Byprofil för Mareuil-sur-Aÿ – en premier cru-by i Champagne

Diagram Mareuil-sur-Aÿ 201504Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Vallée de la Marne / Grande Vallée de la Marne
Vingårdar och druvsorter: 291,2 ha, varav 83% Pinot Noir, 9% Chardonnay och 7% Pinot Meunier.
Klassificering: Premier cru (99%)
Känt för: kraftig Pinot Noir från sydsluttningar, grannby till Aÿ med viner av samma kvalitet, hemby för Philipponnat och Billecart-Salmon.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, och ljusgult betecknar annan öppen terräng.


Google-kartvy med byarna i Grande Vallée de la Marne markerade. Grand cru-byn i grönt och premier cru-byarna i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt väster: Aÿ (grand cru)
Åt nordnordväst: Mutigny (premier cru)
Åt nordnordost: Avenay-Val-d’Or (premier cru)
Åt öster: Bisseuil (premier cru)
Åt söder: Oiry (grand cru, räknas till Côte des Blancs)
Åt sydväst: Chouilly (grand cru, räknas till Côte des Blancs)

Mareuil-sur-Aÿ sett från ungefär nordnordväst. Marnekanalen ligger alldeles bortanför byn och Clos des Goisses ligger strax utanför bilden till vänster. Industriområdet i fjärran ligger i Oiry. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Orten

Stadshuset (mairie) i Mareuil-sur-Aÿ. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2012).

Kommunen Mareuil-sur-Aÿ omfattar 1148 ha och har 1229 invånare (läge 2012) som kallas Marotiers respektive Marotières. Som namnet antyder är det en grannby till Aÿ, som har fyra gånger så många invånare, och bebyggelsen i Mareuil hänger ihop med den i Aÿ över kommungränsen.

Byn Mareuil-sur-Aÿ ligger direkt nere vid floden Marne, eller rättare sagt vid den raka och farbara Marnekanalen (canal latéral à la Marne), med den mer slingrande Marne alldeles bortanför. Bakom byn, norrut, reser sig den södra delen av kullen Montagne de Reims. Marne var, före järnvägens tid, en viktig farled för att transportera regionens viner mot Paris.

Sluss i Marnekanalen alldeles öster om Mareuil-sur-Aÿ. I bakgrunden syns Clos des Goisses. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto H.P.Burger, 2008).

Vingårdar

Vingårdarna består av dominerande sydsluttningar, till största delen planterade med Pinot Noir, som också är fallet med hela Grande Vallée de la Marne – den östra delen av Marnedalen. Karaktären på vinerna härifrån blir kraftig, tack vare sydsluttningarna.

Aktuell vingårdsareal (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 291,2 ha. Fördelningen på druvsorter är 242,3 ha Pinot Noir (83,2%), 27,3 ha Chardonnay (9,4%) och 21,6 ha Pinot Meunier (7,4%). 1997 var vingårdsarealen 285 ha. Det finns 114 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagnehus som använder sig av vingårdar i byn inkluderar Bollinger, Moët & Chandon, Roederer, Philipponnat och Piper Heidsieck.

Premier cru-statusen – den bästa premier cru-byn?

Medan det finns 17 grand cru-klassade champagnebyar, som alltså hade 100% på skalan échelle des crus (den är numera avskaffad, men byarna får behålla grand cru-statusen), så var det två byar som hade 99%: Mareuil-sur-Aÿ och Tauxières-Mutry. Alla 42 byar som hade 90%-99% är klassade som premier cru, men alla de övriga 40 ligger på 90%-95%, inga byar låg på 96%-98%. Mareuil och Tauxières har alltså precis på marginalen missat grand cru-statusen. Mareuil kan därför vara den bästa premier cru-byn, och är dessutom den by där en av Champagnes mest kända vingårdar ligger, Clos des Goisses.

Det faktum att det större och grand cru-klassade Aÿ får mer uppmärksamhet, trots att champagnerna är rätt likvärdiga har gett upphov till det lokala uttrycket ”Aÿ le nom, Mareuil le bon”.

Vingårdslägen och vingårdsbetecknade viner

 • Clos des Goisses är en relativt brant och jämn sydsluttning öster om byn, direkt ovanför Marnekanalen och väg D111, som är långsträckt i öst-västriktningen. Det är ett monopolläge som ägs av Philipponnat sedan 1935, då de köpte vingården från Société Générale de Champagne, som gått i konkurs. Storleken är 5,5 ha – vilket är stort för en toppvingård och ett monopolläge i Champagne – och vingården är idag planterad med ca 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Sedan köpet 1935 har det framställts ett vingårdsvin härifrån, inledningsvis under beteckningen Vin de Goisses eller Les Goisses, och är därför den ursprungliga vingårdsbetecknade champagnen. (Monocru, alltså bybetecknad champagne, har dock förekommit tidigare.) 1956 infördes namnet Clos des Goisses. Även om det finns en mur vid vingårdens fot, så är det egentligen ingen clos, för det finns ingen vingårdsmur runt hela vingården; det tidigare namnet på vingården var ”Les Goisses”. Clos des Goisses är så stor att det faktiskt finns en finare indelning, sluttningen består formellt av 11 namngivna markplättar (lieux-dits), men Philipponnat har delat upp den i 14 plättar. Clos des Goisses produceras i princip i varje årgång (läget när årgång 2005 har släppts är att den senast överhoppade är 1987), men mängderna är mindre i sämre årgångar, genom att druvorna klassas ner. Alla plättar ingår alltså inte i champagnen Clos des Goisses i varje årgång. Förklaringen är den rena sydexponeringen; här går det alltid att skörda mogna druvor. Med sitt relativt tydliga fatinslag brukar Clos des Goisses anses vara en champagne som mår bra av lagring.
 • Église Saint-Hilaire, kyrkan i Mareuil-sur-Aÿ som fått ge Clos Saint-Hilaire sitt namn. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2012).

  Clos Saint-Hilaire – en plätt på 1 ha bredvid Billecart-Salmons byggnad som tidigare var trädgård, som de insåg skulle passa utmärkt för en vingård, och som därför planterades med Pinot Noir 1964. Exponeringen är sydsydost och jordmånen är tufa. Inledningsvis användes druvorna för att producera rött vin för deras roséchampagne, men senare gick de över till att producera vitt basvin med fatinslag. Premiärårgången av Clos Saint-Hilaire som såldes som en egen cuvée var 1995. Produktionen är 3500-7000 flaskor per år, 100% Pinot Noir. Namnet kommer från kyrkan i Mareuil-sur-Aÿ, Église Saint-Hilaire.

 • Sous le Mont är en vingård som är källan till en av Avize-producenten Jacques Selosses vingårdschampagner (lieux-dits), på 100% Pinot Noir. (Jag har inte lyckats lista ut var i byn som vingården ligger, men namnet betyder ”nedanför kullen”.) I likhet med de övriga så får Sous le Mont oxidativ fatbehandling i en solera, och är årgångslös. Första releasen var degorgerad 2012 och hade basår 2005.

Bland övriga vingårdslägen i Mareuil-sur-Aÿ märks Carrière d’Athis, Les Cintres, Les Côtes, Croix Blanche, Montin och Valofroy, varav några ingår i Clos des Goisses.

Champagneproducenter

Större champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

 • Billecart-Salmon (NM) – ett högklassigt, medelstort champagnehus som grundades 1818 av Nicolas François Billecart och Elisabeth Salmon (som då gifte sig) och som fortfarande är familjeägt. Groupe Frey (som också äger Châtea La Lagune i Bordeaux och Jaboulet i Rhône) äger dock 45% av huset sedan 2005. Huset har 100 ha egna vingårdar, och inklusive inköpta druvor används totalt 220 ha i 40 byar för produktionen. Årgångschampagnerna framställs med fatinslag. Prestigechampagnen heter Clos Saint-Hilaire och produceras från en vingård bredvid deras anläggning (se ovan).
 • Philipponnat (NM) – ett bra champagnehus som funnits i Mareuil-sur-Aÿ sedan 1912. De räknar sin förhistoria tillbaka till 1522, då en Apvril de Philipponnat var vingårdsägare mellan Aÿ och Dizy, men husets mer kontinuerliga historia är från mitten av 1800-talet, och då fanns de i Aÿ. 1935 köptes 6 ha vingårdar i Mareuil, inklusive Clos des Goisses. Firman förblev familjeägd till 1980, via en Collard som gift sig med en Philipponnat-dotter. 1980 tog Gosset över ägandet, men Collard fortsatte att sköta verksamheten fram till 1989. 1987 köpte Marie Brizard, men blev 1997 tvungna att sälja p.g.a. ekonomiska problem. Köpare blev BCC, Boizel Chanoine Champagne (som har Bruno Paillard som styrelseordförande), och övertagandet blev rörigt eftersom BCC ansåg sig behöva halvera personalstyrkan för att uppnå lönsamhet, vilket inte fackföreningarna höll med om. (Även Abel Lepitre ingick i köpet, men deras anläggningar såldes snabbt vidare.) Efter köpet utsåg BCC Charles Philipponnat till chef för huset; han hade då en chefsposition hos Moët & Chandon. Så Philipponnat leds idag av en Philipponnat, men det är inte familjen som är ägare. Vingårdsinnehavet omfattar 17 ha, varav 5,5 ha är juvelen i kronan, Clos des Goisses. Champagnerna är generellt Pinot-dominerade, har varierande fatinslag och görs i kraftig, matig stil. Det finns två nivåer av ”vanliga” årgångschampagner, där de bättre (vit och rosé) kallas Cuvée 1522, som består av ca 70% Pinot Noir från vingården Le Léon i Aÿ och ca 30% Chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger. Rosévarianten innehåller också 8% rött Pinot Noir-vin från Mareuil-sur-Aÿ. Prestigechampagnen är Clos de Goisses, som även finns i en ovanlig roséversion vid namn Clos de Goisses Juste Rosé. Från årgång 2006 har Philipponnat också producerat tre (mer eller mindre) vingårdsbetecknade vingårdschampagner på Pinot Noir: Le Léon från Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ (årgång 2006 kom från Valofroy, Les Côtes, Montin, Carrière d’Athis och Croix Blanche och innehöll dessutom en liten andel Chardonnay) och den ännu ej släppta Les Cintres, som är en del av Clos des Goisses.

Övriga champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Guy Charbaut (NM), ett hus grundat 1930, har nästan 20 ha vingårdar (ca 10 ha tillkom på 1960-talet) och en årsproduktion på 200 000 flaskor.
 • Georges Clément (NM), en producent som finns i både Mutigny och Mareuil-sur-Aÿ (där källaren finns) sedan 1996. Har tillgång till vingårdar i bl.a. Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ, Mutigny, Avenay-Val-d’Or, Bisseuil, Hautvillers, Le Mesnil-sur-Oger, Tauxières och Verzy. Champagnerna säljs också under varumärket:
  • Henry de Valbert, som även skrivs de Valbert.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Balourdeau Denis har utöver Mareuil-sur-Aÿ även en adress i Oiry.
 • Philippe Bénard (RM), har 7,5 ha vingårdar varav 3,5 ha Pinot Noir, 2,5 ha Chardonnay och 1,5 ha Pinot Meunier.
 • L. Bénard-Pitois (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har 5 ha vingårdar i sex byar i Grande Vallée de la Marne och Côte des Blancs. Använder sig delvis av fatlagring.
 • Bénard Roland (RM)
 • Guy Bouvet (RM)
 • Danteny-Mangin (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har vingårdar i Mareuil-sur-Aÿ  och Avize.
 • Roger De Sloovere
 • Marc Hébrart (RM), en Special Club-producent, i mitt tycke en av de bästa. Sköts sedan 1997 av Jean-Paul Hébrart, och en del flaskor säljs under det namnet. Förutom en utmärkt Special Club (utan ek) produceras sedan årgång 2004 en ekfatslagrad prestigechampagne vid namn Rive Gauche Rive Droite på 50% Chardonnay (vänstra stranden av Marne) och 50% Pinot Noir (högra stranden). Har 14 ha vingårdar i grand cru-byarna Aÿ, Avize, Oiry, Chouilly, och premier cru-byarna Mareuil-sur-Aÿ, Bisseuil, Avenay-Val-d’Or, Dizy och Hautvillers med 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Årsproduktionen är 110 000 flaskor.
 • Lheureux-Saintot (RM)
 • Hervé Niceron (RM), medlem av Vignerons Indépendants.
 • R. Poullion & Fils (RM), har 15 ha vingårdar i 12 byar: Aÿ (grand cru), premier cru-byarna Mareuil-sur-Aÿ, Mutigny, Tauxières-Mutry, Avenay-Val-d’Or, Écueil, Sermiers, Chamery och Sacy, samt i Festigny, Épernay och Faverolles.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Ej längre existerande champagneproducenter

Denna lista är ej fullständig, men det finns en historisk producent som är värd att nämna i samband med Mareuil-sur-Aÿ:

 • Teckning av hur skörden transporteras in till Montebellos anläggning vid Château de Mareuil-sur-Aÿ på 1800-talet. Bilden är tagen från Henry Vizetellys bok Facts About Champagne and Other Sparkling Wines (1879), och är länkad från Wikimedia Commons.

  Montebello var ett champagnehus i Mareuil-sur-Aÿ, som en gång i tiden var ett känt namn. Champagnehusets historia under detta namn går tillbaka till då bröderna Montebello (Napoléon-Auguste, Alfred och Gustave) 1830 köpte Château de Mareuil-sur-Aÿ, uppfört 1765, med sina omfattande vingårdar. Firman grundades 1834 som Alfred de Montebello. Verksamheten upphörde 1929 i samband med den stora krisen, då detta château och de omfattande vingårdarna (”centaine d’hectares”) köptes av René Chayoux (1892-1969) från Reims. Under Chayouxs ägo var namnet även Ayala-Montebello, men det tycks ha varit Chayoux som slog ihop Montebello och Ayala under detta namn efter att han 1937 köpt Ayala, med säte i Aÿ. Jean-Michel Ducellier (1918-2003) tog över Ayala-Montebello efter Chayouxs änka (som levde 10 år efter Chayoux, till 1979), men ägnade sig mer åt verksamhet inom champagneorganisationer än åt sitt eget champagnehus. Jean-Jacques Frey köpte 2000 Ayala och châteaubyggnaden av sonen Alain Ducellier, oklart om märket Montebello följde med, eller hade sålts tidigare. Varumärket Montebello torde idag ägas av något annat hus, för Montebello-champagner kan fortfarande hittas i Frankrike, även om det var flera decennier sedan några större mängder tycks ha producerats under namnet.

Château de Mareuil-sur-Aÿ idag. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2012).

Videoklipp

Här finns två videokollage från Youtube mestadels bestående av gamla vykort, huvudsakligen från tidigt 1900-tal, med motiv från Mareuil-sur-Aÿ.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2015, senast uppdatering 2017-07-25

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil för Mareuil-sur-Aÿ – en premier cru-by i Champagne

 1. Ping: Champagne village profile: Mareuil-sur-Aÿ | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s