Byprofil för Mareuil-sur-Aÿ – en premier cru-by i Champagne

Diagram Mareuil-sur-Aÿ 201504Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Vallée de la Marne / Grande Vallée de la Marne
Vingårdar och druvsorter: 291,1 ha, varav 84% Pinot Noir, 9% Chardonnay och 7% Pinot Meunier.
Klassificering: Premier cru (99%)
Känt för: kraftig Pinot Noir från sydsluttningar, grannby till Aÿ med viner av samma kvalitet, hemby för Philipponnat och Billecart-Salmon.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, och ljusgult betecknar annan öppen terräng.


Google-kartvy med byarna i Grande Vallée de la Marne markerade. Grand cru-byn i grönt och premier cru-byarna i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt väster: Aÿ (grand cru)
Åt nordnordväst: Mutigny (premier cru)
Åt nordnordost: Avenay-Val-d’Or (premier cru)
Åt öster: Bisseuil (premier cru)
Åt söder: Oiry (grand cru, räknas till Côte des Blancs)
Åt sydväst: Chouilly (grand cru, räknas till Côte des Blancs)

 

Mareuil-sur-Aÿ sett från statyn Notre Dame Du Gruguet på en höjd nordost om byn. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Fab5669, 2016).

 

Orten

Stadshuset (mairie) i Mareuil-sur-Aÿ. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2012).

Som namnet antyder är Mareuil-sur-Aÿ en grannby till Aÿ, som har fyra gånger så många invånare, och bebyggelsen i Mareuil hänger ihop med den i Aÿ över kommungränsen.

Byn Mareuil-sur-Aÿ ligger direkt nere vid floden Marne, eller rättare sagt vid den raka och farbara Marnekanalen (canal latéral à la Marne), med den mer slingrande Marne alldeles bortanför. Bakom byn, norrut, reser sig den södra delen av kullen Montagne de Reims. Marne var, före järnvägens tid, en viktig farled för att transportera regionens viner mot Paris.

Den tidigare kommunen Mareuil-sur-Aÿ omfattar 1148 ha och har 1218 invånare (läge 2013) som kallas Marotiers respektive Marotières.

Aÿ-Champagne

Sedan 1 januari 2016 är Mareuil-sur-Aÿ en så kallad commune déléguée inom den sammanslagna kommunen Aÿ-Champagne, som är av typen commune nouvelle. Detta är en relativt ny typ av kommunsammanslagning som behåller vissa funktioner inom de olika communes déléguées snarare än att de helt uppgår i den nya kommunen. Det var Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ och Bisseuil som gick ihop för att bilda den nya kommunen som har en yta på 3194 ha och 5765 invånare (läge 2015 i de tidigare kommunerna). Stadshuset för den nya kommunen ligger i Aÿ.

Sluss i Marnekanalen alldeles öster om Mareuil-sur-Aÿ. I bakgrunden syns Clos des Goisses. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto H.P.Burger, 2008).

Vingårdar

Vingårdarna i Mareuil-sur-Aÿ består av dominerande sydsluttningar, till största delen planterade med Pinot Noir, som också är fallet med hela Grande Vallée de la Marne – den östra delen av Marnedalen. Karaktären på vinerna härifrån blir kraftig, tack vare sydsluttningarna.

Aktuell vingårdsareal i Mareuil-sur-Aÿ är 291,1 ha (aktuella uppgifter 2018, avser läget med något års fördröjning). Fördelningen på druvsorter är 243,7 ha Pinot Noir (83,7%), 26,4 ha Chardonnay (9,1%) och 21,0 ha Pinot Meunier (7,2%). 1997 var vingårdsarealen 285 ha. Det finns 300 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Champagnehus som använder sig av vingårdar i byn inkluderar Bollinger, Moët & Chandon, Roederer, Philipponnat och Piper Heidsieck.

Premier cru-statusen – den bästa premier cru-byn?

Medan det finns 17 grand cru-klassade champagnebyar, som alltså hade 100% på skalan échelle des crus (den är numera avskaffad, men byarna får behålla grand cru-statusen), så var det två byar som hade 99%: Mareuil-sur-Aÿ och Tauxières-Mutry. Alla 42 byar som hade 90%-99% är klassade som premier cru, men alla de övriga 40 ligger på 90%-95%, inga byar låg på 96%-98%. Mareuil och Tauxières har alltså precis på marginalen missat grand cru-statusen. Mareuil kan därför vara den bästa premier cru-byn, och är dessutom den by där en av Champagnes mest kända vingårdar ligger, Clos des Goisses.

Det faktum att det större och grand cru-klassade Aÿ får mer uppmärksamhet, trots att champagnerna är rätt likvärdiga har gett upphov till det lokala uttrycket ”Aÿ le nom, Mareuil le bon”.

Mareuil-sur-Aÿ sett från ungefär nordnordväst. Marnekanalen ligger alldeles bortanför byn och Clos des Goisses ligger strax utanför bilden till vänster. Industriområdet i fjärran ligger i Oiry. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Vingårdslägen och vingårdsbetecknade viner

  • Les Blanchiens är en läge varifrån R. Pouillon & Fils producerar en vingårdsbetecknad champagne.
  • Chemin du Bois är en läge varifrån R. Pouillon & Fils producerar en vingårdsbetecknad champagne.
  • Clos des Goisses är en relativt brant och jämn sydsluttning öster om byn, direkt ovanför Marnekanalen och väg D111, som är långsträckt i öst-västriktningen. Det är ett monopolläge som ägs av Philipponnat sedan 1935, då de köpte vingården från Société Générale de Champagne, som gått i konkurs. Storleken är 5,5 ha – vilket är stort för en toppvingård och ett monopolläge i Champagne – och vingården är idag planterad med ca 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Sedan köpet 1935 har det framställts ett vingårdsvin härifrån, inledningsvis under beteckningen Vin de Goisses eller Les Goisses, och det är därför den ursprungliga vingårdsbetecknade champagnen. (Monocru, alltså bybetecknad champagne, har dock förekommit tidigare.) 1956 infördes namnet Clos des Goisses. Även om det finns en mur vid vingårdens fot, så är det egentligen ingen clos, för det finns ingen vingårdsmur runt hela vingården; det tidigare namnet på vingården var ”Les Goisses”. Clos des Goisses är så stor att det faktiskt finns en finare indelning, sluttningen består formellt av 11 namngivna markplättar (lieux-dits), men Philipponnat har delat upp den i 14 plättar. Clos des Goisses produceras i princip i varje årgång (läget när årgång 2009 har släppts är att den senast överhoppade är 1987), men mängderna är mindre i sämre årgångar, genom att druvorna klassas ner. Alla plättar ingår alltså inte i champagnen Clos des Goisses i varje årgång. Förklaringen är den rena sydexponeringen; här går det alltid att skörda mogna druvor. Med sitt relativt tydliga fatinslag brukar Clos des Goisses anses vara en champagne som mår bra av lagring.
  • Église Saint-Hilaire, kyrkan i Mareuil-sur-Aÿ som fått ge Clos Saint-Hilaire sitt namn. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2012).

    Clos Saint-Hilaire – en plätt på 1 ha bredvid Billecart-Salmons byggnad som tidigare var trädgård, som de insåg skulle passa utmärkt för en vingård, och som därför planterades med Pinot Noir 1964. Exponeringen är sydsydost och jordmånen är tufa. Inledningsvis användes druvorna för att producera rött vin för deras roséchampagne, men senare gick de över till att producera vitt basvin med fatinslag. Premiärårgången av Clos Saint-Hilaire som såldes som en egen cuvée var 1995. Produktionen är 3500-7500 flaskor per år, 100% Pinot Noir. Namnet kommer från kyrkan i Mareuil-sur-Aÿ, Église Saint-Hilaire.

  • Sous le Mont är en vingård som är källan till en av Avize-producenten Jacques Selosses vingårdschampagner (lieux-dits), på 100% Pinot Noir. (Jag har inte lyckats lista ut var i byn som vingården ligger, men namnet betyder ”nedanför kullen”.) I likhet med de övriga så får Sous le Mont oxidativ fatbehandling i en solera, och är årgångslös. Första releasen var degorgerad 2012 och hade basår 2005. Efter några år styrde Selosse om stilen något, och Sous le Mont är nu nästan en rosé, vilket gör att den skiljer sig från de övriga två Pinot Noir:erna (Côte Faron från Aÿ och Bout de Clos från Ambonnay).

Bland övriga vingårdslägen i Mareuil-sur-Aÿ märks Carrière d’Athis, Les Cintres, La Clef, Les Côtes, Croix Blanche, Les Dudies, Montin och Valofroy, varav några ingår i Clos des Goisses.

Champagneproducenter

Större champagnehus, medlemmar av Union des Maisons de Champagne

  • Billecart-Salmon (NM), ett högklassigt, medelstort champagnehus som grundades 1818 av Nicolas François Billecart och Elisabeth Salmon (som då gifte sig) och som fortfarande är familjeägt. Groupe Frey (som också äger Châtea La Lagune i Bordeaux och Jaboulet i Rhône) äger dock 45% av huset sedan 2005. Huset har 100 ha egna vingårdar, och inklusive inköpta druvor används totalt 300 ha i 40 byar för produktionen. Årgångschampagnerna och den årgångslösa Brut Sous Bois framställs med fatinslag. Den vanliga årgångschampagnen heter Vintage. På en nivå ovanför denna finns tre årgångschampagner: den vita Cuvée Nicolas François, rosén Cuvée Elisabeth (tidigare Cuvée Elisabeth Salmon) som tillkom i årgången 1988, och blanc de blanc:en Cuvée Louis. Prestigechampagnen heter Clos Saint-Hilaire och är en 100% Pinot Noir som produceras från en vingård bredvid deras anläggning (se ovan). Produktionen är 3500-7500 flaskor, beroende på årgång. Första årgång var 1995.
    Årgångar av Clos Saint-Hilaire: 1995, 1996, 1998, 1999, 2002.
  • Philipponnat (NM), ett bra champagnehus som funnits i Mareuil-sur-Aÿ sedan 1912 och som ingår i Lanson-BCC-gruppen. Vingårdsinnehavet omfattar 17 ha, varav 5,5 ha är juvelen i kronan, Clos des Goisses. Champagnerna är generellt Pinot-dominerade, har varierande fatinslag och görs i kraftig, matig stil. Philipponnat använder sig av ett inslag av eksfatsvinifiering i alla sina champagner. I de årgångslösa ingår 20-30% reservvin som lagras på ekfat i ett solerasystem. Andelen ek är 30-35% för de flesta årgångschampagner och mer för toppchampagnerna. Det finns flera nivåer av årgångschampagner. Den ”vanliga” årgångschampagnen har sedan årgång 2008 ersatts av en Blanc de Noirs på 100% Pinot Noir. Därutöver finns en blanc de blancs vid namn Grand Blanc. Båda dessa är extra brut. Sublime Réserve är en sec (halvtorr) årgångschampagne som i likhet med Grand Blanc består av 100% Chardonnay. Ett steg upp bland årsångschampagnerna återfinns Cuvée 1522, som i vit version består av ca 60-70% Pinot Noir från vingården Le Léon i Aÿ och ca 30-40% Chardonnay från Côte des Blancs, vanligen Le Mesnil-sur-Oger. Rosévarianten innehåller också 8% rött Pinot Noir-vin från Mareuil-sur-Aÿ. Från årgång 2006 har Philipponnat också producerat två andra (mer eller mindre) vingårdsbetecknade vingårdschampagner på Pinot Noir: Le Léon från Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ (årgång 2006 kom från Valofroy, Les Côtes, Montin, Carrière d’Athis och Croix Blanche, och innehöll dessutom en liten andel Chardonnay, medan 2008 är en 100% Pinot Noir från Valofroy och Dessus des Goisses). Prestigechampagnen är den vingårdsbetecknade Clos des Goisses från den stora sydsluttande vingården med samma namn. Clos des Goisses produceras i en kraftig stil, vinifieras till 40-75% i ekfat beroende på årgång, och är i de flesta årgångar Pinot Noir-dominerad, med 65% Pinot Noir/35% Chardonnay som en vanlig sammansättning. Typisk produktion är 15 000-20 000 flaskor, men i vissa årgångar är volymen mindre, eftersom de Clos des Goisses produceras i varje årgång (åtminstone sedan 1988), men med striktare selektion när så behövs. Senast släppta årgång (2018) är 2009. Det finns även en ovanlig roséversion vid namn Clos des Goisses Juste Rosé som lanserades i årgång 1999. Produktionen är 2000-3000 flaskor per producerad årgång och Juste Rosé har lite mindre ekfatsinslag (40-50%) och ofta något högre andel Chardonnay. Från årgång 2006 produceras också Les Cintres från de två vingårdslägena Les Grands Cintres och Les Petits Cintres som ligger mitt i Clos des Goisses. Les Cintres är alltså en ”toppcuvée” från Clos des Goisses som produceras i bra årgångar i en volym av 2000-2500 flaskor. I vissa årgångar är den 100% Pinot Noir, i andra ingår även en andel Chardonnay.
    Historik
    Philipponnat räknar sin förhistoria tillbaka till 1522, då en Apvril de Philipponnat var vingårdsägare mellan Aÿ och Dizy, men husets mer kontinuerliga historia är från mitten av 1800-talet, och då fanns de i Aÿ. 1912 flyttade de till Mareuil-sur-Aÿ. 1935 köptes 6 ha vingårdar i Mareuil, inklusive de 5,5 ha som utgör Clos des Goisses. Firman förblev familjeägd till 1980, via en Collard som gift sig med en Philipponnat-dotter. 1980 tog Gosset över ägandet, men Collard fortsatte att sköta verksamheten fram till 1989. 1987 köpte Marie Brizard, men blev 1997 tvungna att sälja p.g.a. ekonomiska problem. Köpare blev BCC, Boizel Chanoine Champagne (som har Bruno Paillard som styrelseordförande), och övertagandet blev rörigt eftersom BCC ansåg sig behöva halvera personalstyrkan för att uppnå lönsamhet, vilket inte fackföreningarna höll med om. (Även Abel Lepitre ingick i köpet, men deras anläggningar såldes snabbt vidare.) Efter köpet utsåg BCC Charles Philipponnat till chef för huset; han hade då en chefsposition hos Moët & Chandon. Så Philipponnat leds idag av en Philipponnat, men det är inte familjen som är ägare.
    Årgångar producerade av Clos de Goisses: samtliga från 1935 med undantag av 1944, 1954, 1963, 1965, 1967, 1968, 1972, 1974, 1977, 1981, 1984, 1987. Sammansättning: 2004 (65% PN/35% Ch), 2005 (65% PN/35% Ch), 2006 (65% PN/35% Ch), 2007 (65% PN/35% Ch), 2008 (45% PN/55% Ch), 2009 (släppt 2018).
    Årgångar producerade av Clos de Goisses Juste Rose: 1999, 2000, 2002, 2005 (64% PN/36% Ch), 2006 (63% PN/37% Ch), 2007 (55% PN/45% Ch)
    Årgångar producerade av Les Cintres: 2006 (70% PN/30% Ch), 2008 (100% PN).

Övriga champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

  • Guy Charbaut (NM, Facebook-sida), ett hus grundat 1930, har nästan 20 ha vingårdar (ca 10 ha tillkom på 1960-talet) och en årsproduktion på 200 000 flaskor.
  • Georges Clément (NM), en producent som finns i både Mutigny och Mareuil-sur-Aÿ (där källaren finns) sedan 1996. Har tillgång till vingårdar i bl.a. Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ, Mutigny, Avenay-Val-d’Or, Bisseuil, Hautvillers, Le Mesnil-sur-Oger, Tauxières och Verzy. Champagnerna säljs också under varumärket:
    • Henry de Valbert, som även skrivs de Valbert.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Balourdeau Denis har utöver Mareuil-sur-Aÿ även en adress i Oiry.
  • Philippe Bénard (RM, gammal webbplats), som också finns i Châtillon-sur-Marne, som numera är den officiella företagsadressen. Har 7,5 ha vingårdar varav 3,5 ha Pinot Noir, 2,5 ha Chardonnay och 1,5 ha Pinot Meunier. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som är Chardonnay-dominerad (avser årgång 2002).
  • L. Bénard-Pitois (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har 9,5 ha vingårdar i sex byar i Grande Vallée de la Marne (Avenay-Val d’Or, Mareuil-sur-Aÿ och Mutigny) och Côte des Blancs (Bergères-lès-Vertus, Le Mesnil-sur-Oger och Oger). Använder sig delvis av fatlagring. Sortimentet innehåller en årgångschampagne som består av 80% Pinot Noir och 20% Chardonnay (avser årgångarna 2008 och 2009) och en årgångs-blanc de blancs.
  • Bénard Roland (RM)
  • Guy Bouvet (RM, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som består av 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir (avser årgång 2010). Företagsnamnet är Du Clos Moutayer.
  • Danteny-Mangin (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Har vingårdar i Mareuil-sur-Aÿ och Avize med 37% Chardonnay, 35% Pinot Noir och 28% Pinot Meunier. Clos Jacquin är en vingårdsbetecknad årgångslös champagne från ett vingårdsläge i Avize.
  • Roger De Sloovere, vars champagner tycks produceras av större champagnehus.
  • Marc Hébrart (RM), en Special Club-producent, i mitt tycke en av de bästa. Sköts sedan 1997 av Jean-Paul Hébrart, och en del flaskor säljs under det namnet. Har 14,5 ha vingårdar i grand cru-byarna Aÿ, Louvois, Avize, Oiry, Chouilly, och premier cru-byarna Mareuil-sur-Aÿ, Bisseuil, Avenay-Val-d’Or, Dizy och Hautvillers med 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Årsproduktionen är 125 000 flaskor. Special Club som tillika är Hébrarts ”vanliga” årgångschampagne, består typiskt av 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Den ekfatslagrade prestigechampagne heter Rive Gauche Rive Droite och består av 50% Chardonnay (från vänstra stranden av Marne, Oiry och Chouilly) och 50% Pinot Noir (högra stranden, Aÿ). Den tillkom i årgången 2004. Noces de Craie är en 100% Pinot Noir från gamla stockar i Aÿ som började produceras i årgången 2012. Det är ett cuvéenamn och inte ett vingårdsnamn.
    Årgångar av Rive Gauche Rive Droite: 2004, 2005, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012.
    Årgångar av Noces de Craie: 2012. Kommande årgång: 2015.
  • Lheureux-Saintot (RM)
  • Hervé Niceron (RM), medlem av Vignerons Indépendants.
  • R. Poullion & Fils (RM), en uppmärksammad småodlare med hög kvalitet och kraftig stil. Har 6,5 ha vingårdar i Mareuil-sur-Aÿ (huvuddelen, ca 3,5 ha), Aÿ, Mutigny, Avenay-Val d’Or, Tauxières-Mutry och Épernay, med ca 3 ha Pinot Noir, 2 ha Chardonnay och 1 ha Pinot Meunier, som sköts ekologiskt och efter biodynamiska principer. Champagnerna har inslag av eksfatsvinifiering. Drivs av Fabrice Pouillon som är den som gett producenten sin nuvarande stil, vilket till ökad uppmärksamhet under senare år. Sortimentet har varit i förändring under senare år och ett antal (mer eller mindre) vingårdsbetecknade champagner har introducerats. Les Terres Froides (”kalla jorden”, vingårdsläget heter Les Fourches) är en 100% Chardonnay från ett nordsluttande läge i Tauxières-Mutry. Les Valnons är en årgångsbetecknad 100% Chardonnay från ett vingårdsläge i Aÿ. Les Blanchiens är en årgångsbetecknad 50% Chardonnay/50% Pinot Noir från ett vingårdsläge i Mareuil-sur-Aÿ. Chemin du Bois är en årgångsbetecknad 100% Pinot Noir från ett vingårdsläge i Mareuil-sur-Aÿ. Den är framställd utan tillsats av extra socker i andra jäsningen (den som ger bubblor), vilket innebär att druvorna skördades vid hög mognad och att en del av druvmusten sparats till andra jäsningen. Producenten har döpt detta till Méthode Fabrice Pouillon. Tidigare producerades en årgångschampagne vid namn 2XOz enligt samma princip. Namnet skulle tolkas som deux hexoses, två hexoser, vilket syftar på de två naturligen förekommande sockerarterna i druvmust, glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). Produktionen använde sig enbart av dessa, och inte av någon sackaros (rörsocker), som är det normala sockret för andra jäsningen (och för all del dosage). Sortimentet innehåller också två stilla viner (Coteaux Champenois): Mareuil Rouge som är ett rött vin på 100% Pinot Noir, och ett vitt vin från Festigny.
    Historik
    Producenten grundades av Roger Pouillon. Sonen James Pouillon började i firman 1964. Barnbarnet Fabrice Pouillon började 1998. 2003 påbörjades omvandling till ekologisk odling. Efter en uppdelning av vingårdsinnehavet 2007 gick vissa innehav, bl.a. i Le Mesnil-sur-Oger, över till en annan ägare.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Ej längre existerande champagneproducenter

Denna lista är ej fullständig, men det finns en historisk producent som är värd att nämna i samband med Mareuil-sur-Aÿ:

  • Teckning av hur skörden transporteras in till Montebellos anläggning vid Château de Mareuil-sur-Aÿ på 1800-talet. Bilden är tagen från Henry Vizetellys bok Facts About Champagne and Other Sparkling Wines (1879), och är länkad från Wikimedia Commons.

    Montebello var ett champagnehus i Mareuil-sur-Aÿ, som en gång i tiden var ett känt namn. Champagnehusets historia under detta namn går tillbaka till då bröderna Montebello (Napoléon-Auguste, Alfred och Gustave) 1830 köpte Château de Mareuil-sur-Aÿ, uppfört 1765, med sina omfattande vingårdar. Firman grundades 1834 som Alfred de Montebello. Verksamheten upphörde 1929 i samband med den stora krisen, då detta château och de omfattande vingårdarna (”centaine d’hectares”) köptes av René Chayoux (1892-1969) från Reims. Under Chayouxs ägo var namnet även Ayala-Montebello, men det tycks ha varit Chayoux som slog ihop Montebello och Ayala under detta namn efter att han 1937 köpt Ayala, med säte i Aÿ. Jean-Michel Ducellier (1918-2003) tog över Ayala-Montebello efter Chayouxs änka (som levde 10 år efter Chayoux, till 1979), men ägnade sig mer åt verksamhet inom champagneorganisationer än åt sitt eget champagnehus. Jean-Jacques Frey köpte 2000 Ayala och châteaubyggnaden av sonen Alain Ducellier, oklart om märket Montebello följde med, eller hade sålts tidigare. Varumärket Montebello torde idag ägas av något annat hus, för Montebello-champagner kan fortfarande hittas i Frankrike, även om det var flera decennier sedan några större mängder tycks ha producerats under namnet.

Château de Mareuil-sur-Aÿ idag. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2012).

Videoklipp

Här finns två videokollage från Youtube mestadels bestående av gamla vykort, huvudsakligen från tidigt 1900-tal, med motiv från Mareuil-sur-Aÿ.

Länkar

© Tomas Eriksson 2014-2018, senaste uppdatering 2018-12-27

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil för Mareuil-sur-Aÿ – en premier cru-by i Champagne

  1. Pingback: Champagne village profile: Mareuil-sur-Aÿ | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s