2010 skapade den stora sherryproducenten Gonzalez & Byass en ny tradition, nämligen att släppa Tio Pepe Fino En Rama på våren/försommaren. Det som skiljer En Rama-versionen (rama = ”rå” på spanska) från vanlig Tio Pepe är att den buteljeras ofiltrerad på våren, när jästtäcket i faten är som tjockast, och därmed innehållet i faten anses vara som bäst. Dessutom görs bara en begränsad mängd, genom att de bästa faten väljs ut. All sherry framställs genom successiv blandning av årgångar i ett så kallat solerasystem, och fino är en torr sherrytyp som lagras under ett jästtäcke (flor) som ger det en mycket speciell karaktär – ”love it or hate it”. Acetaldehyd säger vi kemister. Den som vill veta mer om sherry i allmänhet kan läsa hos Anders Öhman.
Varje release (jag säger ”årgång” för enkelhets skull – buteljeringsdatumet står på flaskan) av Tio Pepe Fino En Rama har en egen retro-etikett, från någon tidpunkt i Tio Pepes historia, och ska helst drickas upp inom tre månader från buteljering eftersom den är buteljerat i relativt oskyddat skick.
Finosherry brukar generellt vara mycket torr med frisk syra, kritig och äpplig smak, och med en del nöttoner, ofta av mandel. Men ner i glaset med aktuell release:
Tio Pepe Fino En Rama 2013
Sherry, druvsort: Palomino Fino. Buteljerad 8 april 2013.
Klargul färg. Relativt kraftig och fruktig doft med kritdamm, grönt och gult äpple, tydliga finotypiska jästtoner, lite blöt halm, en del havstoner med tång och aningen mandel och blomtoner. Bra aromkoncentration i smaken, mycket torr, med kritiga mineraltoner, grönt äpple, tydlig syra, viss sälta och havsaromer kombinerade med aningen beska. Matig profil. 88 p.
Kraftigare doft än en vanlig fino, i denna release påminner smaken en del om en kraftig manzanilla, finovarianten från Sanlucar de Barrameda som brukar ha mer havsaromer men normalt vara lite lättare än vanlig fino.
2012 var den första årgång som såldes i Sverige. De 60 flaskorna som då lades i beställningssortimentet tog snabbt slut. I år dök 360 flaskor upp som 1 juni-nyhet för 149 kr. Dessa flaskor är faktiskt ännu inte slutsålda än, så passa på. En eloge till importören Nigab som fått tag på så många, med tanke på att totalproduktionen är 10 752 flaskor. Om de också hade flaskor att sälja till restaurang måste de kapat åt sig uppåt 5% av produktionen till den svenska marknanden. Det måste också vara ett av de billigaste viner som räknas som unika och är internationellt svåråtkomliga inom sin vintyp.
Starkviner har länge varit ”ute”, och är verkligen en underskattad vintyp där man kan köpa fantastiskt bra viner för en mycket begränsad summa. Trevligt nog råder det i vissa länder, åtminstone i Storbritannien, något av en sherrytrend sedan ett antal år, och det finns där ett ökande antal sherrybarer. Eftersom även söta viner – förstärkta eller oförstärkta – är svåra att sälja, är det kanske inte så förvånande att det är de torra sherrytyperna som framför allt gjort comeback.
Magnus Ericsson i Helsingborgs Dagblad om 2013 års release, Anders Öhman om 2012 års release.
Jamie Goode provar 2011 års release:
Lite tips om matkombinationer med Tio Pepe från barägaren till en av Londons sherrybarer. Förmodligen en av de mer kända eftersom jag inser att jag faktiskt varit där. Notera att ostar och feta fiskar ingår i rekommendationerna, så fino borde passa bra till mycket av midsommarmaten. OK, lite sent som tips inför årets midsommarafton, men ändå.
Äggcreme och matjesill på danskt rågbröd satt som en smäck till igår 🙂
Kul vin men som sagt inte gillat av alla! Hälften av vårt sällskap förstod storheten…
Då är det bara att beklaga den andra halvan. 🙂
Pingback: Tio Pepe Fino En Rama 2013 | Tomas's wine blog