Chablis 2012 från Patrick Piuze med Caviste

Chablisproducenten Patrick Puize har förekommit två gånger förr i Caviste-släpp och nu är det dags igen. Lådan CAV0021 (släpps idag, förväntas sälja slut fort) innehåller sex blandade flaskor från Piuze av årgång 2012, samma viner som förra årets Piuze-låda men ny årgång. Mängderna är små, så Caviste räknar med att de snabbt går åt.

Stilen hos Piuze är Chablis-typisk, men ändå med en aning dragning åt Côte de Beaune-stilen, d.v.s. ”vanlig” vit bourgogne. Premier cru-vinerna (och även grand cru, men inga sådana i den här lådan) får 10 månaders lagring på gamla ekfat, så det finns en diskret fatinfluens på den nivån, som avspeglar sig en aning i doften.

2012 har höga syranivåer, vilket gör att de i smaken är rätt hårda i nuläget. Eftersom det bara är 12 månader sedan skörd, har premier cru:erna (med 10 månader på fat) vid provningstillfällen bara varit nere i flaskorna och vänt. I doften hade de i mitt tycke relativt mogna frukttoner för chabliser, vilket kanske inte är det förväntade för en årgång med lite problematisk skörd p.g.a. regn. Sammantaget är vinerna tydligt unga i nuläget och bör ges lagring, vilket innebär en viss betoning på plustecknen i min bedömning, d.v.s. nu-siffran är lite försiktigt satt p.g.a. vinernas karaktär. 2011 var i jämförelse en lite mer tillgänglig årgång, och så var även de lite varma 2009:orna. Jag tror dock inte att 2012:orna är lika långlivade som de verkligt klassiska 2010:orna, utan de behöver helt enkelt lite mer tid än 2009:orna och 2011:orna för att mjukna lite lagom. Det här var de första chablis-2012:orna på premier cru-nivån jag provade.

Piuze 20130918

Chablis Terroir de Chablis 2012
155 kr/flaska

Doft med relativt mogen fruktarom för att vara chablis, vaxat grönt äpple, citrus, mineral och diskret rökighet, aningen parfymton. Lätt fruktig smak, dominerande grapefrukttoner, torr, en del mineral, bra syra. Stram, men något fruktig för en chablis. Ung, funkar någorlunda nu, nog bättre nästa år, 86(+) p.

Chablis Premier Cru Vaillons ”Les Minots” 2012
295 kr/flaska

Doft med diskret parfymton, relativt mogen frukt, äpple med lite persika, en del mineral, lite fatinfluens. Smak med bra koncentration, citrus, grapefruktsbeska, hög syra, en del mineral. Ung, elegant stil, 88+ p.

Lite mer blommig, parfymerad och elegant än Forêts, och därför mer typisk vänstra stranden-stil, även om båda faktiskt är vänstra stranden-premier cru:er.

Chablis Premier Cru Les Forêts 2012
295 kr/flaska

Doft av gult äpple, citrus, aningen persika, aningen parfymton, antydan till honung. Smak med rejäl koncentration, äpple, citrus, kryddton, mineral, hög syra. Ung, matig, 89+ p.

Kraftigare än Vaillons och lite mindre parfymerad.

Uppdatering: även på AuZine har det skrivits om vinerna, samt de tre grand cru:er som serverades som extranummer. (Och lådorna är slutsålda.)

Ny uppdatering: jag provade om de här tre vinerna knappt tre månader senare, och då gav de ganska annorlunda och bättre intryck. Läs därför här för mer uppdaterade provningsnoteringar.

Detta inlägg publicerades i 2012, Chablis, Chardonnay, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Chablis 2012 från Patrick Piuze med Caviste

  1. Pingback: Chablis 2014 från Patrick Piuze med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s