För några veckor sedan körde jag en provning av franska roséviner i vinföreningen AuZone. Så här under sommaren brukar det bli lite mer lättsamma teman, och jag tyckte att rosé kunde passa extra bra under denna ovanligt soliga och varma sommaren. Urvalet bestod av nyinköpta franska roséviner med visst fokus på södra Frankrike, eftersom särskilt Provence har en stark tradition av att producera bra roséviner.
I vanlig ordning serverades vinerna blint, men som arrangör visste jag vad som fanns i vilket glas. De ynka sex deltagarna röstade om bäst och sämst innan det avslöjades vad som fanns i respektive glas. Röstsiffrorna är alltså deltagarnas medan beskrivningen och poängen är mina. Temat gör att det lite blir mer ”UFF” i mina beskrivningar än brukligt. 🙂
M de Minuty 2017
Côtes de Provence, Grenache (ca 60%), Cinsault (ca 40%), Syrah (ca 10%). Ja det blir 110% sammanlagt, så någon siffra är fel. SB 119 kr.
Ung och frisk doft med mineral, röda bär, aningen citrus, antydan till godiston, lite örter, lätt rökton. Torr smak, citrus, lite grönt äpple, lite röda bär och godiston, bra syra, mineral. Gröna toner och stramt slut. Frisk och trevlig, men inte så kraftig, 83 p.
0 bäst- och 1 sämströst (min). Mest för att den var tydligt lättare än övriga Minuty:er och framstod som enklare.
Minuty Prestige 2017
Côtes de Provence, Grenache (ca 60%), Cinsault (ca 20%), Tibouren (ca 10%), Syrah (ca 10%). SB 149 kr.
Ung och frisk doft med mineral med stendamm, röda bär, en del citrus, en del godiston, aningen örter, lätt rökton. Torr smak, citrus, röda bär, trevlig antydan till bärsötma, bra syra. Lik den föregående Minutyn i doften men mer koncentrerad och oljig i smaken. Sammantaget ett friskt och trevligt vin med bra koncentration och i matig stil, 86 p.
Inga bäst- eller sämströster. I mitt tycke en bra balans mellan pris och kvalitet, för en matig rosé.
Château Minuty Rose et Or 2017
Côtes de Provence. Sammansättning enligt Minuty: Grenache och Tibouren. Sammansättning enligt importören Ward Wines: Grenache (ca 95%) och Syrah (ca 5%). SB best 230 kr.
Doft med mineral med stendamm, röda bär, citrus, blodgrape inklusive skal, aningen örter, aningen smågodis. Ung och frisk doft men samtidigt med ett stramt intryck. Klart torr smak, mineraldominerad, bra syra, citrus, röda bär, antydan till gröna och örtiga toner. Klart bra i en stram och matig stil, 88 p.
2 bäst- och 0 sämströster. Delad förstaplats. Enligt mitt tycke värd sitt pris och ännu lite vassare än Minuty Prestige.
Château Minuty 281 2017
Côtes de Provence. Grenache, Syrah och Cinsault. SB best 399 kr.
Doft med tydlig ton av nässlor, mineral, citrus, örter, bara en aning röda bär. Sammantaget en rätt uppfordrande doft med mycket mindre fokus på bär än de föregående tre. Doften fick mig att tänka en del på Sauvignon Blanc. Klart torr och krävande smak, bra syra, helt mineraldominerad, lite rök inte så mycket bärton. Krävande smak och lite udda karaktär, 86 p?
0 bäst- och 2 sämströster. Hamnade på sistaplatsen.
Minst sagt förvånande att toppvinet från Minuty var så annorlunda. Många av de övriga deltagarna var hårdare mot detta vin än jag, i de muntliga omdömena, och hittade allehanda plastiga toner m.m. i doften. 281 är för övrigt en färgkod för den blå färgen.
Château de Selle (Coeur de Grain) Rosé 2016, Domaines Ott
Côtes de Provence. Grenache 60 %, Cinsault 30 %, Mourvèdre 7 %, Syrah 3 %. SB best 285 kr.
Allra blekast i färgen, mer som ett vitt vin som rodnar lite lätt. Diskret och elegant doft med citrus, gula hallon, aningen röda bär, mineral, rökton. Balanserad doft som ger ett intryck av ett mineraliskt vitt vin. Torr smak, något bärig med bl.a. gula hallon och röda vinbär, citrus, mineral och bra syra. Ett stramt och balanserat vin med mycket återhållen rosékaraktär, 87 p.
1 bäst- och 2 sämströster.
Henri Bourgeois Les Baronnes Rosé 2017
Sancerre, Loire. 100% Pinot Noir. SB best 179 kr.
Mellanrosa färg. Ung och frisk doft av röda bär, framför allt hallon, lite gröna toner (både gräsiga och örtiga), äpple och en del mineral. Relativt torr smak, mycket röda bär med hallon och röda vinbär, lätt bärsötma, bra syra, en del mineral, aningen gröna inslag i smaken, bärig eftersmak. Bärigt och friskt vin, 85 p.
2 bäst- och 0 sämströster. Delad förstaplats. För mig ett OK vin, men flera andra var mer positiva än jag. Kanske var det Pinot-toner som utlyste dessa känslor hos entusiasterna, men för mig var det inslaget av gröna toner som drog ner.
Domaine de la Mordorée Tavel La Reine de Bois 2017
Travel, södra Rhône. Grenache 60%, Cinsault 10%, Syrah 10%, Mourvèdre 10%, Clairette 5%, Bourboulenc 5%. Franska vinkompaniet 245 kr (men tycks nu vara slut).
Djuprosa färg, mycket djupare än övriga. Doft av mogna röda bär, hallon och röda vinbär, blodgrape och en del andra citrusskal, mineral med stendamm, antydan till örter. Djupare doft och mer rödbäriga toner än de övriga. Relativt torr smak och mycket bäriga toner med hallon, röda vinbär, lite bärsötma, bra koncentration, lite kryddor och antydan till tanniner (som inte fanns i de övriga). En matig rosé i en tung stil men med bra balans, 89 p.
1 bäströst (min) och 1 sämströst. Fick blint en del negativa kommentarer för att den var i annan stil och kanske lite mer ”svårdrucken” än de övriga, med sina tanniner.
La Reine des Bois är Mordorées bättre Tavel av två i sortimentet. Den lite enklare heter La Dame Rousse. Dessa två namn används för viner från flertalet appellationer i Mordorée-sortimentet. Domaine de la Mordorée är en producent som jag gillar oavsett färg och appellation.
Jag tycker att provningen visade att det finns en del stilskillnader bland roséviner och att man kan få seriösa roséviner om man går upp en bit över hundringen per flaska. Många inbitna och seriösa vinprovare avfärdar nämligen roséviner (med undantag för roséchampagner) som skräp att undvika helt, och anser att rosékonsumtionen (även i högre prisklass) helt är att tillskriva lättlurade personer som fallit för trender och som egentligen inte begriper sig på vin. 🙂 Jag håller inte riktigt med om detta, eftersom jag gillar roséer under en viss del av året, framför allt när det är så varmt att det passar att tillbringa tid på balkongen och då lättare mat är att föredra. Det är också i stort sett den enda vinstil där jag inte ser någon poäng med lagring, utan föredrar senaste årgång. Då talar vi om stilla roséer motsvarande denna provning, inte om roséchampagner som har en hel del att vinna på lagring. Detta är så kallade DYA-viner, ”drink youngest available”. Sedan är det ingen skada skedd om någon flaska blir kvar till sommaren efter, men blir de bortglömda i tre-fyra år i källaren finns det snarast en risk att de blir mindre bäriga och allmänt tråkigare.
På tal om årgångar. Tidigare under sommaren har jag druckit Minuty Prestige och Minuty Rose et Or i årgång 2016, då de stod på hyllan respektive levererades från beställningssortimentet. Min minnesbild är att Minuty Prestige 2016 var lite kraftigare än 2017, och ännu lite bättre. Rose et Or 2016 minns jag å andra sidan som väldigt lik 2017. Så jag tyckte inte det fanns någon systematisk stilskillnad mellan årgångarna 2016 och 2017 i Minutys sortiment. Ett annat tips i liknande stil och på motsvarande kvalitetsnivå är By.Ott 2017, SB 169 kr. Jag minns den som lik dessa två ”mellanklass”-Minutyer men aningen friskare och elegantare än Minuty Prestige 2017.
Pingback: Some French rosé wines | Tomas's wine blog