Byprofil: Mardeuil, en Champagneby på vänstra stranden av Marnedalen

Diagram Mardeuil 201503Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Vallée de la Marne / Vallée de la Marne Rive Gauche
Vingårdar och druvsorter: 194,4 ha, varav 52% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 18% Pinot Noir.
Klassificering: ”Autre cru” (84%)
Ej att förväxla med de två byar som heter Mareuil, utan d, med tilläggen -sur-Aÿ resp. -le-Port.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog, orange är bebyggelse och orangeröd tät bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Rive Gauche markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

På högra stranden av Marne
Åt nordnordost: Hautvillers (premier cru, ingår i Grande Vallée de la Marne)
Åt norr: Cumières (premier cru, ingår i Grande Vallée de la Marne)

På vänstra stranden av Marne
Åt sydost och söder: Épernay
Åt väster: Vauciennes

Stadshuset (mairie) i Mardeuil. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Orten

Mardeuil ligger längs Marneflodens vänstra stranden, vilket innebär söder om floden, och är i det närmaste sammanväxt med Épernay.

Kommunen Mardeuil omfattar 919 ha och har 1513 invånare (läge 2016) som kallas Mardouillats respektive Mardouillates.

Vingårdar

Vingårdarna i Mardeuil utgörs huvudsakligen av milda nordsluttningar med Pinot Meunier som vanligaste druvsort men också med ett betydande inslag av Chardonnay. Vingårdarna är en fortsättning på de i Épernay, längs kullen väster om staden.

Aktuell vingårdsareal i Mardeuil enligt CIVC (aktuella uppgifter 2019, avser läget med något års fördröjning) är 194,4 ha. Fördelningen på druvsorter är 101,1 ha Pinot Meunier (52,0%), 58,4 ha Chardonnay (30,0%) och 34,9 ha Pinot Noir (18,0%). 1997 var vingårdsarealen 183 ha. Det finns 153 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Hus som använder sig av vingårdar i byn inkluderar Moët & Chandon.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Mardeuil inkluderar bl.a. följande:

 • Le Bas Clos, ett milt nordsluttande läge i västra delen av kommunen, beläget i nedre delen av sluttningen omedelbart söder om väg D3. Gränsar i väster till Les Pendants des Clos.
 • Les Basses Roncesett milt nordsluttande läge beläget omedelbart sydost om byn, norr om väg D3. Gränsar i söder till Les Ronces. Används av Vincent Charlot till sin L’Or des Basses Ronces.
 • Beau Mont des Crayères, ett nordsluttande läge i västra delen av kommunen, beläget i mitten av sluttningen. Har gett sitt namn till kooperativet i byn.
 • Les Clos, ett milt nordsluttande läge i västra delen av kommunen, beläget i nedre delen av sluttningen, strax söder om väg D3. Gränsar i norr till Les Pendants des Clos, i öster till Le Clos Marmande och i söder till La Dune.
 • La Clos Marmande, ett milt ost- och nordostsluttande läge i västra delen av kommunen, beläget i nedre delen av sluttningen, strax söder om väg D3. Gränsar i norr till Les Pendants des Clos och i väster till Les Clos.
 • Le Clos Terre Douce, ett nordsluttande läge i västra delen av kommunen, beläget i mitten av sluttningen. Gränsar i nordväst till La Dune.
 • La Dune, ett nordsluttande läge i västra delen av kommunen, beläget i mitten av sluttningen. Gränsar i norr till Les Clos och i sydost till Le Clos Terre Douce. Används av Vincent Charlot till sin Le Rubis de la Dune.
 • La Genette, ett nord/nordnordvästsluttande läge i södra delen av kommunen, beläget i övre delen av sluttningen. Används av Vincent Charlot till sin L’Écorché de la Genette.
 • Le Mont De Bonett milt nordsluttande läge i sydöstra delen av kommunen på gränsen mot Épernay. Gränsar i norr till Les Ronces.
 • Les Pendants des Clos, ett milt ost- och nordsluttande läge i västra delen av kommunen, beläget i nedre delen av sluttningen omedelbart söder om väg D3. Gränsar i söder till Les Clos och Le Clos Marmande, och i öster till Le Bas Clos.
 • Les Roncesett milt nordsluttande läge beläget sydost om byn, söder om väg D3. Gränsar i norr till Les Basses Ronces och i söder till Le Mont De Bon. Tanneux-Mahy producerar en vingårdsbetecknad champagne från läget.

I förgrunden vingårdar i gränsområdet mellan Mardeuil och Épernay. Bortanför vingårdarna, men hitom de platta åkrarna, ligger byn Mardeuil. Byn i fjärran, bortom åkrarna, är Cumières. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2008).

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • L. Albert-Guichon (RC), har 4 ha vingårdar med 60% Pinot Meunier, 25% Pinot Noir och 15% Chardonnay. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir och 10% Pinot Meunier.
 • Charles Barbier (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som består av 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir (avser årgång 2011).
 • Blaise-Lourdez & Fils (RM)
 • Briaux Lenique (RM, Facebook-sida), har 4 ha vingårdar runt Mardeuil med 50% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Sortimentet inkluderar årgångschampagnen Perle de Craie som består av 60% Pinot Noir, 30% Chardonnay och 10% Pinot Meunier (avser årgång 2012).
 • Guy Cadel (RM), har 10 ha vingårdar i Vallée de la Marne, Côte des Blancs och i trakten av Château Thierry. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. En uppgift från 2018 gör gällande att producenten har övergått till att sälja sina druvor istället för att producera egna champagner.
 • Charlot-Tanneux (RM), på etiktterna även Vincent Charlot (Facebook-sida), har 4,2 ha i Mardeuil och omgivande byar. Producenten håller på med att ställa om till biodynamisk odling, och i samband med det har cuvéerna bytt namn. Vincent Charlot-namnet används numera till den mer ambitiösa delen av sortimentet. Använder ekfat till huvuddelen av sin produktion. L’Extravagant är en årgångs-blanc de blancs. Chardonnay en parure de roses är en årgångsrosé som består av 90% Chardonnay från Vauciennes och 10% Pinot Meunier från Mardeuil. Clos des Futies är en vingårdsbetecknad årgångschampagne från ett läge i Épernay (en plätt på 0,18 ha) och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. L’Or des Basses Ronces är en vingårdsbetecknad 100% Chardonnay från läget Les Basses Ronces i Mardeuil (en plätt på 0,40 ha). L’Écorché de la Genette är en vingårdsbetecknad årgångsrosé från läget La Genette i Mardeuil och består av 90% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir. Le Rubis de la Dune är en vingårdsbetecknad årgångsrosé från läget La Dune i Mardeuil (en plätt på 0,28 ha) och består av 80% Pinot Meunier och 20% Pinot Noir. Den ekfatsvinifierade årgångschampagnen Cuvée Micheline Tanneux består av 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir (avser årgång 2003) och fanns även i det gamla sortimentet.
 • Desbœufs & Fils (RC, Facebook-sida), tidigare Desbœufs Drouin, har 4 ha vingårdar huvudsakligen i Mardeuil, Montigny och Binson. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 70% Pinot Noir och 30% Pinot Meunier (avser årgång 2008). Företagsnamnet är Francis Desboeuf.
 • Edith et Bernard Dubois (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Pascal Étienne (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 5 ha i Cumières, Hautvillers och Damery. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • Gaillard-Girot
 • Philippe Gamet (RM, Facebook-sida), medlem av Vignerons Indépendants. Har 8,6 ha vingårdar i Mardeuil, Damery och Fleury-la-Rivière med 80% Pinot Meunier, 15% Pinot Noir och 5% Chardonnay. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 35% Chardonnay, 35% Pinot Noir och 30% Pinot Meunier.
 • Michel Gaillot (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Använder även namnet Cossiez-Gaillot. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • M. Guiborat & Ses Fils (RM), medlem av Vignerons Indépendants. Ej att förväxla med Guiborat Fils i byn Cramant.
 • Daniel Guiborat (RM, Facebook-sida)
 • Joannès-Lioté et Fils (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 8,6 ha vingårdar i Boursault, Fleury-la-Rivière och Mardeuil med 61% Pinot Meunier, 22% Chardonnay och 17% Pinot Noir.
 • Leblond-Mauchamp (RC), har vingårdar i fem byar.
 • Émile Leclère (RM, Facebook-sida), har 12 ha vingårdar utspridda över ett större område, med 70% Pinot Meunier, 24% Chardonnay och 6% Pinot Noir. Använder även namnet Vincent Delouvin. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 100% Chardonnay (avser årgång 2015).
 • Clément Lemaire & Fils (Facebook-sida), har vingårdar huvudsakligen i Mardeuil och Vauciennes, men också i Damery och Fleury-la-Rivière. Företagsnamnet är Lemaire Garnier.
 • André Lenique (RM, Facebook-sida), medlem av Vignerons Indépendants med 5 ha vingårdar.
 • Jean Saint-Omer (RC, Facebook-sida), har vingårdar i Vauciennes och Boursault.
 • Tanneux-Mahy (RM, Facebook-sida), har 6,5 ha vingårdar i Aÿ, Épernay, Mardeuil och Verneuil som sköts enligt lutte raisonnée-principen. Använder sig av en blandning av ståltankar och ekfat av olika storlek. Le Mont De Bon är en vingårdsbetecknad årgångschampagne från ett läge i Mardeuil, och består av 75% Chardonnay och 25% Pinot Noir. Den är ekfatsvinifierad och försluten med klammer (agrafe) snarare än grimma. Företagsnamnet är Tanneux Père et Fils.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Beaumont des Crayères (Facebook-sida) är ett kooperativ med 230 medlemmar med 86,49 ha vingårdar. Medlemmarnas vingårdar finns till tre fjärdelar på sluttningarna runt Épernay, men även i Damery, Cumières, Hautvillers, Dizy, Pierry och Vinay. Tidigare har även Trépail, Avize, Le Mesnil-sur-Oger och Oger nämnts. Totalt finns drygt 60% Pinot Meunier tillsammans med 25% Chardonnay och 15% Pinot Noir. Kooperativet grundades 1955 och invigde sina egna pressar och källare till skörden 1958, och tar sitt namn från ett av de bästa vingårdslägena i Mardeuil. De producerar en serie årgångschampagner med ”Fleur” i namnet: Fleur de Prestige med 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir och 10% Pinot Meunier (avser årgångarna 2006 och 2008), Fleur Blanche som består av 100% Chardonnay, Fleur Noire med 70% Pinot Noir och 30% Pinot Meunier (avser årgångarna 2006 och 2008), Fleur de Meunier med 100% Pinot Meunier och Fleur de Rosé med 60% Pinot Noir, 30% Chardonnay och 10% Pinot Meunier, inklusive 10% rött vin (avser årgångarna 2006 och 2008). Toppcuvéen är en årgångschampagne vid namn Nostalgie med 65% Chardonnay, 30% Pinot Noir och 5% Pinot Meunier (avser årgångarna 2004 och 2006). Förutom under namnet Beaumont des Crayères säljs champagner också under varumärket:
  • Jacques Lorent

Beaumont de Crayères anläggning i Mardeuil. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Champagne BDC, 2011).

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2019, senaste uppdatering 2019-03-13

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Mardeuil, en Champagneby på vänstra stranden av Marnedalen

 1. Pingback: Champagne village profile: Mardeuil on the left bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s