Det var bättre förr!

…är något man ofta har anledning att konstatera på många områden i livet. I champagneträsket är det i och för sig ingen universalsanning; priserna på prestigeskumpa var definitivt bättre förr (för konsumenterna, alltså), men Mumm var definitivt inte bättre förr, och de högkvalitativa småtillverkarna är ju ett mer sentida glädjeämne.

Gosset Grande Réserve - den nya etikettutformningen till vänster, och den gamla till höger

Men när det gäller det nya utseendet på Gossets etiketter, kan jag inte låta bli att ta fram detta gamla hederliga uttryck. Jag sprang idag på en flaska av vardera utseendet som stod på en hylla i en vinbutik, så det blev en bild, i sedelärande syfte. Den nya designen är i mina ögon riktigt ful och ser amatörmässig ut. Första gången jag sprang på den nya etikettdesignen var på Megavino i höstas, där de fanns med. Jag blev först lite förvirrad över att de flaskor som stod uppradade inte alls såg ut som jag förväntade, och började fundera på om det var en annan tillverkare – det finns ju många champagnetillverkare med samma efternamn men olika förnamn, eller dubbelnamn med ett gemensamt led. Efter ett tag insåg jag att det nog var det Gosset jag kände till, men att etiketterna var nya. Sedan har det dröjt innan jag såg de nya etiketterna i butik; under våren tycker jag att en blandning har varit vanlig.

När man ser dem bredvid varandra är det uppenbart att de har velat behålla ett antal designelement: etikettens utformning och placering som en hybrid mellan en rundad etikett och halsbanderoll, och ungefärlig färg; olika Gosset-skumpor har olika etikettfärg, detta är Grande Réserve, som är röd. På något sätt funkar dock inte alls den nya designen alls i mina ögon, och ledde inte till igenkänning. Alla ”kruseduller” och utsirade inslag som indikerade att här är det något gammalt & lyxigt, och som väl utgjorde igenkänningsfaktorn, är borta. Istället finns någon ”GC”-logga som ser klart amatörmässigt ut. På bilden kommer det nog inte fram att även om färgen är likartad, är den inte identisk, och etikettens papper och tryck har därtill en mycket ”enklare” finish än den gamla. Och banderollens sidor är gjorda i någon ful beige färg som tar över intrycket ganska mycket när man håller flaskan i handen och vrider på den. Förmodligen är allt detta tänkt att ge ett stilrent och modernt intryck, men jag tycker bara att det är fult, smäckigt och ser billigt ut. Ärligt talat ser det mest ut som något man kunde förvänta sig av en billig varuhusskumpa där man inte tagit sig tiden att prova ut om designen faktiskt funkar på hyllan. Har Gosset betalat någon för att utforma de nya etiketterna, snarare än att någon sommarpraktikant fått göra det på en gammal PC med Windows 98 som ändå stod oanvänd i något hörn, har de gjort en riktigt dålig affär.

Nej, skulle de velat göra något som såg helmodernt och stilrent ut, hade de nog fått renodla det betydligt mer: renare typsnitt, mindre plottrig placering av de grafiska elementen, vitt som dominerande bakgrundsfärg. Etiketterna från exempelvis Selosse och Egly-Ouriet har detta utseende, och funkar alldeles utmärkt, tycker jag

Gosset använder för övrigt sloganen tradition depuis 1584 (”tradition sedan 1584”) så varför ska de ”modernisera” etiketterna alls? De ska väl se gamla och traditionella ut? If it ain’t broken, don’t mess with it!

Nej, det är nog lika bra att de erkänner att det här ett misstag i stil med ”new Coca-Cola”, och återinför de gamla etiketterna så snart som möjligt.

Hoppas de inte utsatt innehållet för samma missriktade makeover, för Gosset gör normalt riktigt bra saker!

Detta inlägg publicerades i Champagne. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det var bättre förr!

  1. Claes skriver:

    Någon som ‘vet vad som funkar’ har säkerligen sagt åt dem att den nya designen är ‘ren och fräch’. Folien är även den fulare, en dassigare nyans. Fy!

    Kul att se inlägg härifrån igen!

    /Claes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s