Säsongens sista släpp från Caviste, denna gång med nummer CAV0018, innehåller tre röda viner från Domaine du Joncier i appellationen Lirac i södra Rhône. Alla är blends, men har varsin dominerande druvsort: Grenache, Syrah resp. Mourvèdre. Priset för lådan (3×2 flaskor) är 890 kr exkl. frakt, och den släpps till bokning idag vid 14-tiden. Även lådan CAV0007 innehöll viner från Joncier, då 2010:or av samma tre viner som ingår i CAV0018.
Vinerna har det gemensamt att de är gjorda utan användning av ekfat, utan har legat på betongtankar. Producenten är ekologiskt certifierad och biodynamisk.
Lirac är för övrigt en av flera grannappellationer till Châteauneuf-du-Pape med liknande uppsättning druvsorter och en ökande andel seriösa producenter. Det som är lite utmärkande för just Lirac är att appellationens viner finns i vitt, rosé och rött, vilket innebär att den är lite som Châteauneuf-du-Pape (rött och vitt) + Tavel (rosé). Men den här gången är det alltså enbart röda viner som gäller.
Så här tyckte jag om vinerna.
Le Gourmand 2011 – ”den Grenche-dominerade”
70% Grenache, 15% Syrah, 15% Carignan och Cinsaut. Taxerad till 115 kr/fl av lådans pris.
Doft av mogna röda och lite mörka bär, lätt parfymerad, ren doft. Fruktig smak, rätt bra koncentration, röda bär inklusive tranbär, syrligt intryck, medel(-) tanniner, medelhög syra bärig eftersmak. Fruktigt intryck, den sötma som finns balanseras av ett det finns lite ”bett”, relativt matig. Kan absolut drickas nu, men kan utan problem lagras i åtminstone 1-2 år. 87-88 p.
Mest lättdrucken av de tre, helt i linje med vad man kunde förvänta sig av ett Grenache-dominerat vin.
Le Classique 2011 – ”den Syrah-dominerade”
45% Syrah, 35% Grenache, 20% Carignan och Cinsaut. Taxerad till 145 kr/fl av lådans pris.
Doft av mogna röda och mörka bär, lite söta bär, en del blommighet. Fruktig smak, bra koncentration, mogna och söta mörka bär, medel(+) tanniner, kryddton, en del beska. Mörkare och tuffare toner än Le Gourmand. Relativt tillgänglig nu, men får gärna lagras i 1-3 år, och tål mer än så. 88-89 p.
Min favorit av de tre vinerna, men å andra sidan brukar jag gilla Syrah bäst av GSM-trion. Jämfört med nordrhônsk Syrah, t.ex. Crozes-Hermitage, är detta vin lite sötare i tonerna (vilket både lär bero på att det kommer söderifrån och att det innehåller en hygglig dos Grenache) och mindre pepprigt. Vad gäller lagring tror jag inte att det bör lagras lika länge som ett rent Syrah-vin och jag gissar att vinet, p.g.a. att den är en blend med en del söta frukttoner, inte kommer att gå in i ”Syrah-tunneln” (vid ca 4-8 år).
Les Muses 2010 – ”den Mourvèdre-dominerade”
80% Mourvèdre, 20% Syrah. Taxerad till 185 kr/fl av lådans pris.
Doft med en hel del mörka bär, en del röda bär (hallon?), lätt blommig ton, läder, lite stall. Skiljer sig en del från de två föregående i doften, med sina Mourvèdre-aromer. Mörka och lite röda bär i smaken, viss bärsötma, tydligt sträv, medel+ tanniner, rätt bra syra. Viss tillgänglighet genom sötmainslaget, men i huvudsak tuff i typisk Mourvèdre-stil, får gärna lagras 2-7 år, men tål säkert mer än så. 88+ p.
Ett alternativ till att vänta ut att vinet mjuknar är förstås att servera det till någon tanninfantast, eller att använda tricket att matcha det med salt mat, som tar ner tanninkänslan, t.ex. salta hårdostar.
Detta vin (inkl. årgång) är en repris från CAV0007-lådan, för producenten hade 2010 kvar.
Även om vinerna skiljer sig i aromerna, där deras respektive dominerande druvsort slog igenom tydligt (förmodligen tack vare avsaknaden av ek), fanns det en likhet i stil mellan dem. De är alla fruktiga och är mer eller mindre blommiga eller parfymerade i doften. Det är också värt att notera en sak som inte återfinns i någon av mina beskrivningar ovan: det står inget om eldighet eller påtaglig alkohol. Det är mycket positivt att inget av detta dök upp, trots att vi pratar om sydrhônare, där väl påtaglig alkohol alltid är ett riskmoment! Även om vinerna den här gången har en del söt frukt, så tycker jag Martin har varit konsekvent i stilen. De Caviste-utvalda vinerna är ofta strama och åt det eleganta hållet, med ”rena” aromer. För att vara från södra Rhône måste du Jonciers viner betraktas som åt det strama hållet, och de visar helt klart upp rena aromer.
Pingback: Domaine du Joncier in Lirac | Tomas's wine blog