Två Bourgognetillverkare med CAV

Vinklubben CAV höll i mitten av januari en provning med viner från två Bourgogne-tillverkare: Joblot i Givry och Morot i Beaune. Båda var tänkta som tips på Bourgogne-tillverkare som är pålitliga och har rimliga priser. Givry ligger i Côte Chalonnaise, det distrikt i Bourgogne som ligger närmast söder om Côte de Beaune, och där Mercurey är den mest kända appellationen. Jag hade inte så mycket tidigare bekantskap med just Givry, men om Mercurey-vinerna sägs det ofta att de kan vara rätt kraftiga och ha rejäla tanniner (mer än många dyrare viner från Côte de Beaune), men att de brukar vara rätt rustika i sin karaktär och inte lika eleganta som kusinerna i norr.

Totalt serverades två vita och sju röda från dessa två tillverkare, därutöver ett rött ”piratvin”. De fyra röda från Morot kom från olika Beaune 1er cru-vingårdar och låg alla i samma prisklass. De tio vinerna serverades uppdelade i flighter om två-tre, således halvblint, eftersom vi hade en lista över alla viner (med undantag för ”piratvinet”).

Vinerna var troligen köpta från den tyska handlaren Pinard de Picard, för priserna matchar deras och den tyske provningsledaren handlar ofta därifrån.

Provningen föregicks av CAV:s korta årsmöte, och i samband med det serverades en Champagne. Först ett litet omdöme om detta bubbelvin.

Mondet Blanc de Blancs Brut NV
100% Chardonnay, varav 20% från gamla stockar.
Ljusgul färg, mycket mousse.  Doft av gröna och gula äpplen, diskret grapefruktton, lite mineral, eventuellt antydan till smultronton. I smaken fruktig, medelfyllig, gröna äpplen, citrus, lite persika, klart bra syra, aningen dosage/sötma (men inom ”Brut-ramarna”), liten antydan till beska. Bra smakkoncentation, Chardonnay-stilad men ung i aromerna. 86-87 p.

Flight 1: tre röda, vi visste att det skulle komma en vardera från Morot och Joblot, samt ”piratvinet”

1. Beaune 1er Cru ”Les Bressandes” 2007, Morot
€ 36,90
Mellanröd färg. Doft av relativt mörka körsbär, lite animalisk ton, undervegetation, lite kryddigt, aningen sötaktigt inslag (torkade bär), men kryddigheten och tonen av sous-bois (undervegetation) dominerar. Tydligast fatton av vin 1-3. I smaken medelfyllig, lätt sötaktig, mörka körsbär, inte så tydliga tanniner, relativt kryddig ton med sous-bois. 85-86 p?
Aningen för sött för att vara idealiskt. Är det inte lite Spätburgunder-stil? Trodde detta var piratvinet, och att det var en tysk Spätburgunder. Fel, det var Beaune-vinet. Framstår som lite märklig stil för en Beaune 1er cru från ett år som inte är särskilt hett. Provningsledaren sa på slutet att vi nog hade underskattat vinet för att det kom först, och att det var bättre efteråt (han hade kvar av det, men inte vi andra). Låt oss hoppas det, för det framstod absolut inte som prisvärt om jag ser till min bedömning, och då är jag ändå lite förlåtande till Bourgogne.

2. Kenzinger Hummelberg Pinot Noir 2007, Dr. Benz
Qualitätswein trocken, Baden, 13% alkohol, € 8,20 i tillverkarens prislista
Relativt ljust mellanröd, lite tegelkant. I doften smultron, lite körsbär, lite multna löv och gödselstack, lite kryddton. Relativt diskret doft, men med eleganta toner, klart aromatisk. Utvecklar mer frukt och kryddton med tid i glaset. Mindre än medelfylligt, bra syra, smak av körsbär (röda och mörka), aningen beska och kryddton, något tannintorr eftersmak. Klart elegant, men lätt avseende koncentration, förvånansvärt utvecklat för åldern. 87-88 p?

Jag trodde att denna var en Beaune från Morot. Klart prisvärt! Frågan är om man ska se positivt på utvecklade Pinot Noir-toner redan nu, eller om man ska vara bekymrad över vinets fortsatta utveckling?

Vin nr 2 tidigare avrapporterat tillsammans med andra tyska röda provade i januari.

3. Givry rouge ”Pied de Chaume” 2007, Joblot
€ 18,95
Mellanröd färg, mest blåton av vin 1-3. Doft av körsbär, tydlig mineralton, lite ”skifferton”, lite sött inslag som påminner om godis med röda bär-aromer, lite örtig ton aningen grönt inslag, eventuellt lite volatil syra (ej störande). I smaken medelfylligt, röda körsbär, relativt stor fruktkoncentration, relativt tydliga tanniner av lite rustik karaktär, aningen men välintegrerad sötma, relativt tannindominerad eftersmak. Bra koncentration och fruktighet, antydan till rustik stil. Fortfarande ung. 86-87 p?

Det här borde väl vara en Givry? Den framstår som mest rustik av de tre, med den typen av tanniner jag förväntar mig hitta i ett vin från Côte Chalonnaise. Jo, det stämde, i alla fall ett rätt av tre. Välgjort vin, bra för att komma från en ”okänd” appellation, och rimligt prisvärt.

Flight 2: tre röda, blandning av Morot och Joblot.

4. Beaune 1er Cru ”Les Aigrots” 2007, Morot
€ 34,90
Djupröd färg, mörkast av 1-5, blåton. Kryddig doft, mineral/skiffer, röda körsbär, men ej så tydlig fruktig doft, dock antydan till sötaktighet. Medelfyllig smak, något sötaktig, körsbär i kombination med tydlig syra, men frukttonen är mörkare än i moreller, relativt tydliga tanniner i eftersmaken. Mineralisk och tydligt ung, skulle vinna på utveckling. 87-88 p? Kan motivera mer om den får mogna.

Om man tror på att detta vin kan utvecklas en del, är priset nästan OK på Bourgogne-skalan, men bara nästan.

5. Beaune 1er Cru ”Teurons” 2007, Morot
€ 36,90
Relativt djupt mellanröd färg. Relativt aromatisk doft, mineral, gödselstack, lite animaliska toner, körsbär. Medelfyllig, något sötaktig smak, körsbär, lite smultron, lätt alkoholeldig, skifferton, en del tanniner (lite rustika), sötaktig, rätt bra eftersmak. Bra fruktighet och koncentration, men inte väl söt, ung. 86-87 p?

Trodde detta var en Givry p.g.a. att jag tyckte att tanninerna var något rustika. Framstår inte som prisvärt för mig, men kan nog i liket med vin nr 4 ha en potential för förbättring om det får lite lagring.

6. Givry 1er Cru ”Clos Grand Marole” rouge 2007, Joblot
€ 22,95
Relativt djupt mellanröd färg, något mindre färgkoncentration än nr 5. I doften mineral, tydlig gödselstackston, relativt mörka körsbär, lite kraftigare och mer klassisk doft än nr 5, men liknande stil. I smaken tydlig syra, klart syrligt intryck, en del tannin (något rustika), röda och mörka körsbär, aningen sötaktig ton. Bra koncentration, klassisk stil med bra syra & ”mörka” toner, fortfarande ung, kunde vinna på lagring. 88-89 p.

Jag noterade här särskilt att jag hade gett högst poäng till vinet från den relativt okända appellationen. Detta dessutom inte enbart baserat på att vinet var mer tekniskt välgjort (vilket ju kan hända med bra tillverkare i okända appellationer), utan för att jag tyckte att det hade mer klassisk Bourgogne-doft än två Beaune 1er cru, varav det ena från en klart välkänd vingård (Teurons). Intressant. Det här Joblot-vinet framstår helt klart som privärt.

Flight 3: två röda kvar, en vardera från Morot och Joblot.

7. Givry 1er Cru ”Cellier Aux Moines” rouge 2007, Joblot
€ 22,95
Relativt djupt mellanröd färg. I doften relativt mörka körsbär, mineral, lite gödselstack, lite undevegetation, kryddighet, lite örtton. Något mer än medelfyllig smak, bra syra, tydliga tanniner som är lite rustika, en del sötma, lätt alkoholeldig, relativt mörka körsbär. Bra koncentration, lite sötaktig, något rustik, ung, alkoholeldigheten drar ner jämfört med nr 6. 87-88 p.

Gissade att detta var Joblot, och det var rätt. Också prisvärt.

8. Beaune 1er Cru ”Les Marconnets” 2007, Morot
€ 36,90
Djupt mellanröd färg, lite blåton. I doften gödselstack, animaliska toner, körsbär, aningen sötaktigt intryck, kryddton. Medelfyllig smak, bra syra, körsbär med lite mörkt inslag, mjuka tanniner, en del kryddton. Bra koncentration, elegant. 88-89 p.

Gissade att detta var Morot, och det var rätt. Här hade vi en stil och en prestation som motsvarade ungefär vad jag förväntar mig av en Beaune 1er cru i en årgång som inte räknas som topp. Är därför någorlunda prisvärd.

Flight 4: två vita från Joblot, d.v.s. Chardonnay-viner, serverades öppet.

9. Givry blanc ”Pied de Chaume” 2007, Joblot
€ 18,95
Ljusgul färg. Fruktig doft, citrus, lite persika, lätt kryddton. Medelfyllig, fruktig smak, nästan sötaktig, bra syra, mycket citrusfrukt inklusive grapefrukt, rätt bra mineralton. Diskret fatton, fin fruktighet. 86-87 p.

10. Givry blanc ”En Veau Vielles Vignes” 2007, Joblot
€ 22,95
Ljusgul färg. I doften gödselstack/svavel, fatton, mineral, citrus, persika. Relativt fyllig smak, bra mineralton, närmast mintton, bra syra. När mineraltonen ger ett mintigt intryck på mig, brukar det vara ett riktigt kvalitetstecken. Fortfarande ung. 88-89 p?

I sammanfattning var Joblot en mycket positiv bekantskap. Att det går att hitta prisvärd och klart bra vit Bourgogne i de södra distrikten var redan en åsikt jag hade, kanske för att jag som rieslingfantast är mindre kinkig med chardonnayviner. Jag talar då om poäng upp till sådär 86-89, d.v.s. alldeles under 90, och då ofta till halva priset av vad samma poängtal kostar i Côte de Beaune. Enstaka vita viner kan ligga på 90+ också i min bedömning, men då har det i allmänhet varit de bättre vinerna i bra årgångar från ”sydliga” prestigetillverkare som Château Fuissé eller Guffens-Heynen, och då är vi normalt uppe närmast på Côte de Beaune-prisnivå igen. Men de röda jag stött på har sällan övertygat i totalintryck, på grund av bristande elegans, och stångar sig mer sällan än de vita över 85. Ja, man kan få mycket tannin för pengarna, men det är inte i första hand därför jag söker min till Bourgogne eller för all del Pinot Noir överhuvudtaget. Jag ibland sett hänvisningar till riktigt bra Pinot Noir-odlare i Côte Chalonnaise och i Haut-Côtes (områdena till väster om egentliga Côte d’Or), men det här var den första där jag kunnat bekräfta att jag håller med om att vinerna är bra och de bästa utan tvekan kan jämföras med bra 1er cru-viner från Côte de Beaune i kvalitet.

Tydligen såldes Joblot tidigare i Sverige. Men från och med toppårgången 2005 var det stopp för det. Enligt uppgifter här och här, från 2007, hade tydligen det ena av två erbjudna viner underkänts kvalitetsmässigt av Systembolaget. Då tyckte Joblot tydligen att det inte fanns någon anledning att sälja till Sverige längre, eftersom han inte har några större avsättningsproblem på den internationella marknaden. För att kunna sälja till Sverige måste man väl först reservera en kvantitet som offereras, och sedan får man se om man får den såld eller ej. Kanske är detta inga problem för de stora firmorna, men jag har full förståelse i att man inte är intresserad av sådant trams om man som mindre eller medelstor tillverkare får en toppårgång underkänd av statliga vinprovare från ett land av lådvins-, amarone- och brännvinsdrickare. Jag har inte provat 2005:orna, men man undrar ju om det var någon som begrep sig på Bourgogne som provade hos SB? Intressant men inte särskilt kul effekt av monopolet, må jag säga. I årgång 2005 gav Parker’s The Wine Advocate 89 p till Pied de Chaume och 89-90 p till tre provade 1er cru – Clos du Bois Chevaux, Clos du Cellier Aux Moines och Clos de la Servoisine – så det finns inga tecken på att årgången skulle varit misslyckad hos Joblot. Även om Parker inte anses som den verkliga referensen för Bourgogne, var det David Schildknecht som täckte regionen för Parker i denna årgång, och honom har jag stor tilltro till.

Tillägg/rättelse: ser nu att några av Joblots 2009:or lanseras på Systembolaget 15 mars, vilket troligen innebär att det är ett ”smygsläpp” enbart till vinkällarbutikerna. Det är två röda 1er cru för 282 kr och en vit 1er cru för 222 kr som släpps. Bör vara rätt intressanta köp, men åtminstone de röda lär behöva viss lagring för att visa sig från sin bästa sida. Slut på tillägget.

Begreppet Morot-viner skall ej förväxlas med morotsviner

Morot-vinerna var inte på något sätt dåliga, men framstod i de flesta fall inte som prisvärda. Kanske är de bättre i en toppårgång. Men i denna årgång tyckte jag inte att de var bättre än typiska vingårdsbetecknade Beaune 1er cru från de stora negocianterna, och flera av dem kan man hitta lite billigare än så här. Toppvinerna från negocianterna (såsom Jadots Clos de Urusles, Bouchards Vigne de l’Enfant Jésus and Drouhins Clos de Mouches) är i och för sig något dyrare, men inte så väldigt mycket.

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Annons
Detta inlägg publicerades i 2007, Baden, Bourgogne, CAV, Champagne, Chardonnay, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Två Bourgognetillverkare med CAV

  1. Bisty skriver:

    Har bara en erfarenhet av Morot och det var just en av de du provade, 2007, provad för exakt ett år sedan som då hade förvånansvärt aggressiva tanniner och var helt klart överekad!

    Av Systembolagets inköpsavdelning har jag också erfarenhet av men de sparar jag till min framtida 3-betygsuppsats…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s