Binet-Jacquet, röda viner från franska södern med Caviste

CAV0049 flaskor

Jag missade att fota flaskorna så jag lånar Cavistes bild.

Idag är det åter dags för ett släpp från Caviste, den svensk-franske nätvinhandlaren som är känd för en konsekvent stil på de viner som säljs. Innehållet kommer från Domaine Binet-Jacquet och låda heter CAV0049. Binet-Jacquet är en producent som ligger i appellationen Faugères i södra Frankrike, i Languedoc-Roussillon. I samband med att jag provade förra årets låda (CAV0034) skrev jag en liten beskrivning av Faugères, som jag inte upprepar här.

CAV0049 kostar 990 kr för 3+2+1 flaskor. Det är precis samma sammansättning som förra året, men alla tre vinerna är en årgång senare, och priset är också det samma.

Provade viner

Jag provade vinerna igår, och detta var mina intryck av dem.

Domaine Binet-Jacquet Faugères 2014
25% Carignan, 25% Grenache, 25% Cinsault, 15% Syrah och 10% Mourvèdre. Lagrat på tank (inga ekfat) i ett år. 125 kr/st, tre flaskor i lådan.

Doft av röda och en del mörka bär (björnbär), rätt tydligt blommig, lätt örtig ton, ett stänk tjära. Fruktig smak, medelkoncentration, röda bär med lite mörka bär, bra syra, lite tannin, bärig och syrlig eftersmak. Fruktig, tillgänglig nu, bra balans, 86-87 p.

2014 var en årgång som utvecklade sig bra fram tills det kom regn nära skörd, därefter hade producenten ett hårt arbete i samband med skörden för att sortera ut bra druvor. Resultatet har blivit ett trevligt vin som stilmässigt är mer tillgängligt än förra årets vin, årgång 2013. Toppvinet Grande Réserve framställdes inte i årgång 2014, vilket har förstärkt de andra vinerna, så några direkta spår av att det är en ”lite svår årgång” märks inte..

Domaine Binet-Jacquet Faugères Réserve 2013
40% Grenache, 25% Carignan, 25% Syrah och 10% Mourvèdre. Har spenderat 1 år på gamla fat och 1 år på tank. 175 kr/st, två flaskor i lådan.

Doft av mörka bär med körsbär, en del röda bär inklusive hallon, blommighet, tjärton, en del stendamm, en del örtiga toner. Smak med körsbär, mörka och röda bär, lite bärsötma, medel(+) koncentration, bra syra, medeltanniner, bärig eftersmak med tannin. Relativt tillgänglig men med stramhet i kombination med de söta tonerna, skulle nog må bra av att lagras i 2-3 år, 88(+) p.

2013 är en årgång med rätt mycket stramhet, vilket verkar gälla i stora delar av Frankrike, så i årets låda är detta vinet som kanske är minst flörtigt just nu. Å andra sidan tycker jag nog inte att vinet var alltför slutet, så det är alls inte omöjligt att dricka det under det kommande året om man är lagd åt det hållet att man gärna dricker unga röda viner med tanniner.

Domaine Binet-Jacquet Faugères Grande Réserve 2012
50% Mourvèdre, 25% Grenache, 15% Carignan och 10% Syrah. Två år på ekfat, varav 20%-25% nya. Vinet taxerat med 265 kr, en flaska i lådan.

Doft med mörka bärtoner inklusive mogna björnbär och mörka körsbär men med en del ”sötstänk” i bärtonerna, sötlakrits, tjära, lite asfalt och rök, en del kryddton med fattoner och blommighet. Smak med mogna björnbär, mörka körsbär, söt bärton, medel+ koncentration, bra syra, tydliga men fruktinbäddade tanniner, lakrits, en del kryddton, lång och bärsöt eftersmak. Relativt ung, men ändå rätt tillgänglig nu, 90(+) p.

Toppvinet är absolut gjort för att lagras, men 2012 är en årgång som generellt är charmig redan som ung.

Annons
Detta inlägg publicerades i Carignan, Grenache, Languedoc-Roussillon, Mourvèdre, Nätvinhandel, Syrah. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Binet-Jacquet, röda viner från franska södern med Caviste

  1. Pingback: Binet-Jacquet, reds from the south of France | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Röda viner från Binet-Jacquet i Faguères i södra Frankrike med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s