Byprofil: Sainte-Gemme, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

Diagram Sainte-Gemme 201506Nyckelfakta

Ligger i: Vallée de la Marne: Vallée de la Marne Rive Droite
Vingårdar och druvsorter: 64,5 ha, varav 92,4% Pinot Meunier, 4,6% Pinot Noir och 3% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (84%)
Känt för: en ofta använd källa för Pinot Meunier till Krug.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse. Den streckade röda linjen i kartans vänstra del är departementsgränsen mellan Marne (där Sainte-Gemme ligger) och Aisne.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Rive Droite markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt söder: Passy-Grigny
Åt sydväst: Champvoisy
Anm: några av grannbyarna som syns på kartan finns inte med i listan ovan eftersom de ligger utanför appellationen Champagne.

Orten

Sainte-Gemme ligger på Marneflodens högra strand, vilket innebär norr om floden, men inte direkt vid floden. Motorvägen A4 mellan Paris och Reims ligger i kommunens norra del.

Kommunen Sainte-Gemme omfattar 725 ha och har 144 invånare (läge 2014) som kallas Saint-Gemmois respektive Saint-Gemmoises.

Vingårdar

Vingårdarna i Sainte-Gemme ligger runtomkring byn och söder om den, och hänger ihop med dem i Passy-Grigny. Vingårdarna består av milda sluttningar, inklusive sydsluttningar, som helt domineras av Pinot Meunier.

Aktuell vingårdsareal i Sainte-Gemme (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 64,5 ha. Fördelningen på druvsorter är 59,6 ha Pinot Meunier (92,4%), 3 ha Pinot Noir (4,6%) och 1,9 ha Chardonnay (3%). 1997 var vingårdsarealen 50 ha. Det finns 29 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Krug, som använder ca 15%-25% Pinot Meunier i flertalet cuvéer – den årgångslösa Grande Cuvée, i Krug Rosé och i Krug Vintage – brukar ofta hämta en del av sin Pinot Meunier från Sainte-Gemme (nästan alltid tillsammans med Villevenard i Val du Petit Morin, och ibland andra byar som Courmas i Vesle et Ardre och Leuvrigny på vänstra stranden av Marne). De vingårdar som används i Sainte-Gemme är sydsluttningar på lerjord, som brukar klara sig särskilt bra i varma årgångar. Även Veuve Clicquot använder ofta druvor från Sainte-Gemme.

Champagneproducenter

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

  • Petit Père & Fils (RC), har ca 4 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay, 38% Pinot Noir och 12% Pinot Meunier (avser 2008). Champagnerna säljs även under namnet Alain Petit.
  • Serge Porot (RM)
  • Jérôme Robert (RC), har vingårdar i Sainte-Gemme och Passy-Grigny. Sortimentet inkluderar årgångschampagnen Cuvée Coup de Foudre.

Anm: listan är förmodligen inte fullständig.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

  • Coopérative Vinicole l’Union är ett kooperativ i Sainte-Gemme. Kallas även Coopérative Vinicole Vignon.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2017, senaste uppdatering 2017-07-22

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Sainte-Gemme, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

  1. Ping: Champagne village profile: Sainte-Gemme on the right bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s