Årets favoriter

Den här sidan hålls inte längre uppdaterad, eftersom det ibland går så lång tid mellan jag provar och bloggar. Det blir bara märkligt att i efterhand fylla på favoriterna från ett år.

När jag provar något som jag bedömer som tillräckligt högt över 90 poäng kommer det att också dyka upp här ibland. Och sedan kanske åka ut igen om jag provar något jag tycker bättre om. Urvalet gäller sådant jag bloggat om, och enstaka ytterligare saker. Om jag provat något fantastiskt bra utan papper och penna till hands, hamnar det inte här.

2012

Rött

La Tâche 2009, Domaine de la Romanée-Comti
Bourgogne
Mellanröd färg. Intensiv doft, inledningsvis med mycket traditionellt Bourgogne-anslag av gödselstack och animalisk ton, mineral, mogna mörka bär, blommighet och parfymton, påtaglig kryddighet och fint integrerade rostade fat med kaffe och choklad. Mycket elegant. I smaken mörka bär, mycket mineralisk, påtagligt kryddig, mycket finpolerade tanniner som är mycket välintegrerade i frukten. Mycket elegant och mycket ungt, stor potential. 96+ p.

Provat i maj 2012 på en DRC 2009-provning hos Vinunic

Guigal La Mouline 1990
Provat i februari 2012 på en prestigevinprovning med Munskänkarna

Vitt

Guigal Hermitage Ex Voto Blanc 2009
Rhône, 90% Marsanne och 10% Roussanne.
Klargul färg. Doft av mogen gul frukt, persika, lite honung, en del ek, mineral, lite blommighet. Smaken är mycket fyllig, oljig, medelhög syra, mogen gul frukt, bakade äpplen, kryddig, enorm koncentration. Mycket lång eftersmak. Ung, 94+ p

Provat i september 2012 på en Guigal Masterclass med Vinunic

Heymann-Löwenstein Winningen Uhlen R (Roth Lay) Riesling 2007
Mosel
Klargul färg. I doften mineral, persika, aningen honung, aningen blommighet och parfymton, mycket elegant. Torr smak, mineral, bra fruktkoncentration med mogen och tropisk frukt, honung – mer specifikt honungspastiller – mycket bra syra med spritsig bakgrundskänsla, mentol, kryddton. Relativt tillgänglig, men lär vinna på mer lagring. 93+ p.

Provat i juni 2012 på en Heymann-Löwenstein-provning med AuZone

Mousserande

Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2002
100% Pinot Noir från oympade stockar
Doft: mycket parfymerad och kraftig, persika, mineral, örtig, Aÿ-stil.
Smak: otroligt kraftig och koncentrerad, smultron och röda äpplen, örtig, mineralisk, balanserande syra. Ung, men tillgänglig nu. Detta är nog en av de kraftigaste Champagner jag någonsin provat. 95-96 p?

Provat på Champagnedagen 2012

Taittinger Comtes de Champagne 1995
100% Chardonnay
Klargul färg. I doften nötig, tydligt utvecklad doft, lite sous-bois (undervegetation), svamp, rostade hasselnötter, mycket trevlig doft. Klart hög syra i smaken, citrus och citrusskal, bra koncentration, lite gröna äpplen, lång och frisk eftersmak. Väl utvecklad, men ung i smaken, mycket trevlig. 94-95 p.

Provat i juli 2012 på ett vinferno

Jacquesson Aÿ Vauzelle Terme 2002
100% Pinot Noir. Degorgerad 9 februari 2011.
Klar- till gyllengul. I doften mogen gul frukt, persika, mogen citron, röda äpplen, lite parfymton, diskret kryddighet, mineral. Elegant doft. I smaken rejäl mineralton med sälta, mogna gula och röda äpplen, kryddighet, hög syra, klart elegant. Ung. 94+ p.

Provat i april 2012 vid en jämförelseprovning av vingårdsviner från Jacquesson och Selosse

Sött

Château Coutet 2007
Barsac, 1er cru classé. Druvsorter: 75% Sémillon, 23% Sauvignon Blanc och 2% Muscadelle.
Doft: citrus, med tydlig ton av apelsinskal, botrytis, mycket blommig och elegant.
Smak: honung, lite kryddig, tydligt oljig med citrus- och citrusskalstoner, bra syra. Ren och lång eftersmak. Mycket elegant! Ung, 94-95 p

Provat i maj 2012 på Le Week-end des Grands Crus

Moulin Touchais 1949
Coteaux du Layon, Loire. Druvsort: Chenin Blanc
Bärnstensfärg Kraftig doft med madeiriserade inslag, kakao, röda bär, kryddton, knäck och inkråmet i en Dajm (om man sörplar bort chokladen före man biter), lite rökig. Kryddig smak, kolatoner, nötig, hög syra, kryddig, torkad frukt. Både rejält utvecklad och spänstig i smaken, med extra längd på eftersmaken – härlig! 93 p.

Provat i juli 2012 på en Moulin Touchais-provning med AuZone

2011

Rött

Échezeaux 1990, Domaine de la Romanée-Conti
Bourgogne
Ljusröd färg, rätt tydlig tegelton (aningen fällning i glaset). I doften mörka och röda bär, apelsin (eller kanske blodgrape ihop med de röda bären) och apelsinskal, animalisk ton och utveckling med lite läder, mycket elegant. Mer än medelfyllig, smak med röda bär, apelsin- och blodgrapetoner, bra syra, en del relativt mjuknade tanniner, viss kryddighet, bra längd med lite tanninbett i eftersmaken och stor elegans. 96-97 p. Det här var ett av de mer utvecklade vinerna i flighten och jag hade känslan av att det verkligen stod på topp.

La Tâche 1990, Domaine de la Romanée-Conti
Bourgogne
Ljusröd färg, rätt tydlig tegelton (lite fällning i mitt glas). Kraftig doft med tydlig bärighet. Mogna mörka körsbär, tydlig kryddton, fat med mockaton, viss utveckling med läder. Doften ger ett relativt ungt intryck, i likhet med Les Beaux Monts. I smaken är vinet fylligt, har mörka bär, aromatiska oljor, tydliga tanniner, bra syra (ej så kännbar), rejäl kryddton och en lätt beska. Mycket imponerande, klart kraftigast i flighten, kan vinna på mer tid. 95-96+ p, potential för mer med ytterligare lagring. Inte helt “framme” i utvecklingen med min smak, det är möjligt att det behöver minst 10 år till, kanske mer, för att verkligen nå toppen.

La Romanée 1990, Bouchard
Bourgogne
Ljusröd färg, mycket tegelfärgad. I doften animalisk ton, milda kryddor, tydlig utveckling, rätt tydlig fatton med kaffe, tallbarr, mint. Mer än medelfyllig i smaken, mörka och lite röda bär, rätt tydliga tanniner, kryddighet, mint, rätt stor längd med lite tanninbett. Framstod först som lite hård i stilen, men vann en hel del när den stod i glaset. 94-95 p

Dessa tre provade på en DRC 1990-provning hos AuZone.

Ojai Roll Ranch Syrah Lot E.H. 1998
Kalifornien
Djupröd färg. Lite sötaktig doft av björnbär och andra mörka bär, viol, lite blommig, lite fat, aningen stallighet, rejäl aromkoncentration, mineral, elegans i doften. Fyllig smak, rejäl koncentration, mörka och röda bär, mineralton i kombination med mynta, balanserad syra, lite eldighet, rejäla men inbäddade tanniner. 94-95 p. Ett vin med ”extra allt” i sann kalifornisk stil, men som balanserar allt det har på ett bra sätt, och som har en stor elegans. Har kanske nått sin topp (eller också kan det förbättras en aning med mer utvecklade toner), men kommer säkert att stanna på den här nivån rätt länge (10 år eller mer?) med den fenomenala koncentration det har. Har provat vinet en gång tidigare, 2009, och det var bättre den här gången även om det var imponerande redan då. En specialbuteljering som gjorts i enstaka årgångar.

Provat i januari 2011 på middag ”chez Bisty”.

Vitt

Georg Berg Rüdesheim Berg Schlossberg Riesling 2008
Rheingau
I doften mogen persika och gul frukt, citrusskal, mineral, Riesling-parfym. I smaken mer än medelfyllig, mycket tydlig syra, mineral, grapefrukt med citrusskal, lätt kryddton, lång grapefrukttonad eftersmak. Ung men med potential. 92-93 p, kan ha potential för mer.

Provat i februari 2011 vid besök hos Georg Breuer

Mousserande

Krug 1996
42% Pinot Noir, 32% Chardonnay, 26% Pinot Meunier.
Gyllengul med antydan till lite bärnstenston, bra mousse med små bubblor. Tydligt nötig doft med rostade hasselnötter och hasselnötscrème, gula och röda och bokna äpplen, brödighet, diskret citruston, aningen vanilj, viss blommighet. Fyllig smak, mycket tydlig och frisk mineralton med hög (men inte plågsam) syra, blandad citrusfrukt och mogen gul stenfrukt, en del bokna äpplen, tydlig kryddighet. Lång citrusfrisk eftersmak med mycket tydlig mineralton. Kombinationen av koncentration och friskhet är fantastisk, som den ibland knepiga toppårgången 1996 är när den är som bäst. Mycket yngre i smak än i doft, men går att dricka nu. 96-97+ p.

Krug Collection 1989

Gyllengul färg, bra mousse. I doften tydlig brödighet med nötighet och mogen citrusfrukt med lite citrusskal,  gula och röda äpplen, lite vanilj, kryddton, bra fruktighet för åldern. Smak av mogen citrusfrukt, tydligt kryddiga toner, bra syra och mineralton, lite toner av stekta eller bakade äpplen, bra fyllighet (nästan som 96), äpplig-kryddig eftersmak. Fullmogen, men inga “ålderkrämpor”, bra matighet med mindre citrus i eftersmaken än de övriga. 95-96 p.

Provade i november 2011 på Krug Masterclass hos Decanter.

Roederer Cristal 2004
Druvsorter: 55% Pinot Noir, 45% Chardonnay; 20% av basvinet är lagrat på ekfat, ingen malolaktisk jäsning.
Mycket mineralisk doft, mycket citrus, mer specifikt blodgrape, lite rostade hasselnötter, mycket frisk doft, lätt ekton. I smaken mer än medelfyllig, blodgrape, röda äpplen, stor fruktkoncentration, klart bra syra, mycket bra längd med frisk, grapefrukttonad eftersmak. Ung, men har bra potential. 94-95 p med viss hänsyn till potentialen. Fantastiskt bra helt enkelt!

Provat i maj 2011 på Chai & Bar

Sött

Château d’Yquem 2001
Sauternes, Bordeaux.
I doften tropisk frukt, botrytis med lite “Karlssons klister”-ton, mogen citrusfrukt, stor aromkoncentration och elegans, en del kryddor. “Bra” sauternestypisk doft som ger ett ungt intryck. Ekfatstonen är mycket välintegrerad och knappt märkbar i doften. Enormt koncentrerad i smaken, mycket frisk syra som gör sig påmind som ett uppfriskande ”brustablettsliknande bett” i mitten. Massiva och koncentrerade fruktaromer av blandad citrus, passionsfrukt och torkad aprikos, lite kryddton. 97-99 p? Provat från halvflaska. Vinet är mycket ungt i profilen för att vara 10 år gammalt, och behöver lång tid för att nå toppen!

Provat i oktober 2011 på Chai & Bar

Georg Breuer Rüdesheim Berg Schlossberg Riesling Auslese Goldkapsel 2007
Rheingau
I doften honung, tydlig botrytiston, torkade aprikoser, mogen persika. I smaken mer än “Beerenauslese-söt”, torkad aprikos, mogen persika, citrusskal, bra syra, honung, enorm koncentration, mycket bra längd i eftersmaken. 94-95 p. Provat från halvflaska. Det är normalt att Auslese Goldkapsel i praktiken uppfyller minimifordringarna för en Beerenauslese, men jag misstänker (utan att vara helt säker) att detta vin ligger ungefär på den formella miniminivån för en Trockenbeerenauslese (150 °Oe).

Provat i februari 2011 vid besök hos Georg Breuer

Hessische Staatsweingüter Steinberger Riesling Trockenbeerenauslese 2007
Rheingau, auktionsvin
I doften torkade aprikoser, botrytis, stor doft med rejäl koncentration. Smaken är mer än “Trockenbeerenauslese-söt”, enorm koncentration, torkade aprikoser, botrytis, mycket bra syra, viss kryddighet, lång och behaglig eftersmak. Stort vin. Ungt, men kan drickas nu. 94-95 p. Provat från halvflaska.

Provat i februari 2011 vid vårauktionen i Kloster Eberbach

En kommentar till Årets favoriter

  1. Såg denna först nu. Kul att man bidragit med några flaskor på listan 🙂

Lämna en kommentar