Byprofil: Cuchery, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

Diagram Cuchery 201505Nyckelfakta

Ligger i: Vallée de la Marne: Vallée de la Marne Rive Droite
Vingårdar och druvsorter: 142,2 ha, varav 80% Pinot Meunier, 13% Pinot Noir och 7% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (84%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Rive Droite markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr och nordost: La Neuville-aux-Larris
Åt öster och sydost: Belval-sous-Châtillon
Åt sydsydväst: Villers-sous-Châtillon
Åt väster: Baslieux-sous-Châtillon

Stadshuset (mairie) i Cuchery med kyrkan skymtande i bakgrunden. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2014).

Orten

Cuchery ligger på Marneflodens högra strand, vilket innebär norr om floden. Orten ligger i en krökt sidodal som bildas av bäcken Ru de Belval. Även småbyn Orcourt ingår i kommunen Cuchery.

Kommunen Cuchery omfattar 703 ha och har 415 invånare (läge 2014) som kallas Cucheriats respektive Cucheriates.

Vingårdar

Vingårdarna i Cuchery finns både norr och söder/sydost om byn och domineras av Pinot Meunier. De norr om byn ingår i ett block som ligger i en sluttning med syd- till sydvästsluttningar där övre delen ligger i La Neuville-aux-Larris och östra delen ligger i Belval-sous-Châtillon. De söder/sydost om byn utgörs av milda sydvästsluttningar.

Aktuell vingårdsareal i Cuchery (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 142,2 ha. Fördelningen på druvsorter är 114,1 ha Pinot Meunier (80,2%), 17,8 ha Pinot Noir (12,5%) och 10,3 ha Chardonnay (7,2%). 1997 var vingårdsarealen 140 ha. Det finns 234 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Baslieux-sous-Châtillon inkluderar:

 • Les Chemins de Champlat, ett syd- till sydostsluttande läge nordnordost om byn, beläget mitt i sluttningen. Gränsar i väster till L’Olivière. A. Levasseur använder Chardonnay från läget till sin Blanc de Terroir.
 • L’Olivière, ett sydsluttande läge norr om byn, beläget mitt i sluttningen. Gränsar i öster till Les Chemins de Champlat. A. Levasseur använder Chardonnay från läget till sin Blanc de Terroir och Pinot Noir från läget till sin Noir de Terroir.
 • Les Gautelleries, ett sydsluttande läge nordnordväst om byn, beläget i övre delen av sluttningen. A. Levasseur producerar sin Rue du Sorbier på druvor (tre druvsorter) från detta läge.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Michel Dervin (NM), ett champagnehus grundat 1983. En andrahandsuppgift från ca 2012 anger 7,8 ha vingårdar och en årsproduktion på 60 000 flaskor. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Beurton-Vincent (RC, Facebook-sida) eller G. Beurton-Vincent, har 10 ha vingårdar i Cuchery och Baslieux-sous-Châtillon. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: den vanliga Millésime som består av en tredjedel vardera av Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir, och Prestige som består av 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier (avser årgång 2006).
 • Denis Bonningre (RC)
 • Damien Brugneau (RC)
 • Denis Brugneau
 • Didier Brugneau (RC)
 • Gilbert Charbonnier (RM), har åtminstone tidigare sålt specialetiketterade flaskor döpta efter sånger av Johnny Hallyday, ”Frankrikes Elvis”.
 • Chaumuzart-Gé (RC), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne.
 • Claude Férat (RC)
 • A. Levasseur (RM, Facebook-sida) eller Albert Levasseur, en producent som sedan 2003 sköts av David Levasseur. Har 4,2 ha vingårdar i Cuchery, Châtillon-sur-Marne och Fleury-la-Rivière. Den årgånglösa Rue du Sorbier produceras på druvor från läget Les Gautelleries och består av 80% Pinot Meunier, 15% Pinot Noir och 5% Chardonnay. Trait de Saison är en årgångschampagne som består av 60% Chardonnay, 30% Pinot Noir och 10% Pinot Meuniuer (avser årgång 2010). Producerar två endruvschampagner med gammaldags snörförslutning (även om det också tycks finnas flaskor med grimma): Blanc de Terroir som är en Chardonnay från lägena L’Olivière och Les Chemins de Champlat i Cuchery. Noir de Terroir som är en Pinot Noir från lägena La Fontinette i Châtillon-sur-Marne och L’Olivière.
 • Mancier (RM, Facebook-sida), alternativt Claude MancierFlorence Mancier (som är den som idag sköter producenten) eller S & F Mancier. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • Arnaud Marlé (RM), har 2,14 ha vingårdar i Cuchery och Venteuil. Den årgångslösa Cuvée Évasion består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir och vinifieras på ekfat.
 • Moreau-Billard (RM)
 • Régis Poissinet (RM, Facebook-sida) tidigare Poissinet & Fils och före det Poissinet-Ascas, medlem av Vignerons Indépendants med 7 ha vingårdar i Cuchery, Baslieux-sous-Châtillon, Leuvrigny, Troissy och Mareuil-le-Port. De första flaskorna under namnet Poissinet-Ascas producerades 1974. Efter förändringar som inleddes 2011 är producent f.n. (2017) under konvertering till biodynamisk odling. Sortimentet innehåller sedan tidigare en årgångschampagne. Cuvée Irizé är en årgångschampagne på 100% Pinot Meunier (till hälften vinifierad i ekfat), som lanserades 2017 i årgång 2013. Det är den första nya champagnen som introduceras efter producenten började sin förändring i biodynamisk riktning.
 • Claude Quénot (RM, Facebok-sida)
 • Ch. Remy (RM, Facebook-sida), där Ch skall utläsas Christian. Har sedan 1982 bytt från att vara RC till RM.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole Cuchery är ett kooperativ i Cuchery. Inga uppgifter om antal medlemmar m.m.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2017, senaste uppdatering 2017-07-31

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Cuchery, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

 1. Ping: Champagne village profile: Cuchery on the right bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s