Munskänkarna har nu fler medlemmar än IOGT-NTO!

Gaveln på IOGT-huset i Västerås. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Torgny Forslund, 2011).

En symbolisk milstolpe har inträffat, som inte tycks ha fått den uppmärksamhet den förtjänar i Vinsverige. Den rikstäckande vinprovarföreningen Munskänkarna har nu fler medlemmar än IOGT-NTO, 26 789 mot 26 562! Detta inträffade i slutet av förra året, då Munskänkarna funnits i 60 år, sedan 1958. IOGT-NTO å andra sidan fyller 140 år i Sverige i år, eftersom IOGT-delen kom till Sverige 1879.

Nu borde jag nämna att det finns fler nykterhetsorganisationer än IOGT-NTO, även om de är den största, mest kända, mest högljudda och mest politiska. På vinprovarsidan känner jag inte till några andra rikstäckande organisationer än Munskänkarna. De andra vinprovarföreningar som finns, tenderar att vara lokala och lär sammantaget inte vara så stora. Således är (ännu) inte den organiserade vinprovarrörelsen större än nykterhetsrörelsen som helhet. Men det är fortfarande en fascinerande milstolpe som passerats!

Munskänkarnas medlemsutveckling senaste året

Munskänkarna har ökat antal medlemmar under lång tid, även om medlemstillväxten numera inte tycks vara lika snabb som för några år sedan. Den mer exakta siffran 26 789 finns på den här sidan, och jag hoppas att den är aktuell, medan den mer ospecifika (och högre) uppgiften ”över 27 000 medlemmar” står här. Förra året hittade jag siffran 26 561 på samma sida, så förändringen tycks vara +228 medlemmar (+0,9%).

Munskänksnålar för medlemskap (längst till vänster) respektive olika avklarade kursnivåer (1-betyg, druvbetyg och 2-betyg). Tja, någon annan fri bild med direkt koppling till Munskänkarna hittade jag inte. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto av mig, 2009).

IOGT-NTOs medlemsutveckling senaste året

Med ett undantag för några år på 00-talet, har IOGT-NTOs medlemsantal minskat kontinuerligt under flera decenniers tid. Vid senaste årsskiftet hade de alltså 26 562 enligt en artikel i deras tidning Accent, och förra året 27 479, vilket innebär -917 (-3,3%).

IOGT-NTO:s policy är för övrigt att rensa ut icke-betalande ur medlemsregistret först efter att de inte betalat på två år, enligt den här artikeln. Munskänkarna rensar redan på vårkanten första året man inte betalat. Så egentligen gick nog Munskänkarna om redan 2017, baserat på antalet betalande medlemmar respektive år.

Å andra sidan omfattar IOGT-NTO-medlemskadern enbart de vuxna medlemmarna i den bredare rörelsen. De äldre ungdomarna återfinns i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF (3 878 medlemmar i slutet av 2017), de yngre i Junis och därutöver finns Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF (4 470 medlemmar i slutet av 2017).

Lite historik

Oscar II var kung vid den tiden Godtemplarrörelsen kom till Sverige. Så här såg han dock inte ut förrän lite senare, i början av 1900-talet. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto av Lars Larsson, någon gång 1900-1907).

Godtemplarorden grundades i USA 1851, och antog efter några inledande splittringar förkortningen I.O.G.T., som ursprungligen stod för Independent Order of Good Templars, men snart ändrades till International Order of Good Templars och senare till International Organisation of Good Templars. Godtempleriet kom till Sverige 1879, då den första logen grundades i Göteborg. Under åren 1880-1887 var de svenska godtemplarna delade i en ”amerikansk” och en ”brittisk” gren. (Internationellt gällde denna uppdelning 1876-1887.) När de två grenarna slogs ihop i Sverige 1887 hade de sammanlagt 60 113 medlemmar i 1519 loger! Sveriges befolkning var då 4 734 901 invånare, jämfört med 10 223 505 i november 2018.

Nåväl, redan några månader senare, alltså senare under 1887, skedde dock en ny splittring, beroende på åsiktsskillnader i religiösa frågor och tydligen även personmotsättningar. Ungefär 200 loger med ca 15 000 medlemmar lämnade, och bilade 1888 Nationalgodtemplarorden (N.G.T.O.).

Det tar dock inte slut där med utbrytningar inom godtempleriet. I USA bildades 1883 Templars of temperance, på svenska Templarorden, som en utbrytning av I.O.G.T., faktiskt av en svenskamerikan. 1884 bildades den första svenska lokalföreningen (de kallades tempel) i Göteborg.

1922 slog sig Templarorden och N.G.T.O. ihop, och bildade Nationaltemplarorden, N.T.O. 1970, alltså 83 år efter den svenska splittringen, slogs sedan IOGT och NTO ihop till IOGT-NTO, som sedan dess har haft detta något klumpiga namn.

Den svenska nykterhetsrörelsen hade nog sin storhetstid som folkrörelse under början av 1900-talet, decennierna närmast före folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922. Det politiska inflytandet stod förmodligen på sin topp några decennier senare, eftersom nästan hälften av riksdagsledamöterna var organiserade nykterister på 1950-talet!

Munskänkarna bildades 1958, och var från början en organisation för att utbilda ”branschfolk” i vinkunskap. Redan efter några år släpptes även allmänheten in. Bildandet inträffade strax efter att Systembolaget (som bildades 1955 genom sammanslagning av de regionala systembolagen under motbokens era) inledde sin ”operation vin” 1957. Syftet med denna kampanj var att få svenskarna att dricka vin istället för sprit, eller brännvin som det vanligen kallades på denna tid.

Det innebär också att Munskänkarna grundades ungefär när IOGT-NTO kulminerade i inflytande, eftersom andelen organiserade nykterister i riksdagen började minska redan under 1960-talet. Jag tror inte att det ena beror på den andra, utan det är nog bara ett lustigt sammanträffande. Dock lär det politiska inflytandet ha spelat roll när Miljonlotteriet bildades 1964, som ett sätt att försörja den tidens folkrörelser. Sedan dess har IOGT-NTO mer eller mindre badat i pengar, och är helt oberoende av medlemsavgifter för att bedriva sin verksamhet.

Detta inlägg publicerades i Alkohol och hälsa, Munskänkarna, Vin och religion. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar