Inledning till foire aux vins 2011 i Belgien

I förra veckan drog 2011 års version av foire aux vins (på nederländska: wijnbeurs) igång. Foire aux vins är höstens stora vinrea, som genomförs efter fransk förebild, men som brukar ligga någon vecka senare i Belgien. Jag tillåter mig att citera vad jag skrev förra året vid denna tid, för att förklara begreppet:

”Foire aux Vins är ett begrepp inom den franskspråkiga världen, och betyder rätt och slätt vinrea, som regelbundet genomförs på höstkanten i bland annat Frankrike och Belgien. Vissa aktörer genomför ibland en minivariant på våren också… De stora aktörerna är varuhuskedjorna, Carrefour, Delhaize, Colruyt och Cora, där Cora brukar vara tveklöst bästa och ligga sist i spåret, i oktober… Varuhusen tar ofta in ett större, tillfälligt sortiment vid detta tillfälle, som inte sällan innehåller inslag som är mer intressanta än vad de har i vanliga fall, om än ofta uppblandat med mycket ointressant skräp.”

Även många vinhandlare genomför en foire aux vins av olika omfattning. Oftast handlar det då om en tillfällig prissänkning på valda delar av sortimentet. Chai & Bar är en av de mer intressanta aktörerna här, i alla fall i Bryssel. De ordnar i år provningar fyra helger på raken, ca 10 reaviner varje gång. Den första gick förra helgen. Man måste dock stå på deras maillista och föranmäla sig för att få vara med.

Man kan väl säga att det som oftast är mest intressant att köpa på foire aux vins är Bordeaux, därför att det är framför allt på Bordeaux-sidan som det finns ett seriöst sortiment och där även bättre/dyrare viner sätts ner. Champagne-utbudet brukar å andra sidan vara desto magrare, ofta 5-10% reduktion på ointressanta skräpmärken och möjligen standardvinet från ett stort hus. Ofta ges bättre minst lika bra erbjudanden i december när kedjorna vill konkurrera om nyårsinköpen. Bourgogne tycker jag är knepigt att köpa på varuhus i största allmänhet, de har inte så ofta särskilt intressanta producenter. Rhône, Alsace, Sydvästra Frankrike, Spanien och Italien – tja, där kan det finnas en del intressant hos vissa kedjor, och inget alls av värde hos andra. De Nya Världen-viner som dyker upp brukar ofta vara av karaktären ”ointressanta viner i lägre prisklass som tillfälligt säljs 1 euro billigare”.

Datumen som gäller för de jag har åtminstone en aning om är (huvudsakligen enligt denna webbsida):

  • Colruyt, 5 sep-25 sep – Kan ibland ha en del intressant, då de definitivt tar in extra produkter (mer än andra kedjor), och de brukar hålla rätt låga priser på det de faktiskt erbjuder. Ej kollat än.
  • Champion, 12 sep-2 okt
  • Carrefour/GB, 14 sep-18 okt. Förra året var det olika datum och olika sortiment i stora Carrefour-butiker relativt övriga Carrefour/GB. Har inte blivit klok på om detta gäller i år också. I det ordinarie sortimentet tycker jag Carrefour har mycket skräp, men på de stora butikerna kan det dyka upp klart intressanta saker i reatider, både kvalitets- och prismässigt. Ej kollat än.
  • Delhaize, 15 sep-5 okt. På ordinarie sortimentet tycker jag Delhaize är kvalitetsmässigt bäst av de stora kedjorna. Har dock intrycket att de inte plockar in lika mycket extra som de andra och inte sänker lika mycket just under vinrean. Ej kollat än.
  • Match, ? sep-? okt. Kan ha en del intressant. Värt att notera är att man får 10% extra rabatt en dag (oftast en lördag) per butik vid köp av minst 12 flaskor sammanlagt. Man måste dock fråga efter rabatten i vinavdelningen, den dras ej automatiskt (läget 2010). Ej kollat utbudet än.
  • Cora, 4 okt-31 okt. Brukar vara avgjort bäst av kedjorna på vinrean – stort sortiment och ofta bra briser. En av de få som har ett rätt intressant sortiment utöver Bordeaux, bl.a. tycker jag de är bra på Rhône. Den enda kedja som ordnar en stor ”mässprovning” före reastart på några olika orter, 1 okt i Bryssel. De har offentliggjort en förhandstitt på några Bordeaux-sidorna i katalogen, och det blir mycket 2009:or (toppårgång) till klart bra priser. Detta förvånade mig, för jag hade trott att det mest skulle bli 2008:or annat än på de enklaste viner. D.v.s. det blir mer 2009:or i år än 2008:or förra året! Hela katalogen är dock inte släppt än.
Jag hoppas återkomma med lite tips från de olika katalogerna och från några av provningarna, åtminstone Chai & Bar (i närtid) och Cora (i oktober).


Annons
Detta inlägg publicerades i Belgien. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s