Byprofil: Charly-sur-Marne, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

Nyckelfakta

Ligger i delregion / område: Vallée de la Marne / Vallée de la Marne Ouest
Vingårdar och druvsorter: 363,9 ha, varav 75% Pinot Meunier, 16% Chardonnay, 9% Pinot Noir och 0,2% övriga druvsorter.
Klassificering: ”Autre cru” (80%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse. Den streckade röda linjen är departementsgränsen mellan Aisne (där Charly-sur-Marne ligger) och Seine-et-Marne. Notera att huvudbyn Charly ligger vid bokstäverna ”sur-Marne” i Crouttes-sur-Marne, närmast väster om Saulchery. Texten Charly-sur-Marne står i kommunens nordostliga, obebyggda del.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Ouest markerade, samt några omgivande byar i vitt.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen, om den finns.

Grannbyar

På högra stranden av Marne
Åt öster: Saulchery
Åt öster: Romeny-sur-Marne (huvudsakligen bortom Saulchery)
Åt nordost: Essômes-sur-Marne
Åt nordnordväst: Domptin
Åt nordväst: Villiers-Saint-Denis
Åt väster: Crouttes-sur-Marne

På vänstra stranden av Marne
Åt ostsydost: Nogent-l’Artaud
Åt söder: Pavant
Åt västsydväst: Citry
Anm: flera av byarna som syns på kartan men som ligger en bit bort från Marnefloden finns inte med i listan ovan eftersom de ligger utanför appellationen Champagne.

Stadshuset (mairie) i Charly-sur-Marne. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Thor19, 2012).

Orten

Charly-sur-Marne ligger på Marneflodens högra strand, vilket innebär norr om floden. Charly-sur-Marne är den största orten vid Marne mellan Château-Thierry och appellationen Champagnes slut i väster. Bäcken Ru de Domptin rinner igenom kommunen och rinner ut i Marne vid Charly-sur-Marne.

I kommunen Charly-sur-Marne finns, förutom huvudorten Charly, småbyarna Drachy (i sydväst, vid Marnes 180°-krök), Porteron (i sydväst, bestående av Le Grand Porteron och Petit Porteron), Rudenoise (omedelbart väster om Charly) och Ruvet (i öster, på gränsen mot Saulchery).

Kommunen Charly-sur-Marne omfattar 2052 ha och har 2638 invånare (läge 2016) som kallas Carlésiens respektive Carlésiennes.

Kyrkan i Charly-sur-Marne, Église Saint-Martin. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Thor19, 2012).

Vingårdar

Vingårdarna i Charly-sur-Marne ligger i direkt anslutning till byn och täcker en stor del av kommunens södra halva. En stor del av vingårdarna är sydväst- till sydostsluttningar, men i västra delen av kommunen finns även väst- och nordvästsluttande vingårdar. Vingårdarna hänger ihop med dem i Saulchery, Crottes-sur-Marne och Villiers-Saint-Denis. Pinot Meunier är den dominerande druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i Charly-sur-Marne är 363,9 ha enligt CIVC (aktuella uppgifter 2019, avser läget med något års fördröjning). Fördelningen på druvsorter är 272,4 ha Pinot Meunier (74,9%), 58,0 ha Chardonnay (15,9%), 32,7 ha Pinot Noir (9,0%) och 0,8 ha övriga druvsorter (0,2%). De övriga druvsorterna torde främst finnas i Léguillette Romelots vingårdar. 1997 var vingårdsarealen 305 ha. Det finns 119 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Det finns en sammanslutning för Pinot Meunier-odlare i Charly-sur-Marne som heter La Confrérie du Pinot Meunier de Charly-sur-Marne, med 26 medlemmar (uppgift från 2015).

Vingårdslägen

I Charly-sur-Marne finns bl.a. följande vingårdslägen:

  • Les Hauts des Clos du Mont, ett milt sydostsluttande läge vid Drachy och nära Marnefloden. Trots clos-namnet finns det ingen vingårdsmur. Fallet Dart producerar en vingårdsbetecknad årgångschampagne härifrån, som består av 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir.

Övriga vingårdslägen inkluderar bl.a. Les Boulards, Les Fontenies, Les Hautes Blanches Vignes.

Champagneproducenter

Champagnehus

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan. MA = marque d’acheteur, köparens eget varumärke.

  • Baron Albert (NM, Facebook-sida), en producent med 55 ha vingårdar i Charly-sur-Marne, Pavant, Porteron, Domptin, Azy-sur-Marne, Villiers-Saint-Denis och Crouttes-sur-Marne med 65% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 5% Pinot Noir. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: L’Éclatante som är en årgångs-blanc de blancs och La Majestueuse som består av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Producerar också champagner under varumärket:
    • Jean de la Fontaine
  • Baron-Fuenté (NM, Facebook-sida) som har 38 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 45% Chardonnay, 40% Pinot Noir och 15% Pinot Meunier. Baron-Fuenté-gruppen inkluderar också varumärkena, respektive producerar (eller har producerat för) MA-varumärkena:
    • Sophie Baron
    • Charles d’Harleville (MA), som även har producerats av J.M. Gobillard & Fils i Hautvillers, Nicolas Gueusquin i Dizy, Jacquart i Reims och La Maison du Champagne i Épernay.
    • Féty-Simart (MA). Det finns också flaskor med producentkod RC och en adress i Villiers-Saint-Denis, som eventuellt är äldre.
    • Monthuys Père & Fils i vars sortiment det ingår en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay, 40% Pinot Meunier och 10% Pinot Noir.
    • Jean de Villaré i vars sortiment det ingår en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay, 35% Pinot Meunier och 15% Pinot Noir.
    • Léte-Vautrain i vars sortiment det ingår en årgångschampagne som består av 40% Chardonnay, 40% Pinot Meunier och 20% Pinot Noir (avser årgång 2010).
    • Veuve Duroy (MA)
  • Charpentier (NM), har 20 ha vingårdar med nästan hälften Chardonnay, vilket är ovanligt för området. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Det finns även flaskor med producentkoden RM, och jag har inte lyckats lista ut vilka som är nyare. Ej att förväxla med J. Charpentier i Villers-sous-Châtillon. Producerar även champagner under varumärkena:
    • Charles Méreuil
    • Henri Laurent
  • Roberdelph (ND, Facebook-sida), även Denis Robert på vissa cuvéer. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som innehåller knappt 40% Chardonnay.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Baglin-Coulin (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
  • Alain Bedel (RM, Facebook-sida), medlem av Vignerons Indépendants med 7 ha vingårdar. Vieilles Vignes är en årgångschampagne som produceras från gamla stockar. Årgång 2013 består av 100% Pinot Meunier.
  • Chatelain (RM, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne. Ej att förväxla med Chatelin Père & Fils, som är ett varumärke som produceras av Bauchet Père & Fils i Bisseuil.
  • Didier Corré (RM)
  • Delalot-Drieux (RC, Facebook-sida)
  • De Oliveira Dupré (RM)
  • Desimeur-Drieux (RC, Facebook-sida)
  • Carole & Christophe Doré
  • Doré Léguillette (RC, Facebook-sida), har drygt 8 ha vingårdar i Charly-sur-Marne och Villiers-Saint-Denis med Chardonnay och Pinot Meunier. Sortimentet inkluderar tre årgångschampagner: Millésime som är druvblandad, en årgångs-Blanc de Blancs med 100% Chardonnay och Vieilles Vignes som är druvblandad och produceras från gamla stockar.
  • Drémont-Marroy (RC), som tidigare hade en adress i Pavant.
  • Jean-Luc Fallet (RM, Facebook-sida), på etiketterna skrivet Fallet Jean-Luc, har 5 ha vingårdar med 60% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 10% Pinot Noir och en årsproduktion av ca 35 000 flaskor. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 75% Chardonnay och 25% Pinot Noir (avser årgång 2012).
  • Michel Fallet (RM) som har vingårdar i Crouttes-sur-Marne, Charly-sur-Marne och Villiers-Saint-Denis. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 1/3 vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir (avser årgång 2011).
  • Fallet Dart (RM, Facebook-sida) som har 18 ha vingårdar med 45% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 25% Pinot Noir och en årsproduktion av 160 000 flaskor. Millésimé är en årgångschampagne som består av 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir (avser årgångarna 2010 och 2012) och säljs både som Brut och Extra Brut. Den vingårdsbetecknade Les Hauts des Clos du Mont är ekfatsvinifierad och består av 90% Chardonnay och 10% Pinot Noir. Den har tidigare sålts som årgångslös men är numera årgångsbetecknad (gäller årgång 2004; en blend som sålts är 2002/2000/1999). Producentnamnet skrevs tidigare med bindestreck, Fallet-Dart.
  • Edwidge François (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 8,5 ha vingårdar med 80% Pinot Meunier, 10% Chardonnay och 10% Pinot Noir. Magic Vintage är en årgångschampagne som består av 65% Pinot Meunier, 25% Chardonnay och 10% Pinot Noir (avser årgång 2009).
  • Gratiot & Cie (RM, Facebook-sida), tidigare Gérard Gratiot, har 18 ha vingårdar i Saulchery, Charly-sur-Marne, Villiers-Saint-Denis, Romeny-sur-Marne, Azy-sur-Marne, Bonneil och Essômes-sur-Marne med 84% Pinot Meunier, 13% Chardonnay och 3% Pinot Noir. Sortimentet delas upp i de två produktlinjerna Almanach och Désiré Gratiot. Almanach No 4 är en årgångschampagne blanc de noirs som består av 83% Pinot Meunier och 17% Pinot Noir från vingårdar i Saulchery (avser årgång 2008). Secret d’Almanach är en årgångsbetecknad 100% Pinot Meunier från Saulchery (avser årgång 2012) som är delvis (30%) ekfatsvinifierad och där dosagen består av 2 cl Pinot Meunier-druvmust per flaska. Désiré Gratiot Millésimé är en årgångschampagne som består av 66% Pinot Meunier och 34% Chardonnay (avser årgång 2008). Désiré Gratiot Rosé de Saignée är en årgångsrosé som består av 53% Pinot Noir, 34% Pinot Meunier och 13% Chardonnay (avser årgång 2014).
  • Patrick Gratiot (RC, Facebook-sida), även skrivet Patrick Gratiot & Fils, som har 11 ha vingårdar i Charly-sur-Marne och Villiers-Saint-Denis med huvudsakligen Pinot Meunier. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne. Företagsnamnet är Gratiot-Guibert.
  • Gratiot-Pillière (Facebook-sida) som har 18 ha vingårdar i Charly-Sur-Marne, Saulchery, Bonneil, Azy-sur-Marne och Château-Thierry. Sortimentet inkluderar tre årgångschampagner: Millésime som består av 55% Pinot Meunier, 28% Pinot Noir och 17% Chardonnay (avser årgång 2012), en årgångs-Blanc de Blancs och Héritage som består av 58% Pinot Meunier, 30% Chardonnay och 12% Pinot Noir (avser årgång 2012) från gamla stockar och är ekfatsvinifierad.
  • R. Guibert (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar årgångschampagnen Prestige. Bör vara på väg att byta producentkod till RM.
  • Louise Huvier (RC), med företagsnamnet Odile Huvier.
  • Laforge-Testa (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne som består av 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay.
  • Jean-Pierre Léguillette (RC), vars sortiment inkluderar två årgångschampagner, varav den ena är en blanc de blancs.
  • Léguillette Romelot (RM, Facebook-sida) som har 8 ha vingårdar. Vingårdsinnehavet inkluderar 0,8 ha av de tre druvsorterna Arbane, Petit Meslier och Pinot Blanc, som planterades 2006. Hittills används dessa tre ovanliga druvsorter som ett inslag om totalt ca 20-25% i vissa champagner. Symphonie är en årgångschampagne som består av 72% Pinot Meunier, 27% Chardonnay och 1% Pinot Noir. Har förr varit RC-producent.
  • Paul Lenoble (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
  • Bernard Naudé (RM), medlem av Vignerons Indépendants med 8,5 ha vingårdar i Charly-sur-Marne, Bonneil, Saulchery och Romeny-sur-Marne med 75,5% Pinot Meunier, 17,5% Pinot Noir och 7% Chardonnay. På etiketterna återfinns även texten Tour Napoleon som syftar på det torn med två statyer av Napoleon, uppfört 1830, som finns på deras byggnad. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: Esprit (även betecknad Assemblage) som består av 1/3 vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir (avser årgång 2009), och Blanc de Noirs som består av 100% Pinot Noir.
  • Christian Naudé (RM, Facebook-sida), medlem av Vignerons Indépendants med 6,5 ha vingårdar mellan Charly-sur-Marne och Bonneil. Företagsnamnet är Du Clos Taupin.
  • Naudé-Touret (RC, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
  • Romelot-Poupart (RC, Facebook-sida), som har 7,5 ha vingårdar i Charly-sur-Marne och Villiers-Saint-Denis. I sortimentet ingår årgångschampagnen Magie.
  • Michel Sirot
  • Sirot-Ferrand
  • Jacques Sonnette (RM, Facebook-sida), har knappt 8 ha vingårdar huvudsakligen i Crouttes-sur-Marne och Charly-sur-Marne med 65% Pinot Meunier, 25% Chardonnay och 10% Pinot Noir. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 49% Chardonnay, 44% Pinot Meunier och 7% Pinot Noir (avser årgång 2012).
  • Sonnette-Petit (RM, Facebook-sida), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

  • Coopérative de Pressurage Rudenoise är ett kooperativ i Charly-sur-Marne.

Länkar

© Tomas Eriksson 2019, senaste uppdatering 2019-03-18

Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Charly-sur-Marne, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

  1. Pingback: Champagne village profile: Charly-sur-Marne on the right bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Lämna en kommentar