Åt västsydväst: Soulières (ingår i Val du Petit Morin)
Åt västsydväst (bortanför Soulières): Givry-lès-Loisy (ingår i Val du Petit Morin)
Åt väster: Loisy-en-Brie (ingår i Val du Petit Morin)
Anm: Vertus yta sträcker sig åt väster in i ett skogsområde och har många grannbyar som ligger utanför appellationen Champagne, och som inte har några byprofiler.

Vertus omgivet av vingårdar. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2015).

Orten

Vertus ligger sydsydost om Épernay, i södra delen av den ”egentliga” Côte des Blancs-sluttningen. Bybebyggelsen ligger i sluttningen och nedanför den.

Kommunen Vertus omfattar 3568 ha (inklusive ett skogsområde väster om Côte des Blancs-sluttningen) och har 2407 invånare (läge 2014) som kallas Vertusiens respektive Vertusiennes.

Stadshuset i Vertus. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto François Collard, 2010).

Vingårdar

Vingårdarna i Vertus ligger ligger runtomkring byn och sträcker sig långt ner på slätten. Ostsluttningar dominerar i byn, men det finns också en del sydostsluttningar och en mindre mängd sluttningar av andra riktningar på de ställen där kullen är ”skrynklig”. Lutningen varierar, är allmänhet mindre brant i Vertus södra del, och en hel del vingårdar nedanför byn och runt väg D9 ligger på närmast platt mark. Chardonnay dominerar stort, men det finns också en mindre andel Pinot Noir.

Aktuell vingårdsareal i Vertus (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 541,2 ha. Fördelningen på druvsorter är 489,9 ha Chardonnay (90,5%), 48,9 ha Pinot Noir (9,0%), 2,2 ha Pinot Meunier (0,4%) och 0,2 ha övrigt (<0,1%). 1997 var vingårdsarealen 527 ha. Det finns 470 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagnehus som använder sig av vingårdar i Vertus inkluderar Bollinger, Duval-Leroy, Moët & Chandon, Piper-Heidsieck, Roederer och Taittinger.

I forna tider odlades till stor del Pinot Noir i Vertus, och byn är den enda byn direkt på Côte des Blancs-sluttningen som har några mängder Pinot Noir att tala om, även om det bara är 9%. Det finns också några producenter av stilla rödvin (Coteaux Champenois) i byn, oftast med namnet Vertus Rouge.

Vingårdar norr om Vertus, i riktning mot Le Mesnil-sur-Oger. Huvuddelen av vingårdarna i bild ligger i Vertus. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Szeder László, 2007).

Vingårdslägen

  • Les Barillers ligger mitt i sluttningen en bit norr om byn och är sydöstsluttande. Det är ett av två vingårdslägen (tillsammans med Les Faucherets, som ligger nedanför Les Barillers) som används till Larmandier-Berniers årgångs-blanc de blancs Terre de Vertus.
  • Clos de l’Abbaye. Doyard framställer en vingårdsbetecknad årgångs-blanc de blancs från en 0,5 ha plätt i denna vingård, planterad 1956.
  • Clos des Belvals, en vingård på 1,2 ha. Sedan årgång 2006 gör Person en vingårdsbetecknad årgångs-blanc de blancs från vingården, på Chardonnay planterad 1969. Henri Geoffroy tycks ha varit den föregående ägaren, för det finns äldre Clos des Belvals-flaskor från den producenten.
  • Clos des Bouveries, en östsluttande vingård på 3,5 ha mitt i sluttningen direkt ovanför Vertus, mot nordväst sett från byns mitt. Duval-Leroy, som länge har varit ägare, gör en vingårdsbetecknad champagne på 100% Chardonay från vingården.
  • Clos Faubourg Notre-Dame är en 0,29 ha vingård omedelbart norr om byn som sedan 1930 är ett monopolinnehav för Veuve Fourny. De producerar en vingårdsbetecknad champagne (men utesluter Faubourg-delen av namnet) på 100% Chardonnay från vingården.
  • Les Faucherets ligger i nederdelen av sluttningen och på plattare mark strax nordost om byn och är sydöstsluttande. Det är ett av två vingårdslägen (tillsammans med Les Barillers, som ligger ovanför Les Faucherets) som används till Larmandier-Berniers årgångs-blanc de blancs Terre de Vertus.
  • La Justice, som används av Michel Maillaird till en vingårdsbetecknad årgångs-blanc de blancs.
  • Les Rouges Monts ligger närmast skogsbrynet sydväst om byn och är en sydostsluttande vingård. Veuve Fourny framställer en vingårdsbetecknad rosé från denna vingård.

Vykort från 1921 från Clos des Bouveries, eller ”Les Bouveries” som namnet anges som, även då i Duval-Leroys ägo. Bilden länkad från Wikimedia Commons (uppladdad av Jean Poyet).

Champagneproducenter

Stora champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

  • Duval-Leroy (NM), ett familjeägt champagnehus med ca 200 ha vingårdar (inkl leasade?) med en hög andel Chardonnay. Huset leds sedan 1991 av Carol Duval-Leroy. Årgångschampagnen består av 100% Chardonnay. Prestigecuvéen heter Femme de Champagne och består huvudsakligen av Chardonnay med en mindre andel Pinot Noir. Åtminstone Chardonnay-komponenten är vinifierad i ekfat och togs i årgång 2000 från vingårdarna Mont-Aigu i Chouilly, Chapelle i Avize, Terre de Noël i Oger, samt Chetillon och Aillerand i Le Mesnil-sur-Oger. Årgångar inkluderar 1990, 1995, 1996 (75% Ch) och 2000. De har också börjat släppa halvflaskor, då i betydligt yngre skick, och årgångar inkluderar 2004 (87% Ch). En Femme de Champagne Rosé de Saignée har också tillkommit, årgångar inkluderar 2006. Clos des Bouveries är en vingårdsbetecknad Chardonnay från Vertus,  som görs som en årgångschampagne och är delvis ekfatsvinifierad. Authentis-serien utgörs av olika ”specialchampagner” från en viss by eller av en ovanlig druvsort och tycks i allmänhet vara ekfatsvinifierade, årgångsbetecknade och framställda av en druvsort. Bybetecknade (monocru) champagner inkluderar Bouzy (Pinot Noir) och Cumières (Pinot Noir). Petit Meslier är en druvren champagne på denna mycket ovanliga druvsort. Årgångar inkluderar 1998 och 2005. Några av Duval-Leroys champagner är ekologiskt certifierade.
    Historik
    Huset grundades 1859 av négocianten Edouard Leroy från Villers-Franqueux och vinodlaren och vinmakaren Jules Duval från Vertus. Jules son Henri och Edouards dotter Louise Eugénie gifte sig och resultatet blev familjen Duval-Leroy som fortfarande äger huset. 1991 dog Jean Charles Duval-Leroy vid 39 års ålder, och hans änka Carol Duval-Leroy (som kommer från Belgien) tog över ledningen av företaget. Duval-Leroy har varit klart expansivt under framför allt slutet av 1900-talet, men även i början av 2000-talet. Försäljningen har gått från 400 000 flaskor 1970 via 4 miljoner flaskor 2000 till 5,2 miljoner 2006. En stor del av husets produktion har tidigare gått till ”byers own brand”-marknaden, men andelen som säljs under namnet Duval-Leroy har ökat. Äldre flaskor av Edouard Leroy & Co (NM) bör komma från detta hus.

Duval-Leroys anläggning i Vertus. Bilden länkad från Wikimedia Commons (uppladdad av Duval-Leroy 2007).

Övriga champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

  • Barons de Rothschild. Företagsadressen är i Reims, men de har också en anläggning i Vertus. Druvorna kommer från ca 70 ha vingårdar, huvuddelen under kontrakt. De egna vingårdarna omfattar den 1 ha stora Clos Prieur. Champagnerna har en hög andel Chardonnay (60%-100%). Årsproduktionen är ca 300 000 flaskor (uppgift från 2014), men lär vara på väg uppåt, med en inledande målsättning på 500 000 flaskor om några år. Hittills består sortimentet av tre årgångslösa champagner: Brut, Rosé och Blanc de Blancs. En prestigecuvée lär också vara på väg, men det kan ta bortåt 2020 innan den dyker upp.
    Historik
    Projektet inleddes 2005 av tre Bordeaux-baserade grenar av Rothschild-familjen (ägarna till respektive Château Lafite Rothschild, Château Mouton Rothschild och Château Clarke) och de började samarbeta med kooperativet La Goutte d’Or i Vertus om produktionen. 2007 köptes den källare som utnyttjats av Ch. & A. Prieur i Vertus, ett champagnehus som 2005 köptes av kooperativet La Goutte d’Or, för att används för lagring av champagnerna. 2010 stod en ny vinifieringsanläggning klar, och 2013 köptes ett ytterligare hus i Vertus. De första champagnerna såldes 2009, i Japan, och de började sälja i lite större skala 2011. Förr fanns en champagne vid namn Réserve Baron Philippe de Rothschild, men den framställdes först av Ruinart och sedan Henriot, båda Reims-baserade hus. Philippe de Rotschild (1902-1988) var ägare av Château Mouton Rothschild.
  • Jean-Paul Boulonnais (NM), även skrivet J. Paul Boulonnais.
  • Guy Jacopin (NM)
  • Ch. & A. Prieur (NM), ett hus som sedan 2005 ägs av kooperativet La Goutte d’Or, men som före dess var ett eget champagnehus. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2000). Champagner såldes till stor del under varumärket Napoléon, ibland skrivet som Grand Champagne Napoléon, som numera ägs och produceras av La Goutte d’Or (se nedan).
    Historik
    Huset grundades 1825 av Jean-Louis Prieur, inledningsvis under namnet Prieur-Pageot, och senare Ch. & A. Prieur efter hans två söner Charles och Alphrède. Det ska ha varit det första champagnehuset i Vertus, och blev 1887 en av de ursprungliga medlemmarna av Syndicat des Grandes Marques de Champagne. Varumärket Napoléon användes åtminstone sedan 1890-talet och registrerades av dem 1907, och tillkom på förslag av en rysk importör. Huset köptes 2005 av kooperativet La Goutte d’Or i Vertus, som fortsatt att använda såväl Prieur- som Napoléon-namnet. 2007 såldes Prieurs tidigare anläggning till Barons de Rothschild.
  • Paul Verty (NM), som troligen inte finns längre.
  • Veuve Fourny & Fils (NM), på etiketterna skrivet Vve Fourny, är en mindre producent med bra rykte. Har 9 ha egna vingårdar och en årsproduktion av 160 000 flaskor. Vissa av champagnerna är ekfatsvinifierade. Monts de Vertus är en årgångs-blanc de blancs från några olika vingårdslägen i Vertus. R är en ekfatsvinifierad årgångslös champagne på ca 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir, döpt efter Roger som var en av firmans grundare, och som brukar få goda omdömen. Les Rougesmonts är en vingårdsbetecknad rosé saignée, ej årgångsbetecknad. Toppchampagnen heter Cuvée du Clos Notre-Dame och är en vingårdsbetecknad årgångs-blanc de blancs som kommer från vingården Clos Faubourg Notre-Dame.

Rondell i Vertus med blomsterarrangemang format som en champagneflaska. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Szeder László, 2007).

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. SR = société de récoltants. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

  • Roger Arrouart (RC), som har två årgångschampagner, en blanc de blancs och Cuvée Spéciale som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir (avser årgång 2006).
  • Bernard & Doublet (RC), tycks ej vara samma som Bernard Doublet & Fils nedan.
  • Bonnet Launois
  • René Bouché (RC), anger att de finns i Vertus men har en adress i Oger.
  • Bourgeois-Boulonnais (RM), har 5,5 ha vingårdar och producerar en årgångs-blanc de blancs.
  • Cernel-Quénardel (RC, Facebook-sida)
  • Paul Charpentier (RC), som drivs av Vincent Charpentier, har två årgångschampagner, en blanc de blancs och Prestige som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
  • Philippe Charpentier (RC)
  • Colin (RM), en medlem av Vignerons Indépendants med 10 ha vingårdar där majoriteten utgörs av Chardonnay i Vertus, Bergères-les-Vertus, Cuis, Cramant och Oiry, men har även Pinot Noir och Pinot Meunier i Sézanne samt vingårdar i Venteuil och Dormans. Sortimentet innehåller sex årgångschampagner: Parenthèse, som består av 88% Chardonnay och 12% Pinot Noir (avser årgång 2009), Enjôleuse som är en blanc de blancs Brut från Vertus, Coup de Cœur som är en blanc de blancs Extra Brut från Vertus, Grand Cru som är en blanc de blancs på Chardonnay från Cramant och Oiry, Roger Adnot som är gamla årgångar av blanc de blancs och Rosée de Saignée som består av 100% Pinot Noir från Vertus.
  • Christophe Collard (RC), tidigare Michel Collard, som har två årgångschampagner, dels en blanc de blancs och dels Grande Réserve som består av mestadels Chardonnay med en liten andel Pinot Noir.
  • Couchou-Meillot (RC), se Guy Faucheret nedan.
  • Bernard Désautels (RC)
  • Jean-Claude Doquet (RC)
  • Pascal Doquet (SR) en producent med 8,66 ha vingårdar som 2007 påbörjade arbetet med att få ekologisk certifiering (AB), och vars första certifierade skörd var 2010. Har fyra olika årgångs-blanc de blancs med olika byursprung: Le Mont Aimé (som ligger på gränsen mellan Bergères-lès-Vertus och Val-des-Marais), Vertus som till en tredjedel är ekfatsvinifierad (avser årgång 2004 som är en ren Chardonnay, medan 2002 innehöll 30% Pinot Noir och till 100% var vinifierad på ekfat), Le Mesnil-sur-Oger Grand Cru som till hälften är vinifierad på ekfat och Le Mesnil-sur-Oger Grand Cru Vieilles Vignes som kommer från gamla stockar och är framställd utan malolaktisk jäsning.
  • Bernard Doublet & Fils (RC), tycks ej vara samma som Bernard & Doublet ovan.
  • Patrick Doublet
  • René Doublet (RC)
  • Doublet-Hadot (RC), vars sortiment inkluderar en årgångs-blanc de blancs.
  • Doyard (RM), medlem av småodlarorganisationen Les Artisans du Champagne med drygt 10 ha vingårdar i Vertus, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Avize, Cramant och Aÿ. Hela sortimentet är delvis eller helt vinifierat i ekfat. Sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs som är helt vinifierad i ekfat. Clos de l’Abbaye är en vingårdsbetecknad årgångs-blanc de blancs som vinifieras på ekfat. La Libertine är en söt blanc de blancs (60 g/l) med en hel del mognadstoner, lågt tryck och gammaldags snörförslutning. Denna champagne är resultatet av ett försök att efterlikna de första mousserande champagnerna på 1700-talet, och är en klart annorlunda upplevelse. Notera att familjen bakom André Jacquart (nedan) också heter Doyard.
  • Doyard-Mahé (RM), har ca 6 ha vingårdar. Årgångschampagnen är en blanc de blancs, och finns även i en Extra-Brut-version kallad EB. Sortimentet inkluderar även en Vertus Rouge.
  • Guy Faucheret (RC), har vingårdar i Vertus, Bergères-lès-Vertus och Voipreux. Säljer dels champagner under namnet Guy Faucheret och dels under namnet Couchou-Meillot. Båda sortimenten innehåller en årgångschampagne som är en blanc de blancs.
  • M Férat & Fils utnyttjas som namn av två producenter med så likartat sortiment att jag misstänker att det kan röra sig om en nyligen genomförd uppdelning:
    • M Férat & Fils (Pascal Férat, RC), känns igen på enfärgade etiketter av ”modernt” utseende. Har två årgångschampagner, en blanc de blancs och Perennité (f.d. Prestige?) som består av 85% Chardonnay och 15% Pinot Noir från Verzenay.
    • M Férat & Fils (Jacky & Catherine Férat, RC), känns igen på etiketter av mer ”traditionellt” utseende, med guldfärg på de högre delarna av sortimentet. Har 7 ha vingårdar, en stor del i Vertus, Bergères-les-Vertus och Voipreux, men också i Soulières och Loisy-en-Brie. Har två årgångschampagner, en blanc de blancs och Prestige som består av 90-95% Chardonnay och 5-10% Pinot Noir.
  • Philippe Haumont (RC), vars sortiment innehåller två årgångschampagner: en blanc de blancs och Prestige, som består av 54% Chardonnay och 46% Pinot Noir (avser årgång 2003).
  • Haumont-Ozbolt (RC)
  • André Jacquart (RM), en bra producent som har 23 ha vingårdar, varav 16 ha Chardonnay i Le Mesnil-sur-Oger och Vertus, 3 ha Pinot i Aube (södra delen av Champagne) och 4 ha Pinot i Aisne (västra delen av Champagne). Hela sortimentet är delvis ekfatsjäst och dosagen är låg, och de tycks bara använda sina vingårdar i Côte des Blancs till de egna champagnerna, som representerar en årsproduktion av ca 100 000 flaskor. Sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs vid namn Millésime Experience. De levererar också Operakällarens huschampagne. Sedan det nuvarande syskonparet Marie och Benoit Doyard (André Jacquart är deras morfar) tog över 2004 har de bytt stil och fått uppmärksamhet för höjd kvalitet. Fram till 2004 fanns producenten i Le Mesnil-sur-Oger, har kallats A. Jacquart & Fils på etiketten och de var förr en Special Club-producent. Ägarfamiljens företag anges på etiketterna som S.C.M.D. Vinum, och denna del av familjen Doyard har sedan 1990 även en egendom på högra stranden i Bordeaux vid namn Château Chantegrive. Ej att förväxla med det stora kooperativet Jacquart i Reims, eller med producenten Doyard ovan (som förmodligen är släkt).
    Champagnebloggaren Elvis presentation av André Jacquart, som han 2014 placerade som nr 9 bland de främsta odlarna.
  • Serge Jumel (RC), vars sortiment inkluderar två årgångschampagner, en blanc de blancs och Probus som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
  • Philippe Landreat (RM)
  • Guy Larmandier (RM), har 9 ha vingårdar och en årsproduktion av 90 000 flaskor. Sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs och en Vertus Rouge.
  • Larmandier-Bernier (RM), en känd producent med ca 15 ha vingårdar i Vertus, Cramant, Chouilly, Oger och Avize med 85% Chardonnay och 15% Pinot Noir. Vingårdarna odlas biodynamiskt och champagnerna vinifieras delvis i ekfat, samt har låg (Extra Brut) eller ingen dosage, vilket sammantaget innebär en stil som är typisk för moderna biodynamiska producenter. Av två årgångslösa blanc de blancs kommer Latitude (f.d. Tradition) från södra delen av Vertus, medan Longitude (f.d. Blanc de Blancs) kommer från Vertus, Oger, Avize och Cramant och skall vara den mer mineral-dominerade av de två. De tre årgångs-blanc de blancs kommer från varsin by: Terre de Vertus (första årgång 1995) tas från två vingårdar i Vertus, Les Barillers och Les Faucherets, Vieille Vigne du Levant (f.d. Vieille Vigne du Cramant, första årgång 1988) kommer från gamla stockar i vingårdsläget Bourron du Levant i Cramant, och Les Chemins d’Avize (första årgång 2009) kommer från två vingårdslägen i Avize, Chemin de Flavigny och Chemin de Plivot. Var tidigare en Special Club-producent och deras Special Club var en blanc de blancs, som tycks ha producerats fram till årgång 2000.
  • Dominique Lefèvre (RC)
  • Les Vertus d’Elise (RM), som är uppkallad efter Élise Guyot, som grundade domänen 1920. Sortimentet inkluderar en årgångs-blanc de blancs. Cuvée Solal är en blanc de blancs Extra Brut som tycks ha förekommit såväl årgångslös som årgångsbetecknad. Cuvée Élise-Ambre är en årgångslös blanc de blancs vinifierad på ekfat.
  • Malin Didier (RC), tidigare Malin-Gobin.
  • Bernard Mailliard (RC)
  • Michel Mailliard (RM), som har 23 ha vingårdar med huvudsakligen Chardonnay, varav knappt hälften i Vertus med omgivningar. Cuvée Grégory är deras årgångslösa standardchampagne, idag på 95% Chardonnay och 5% Pinot Noir. Några olika äldre batcher av denna finns tillgänglig i deras Oenotheque-sortiment. Sortimentet innehåller också fyra årgångs-blanc de blancs: Cuvée Prestige, L’Oger från grand cru-byn Oger och de två vingårdsbetecknade Mont Vergnon och La Justice, där den senare säljs med högre ålder. Har en herrgård vid namn Château de St Mard i Saint-Mard-Lès-Rouffy, strax öster om Côte des Blancs.
  • R. Massard Père & Fils (RC)
  • E. Michel, vars sortiment inkluderar Ultime Vintage som är en blanc de noirs på 100% Pinot Noir.
  • Guy Moreaux (RC)
  • Peccavet-Pottier (RC)
  • Perard-Mangeot (RC), har 2,46 ha vingårdar.
  • Pernet & Pernet, som har två årgångs-blanc de blancs, där Spéciale kommer från grand cru-vingårdar och inte har genomgått malolaktisk jäsning.
  • Perrot-Boulonnais Fils (RM), har 9 ha vingårdar.
  • Person (RM), som kallar sina flesta champagner L’Audacieuse. Champagnerna är delvis eller helt ekfatsvinifierade. Sortimentet inkluderar även Le Clos des Belvals, en vingårdsbetecknad årgångschampagne, en ekfatsvinifierad Chardonnay som de producerat från årgången 2006, då de blev ägare till vingården. Prissättningen på Clos-champagnen är mycket ambitiös.
  • Charles Pougeoise (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 10 ha vingårdar, allt i Vertus. Årgångschampagnen är en blanc de blancs.
  • Jacques Pougeoise & Fils (RC)
  • Patrick Pougeoise (RM)
  • Pougeoise-Henocq (RC)
  • Yveline Prat (RM), se Vert-Toulon. Företagsadressen för Prat Vert-Toulon anges dock som Vertus.
  • Michel Rogué (RC)
  • René Rutat, med 7 ha vingårdar och bl.a. har en Vertus Rouge.
  • Sanchez-Collard (RC, blogg), vars sortiment inkluderar en årgångs-blanc de blancs.
  • Eraldo Schirru
  • André Thomas (RC)
  • Frédéric Thomas (RC), som säljer en del champagner under namnet Saint-Sauveur, med anledning av att de finns i en byggnad som tidigare tillhörde klostret Abbaye de Saint-Sauveur. Vingårdarna finns i Vertus och Congy och inkluderar en clos (ej namngiven på deras webbplats) på 1,5 ha. Årgångschampagnen (som ingår i Saint-Sauveur-sortimentet) har en varierande sammansättning, 2006 består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir medan 2007 är 100% Chardonnay.
  • Wanesse-Person (RC)
  • Michel Weynand (RC)

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kyrkan i Vertus, Église Saint-Martin. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Martpan, 2012).

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

  • Coopérative ”Henri Augustin”, ett kooperativ grundat 1927 som sedan 1992 är medlem av storkooperativet Union Champagne (med De Saint Gall som mest kända varumärke) med huvudanläggning i Avize. Har 59 medlemmar med 30 ha vingårdar.
  • Coopérative La Goutte d’Or är ett kooperativ i Vertus grundat 1950(?). Har 130 medlemmar med 120 ha vingårdar, huvudsakligen i Vertus. Säljer champagner under varumärkena:
    • Paul Goerg, som har sitt namn efter en tidigare borgmästare i Vertus som gjorde goda insatser för vinodlarna. Namnet tillkom 1984. Årsproduktionen under detta namn är 300 000 flaskor. Årgångschampagnen är en Blanc de Blancs. Prestigechampagnen heter Cuvée Lady, har en stor bild av en fasettslipad diamant på etiketten och består av 85% Chardonnay och 15% Pinot Noir (avser årgång 2004).
    • Napoléon, ett varumärke som tidigare ägdes av champagnehuset Ch. & A. Prieur (se ovan för historik m.m.), som kooperativet köpte 2005. Årgångschampagnen består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir och säljs med hög ålder, minst 10 år före degorgering (årgång 2000 tycks ha lanserats 2014).
    • Ch. & A. Prieur som köptes av dem 2005, se ovan.
    • Kooperativet framställer också champagner åt Barons de Rothschild, se ovan.
  • Coopérative La Vigneronne (CM) är ett kooperativ i Vertus. Ej att förväxla med Coopérative La Vigneronne i Serzy-et-Prin. Vertus-kooperativet säljer champagner under varumärket:
  • Coopérative Vinicole de Vertus (C.V.V.), ett kooperativ grundat 1949 som sedan 1966 är medlem av storkooperativet Union Champagne (med De Saint Gall som mest kända varumärke) med huvudanläggning i Avize. Har 236 medlemmar med 175 ha vingårdar.

Porte Baudet, den enda porten i befästningsmuren runt Vertus som finns bevarad. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Francois C, 2006).

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2017, senaste uppdatering 2017-02-26

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Vertus, en premier cru-by för Champagne i Côte des Blancs

  1. Pingback: Champagne village profile: Vertus, a premier cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog

Lämna en kommentar