Byprofil: Baslieux-sous-Châtillon, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

Baslieux-sous-Châtillon 201505Nyckelfakta

Ligger i: Vallée de la Marne: Vallée de la Marne Rive Droite
Vingårdar och druvsorter: 78,2 ha, varav 73% Pinot Meunier, 17% Pinot Noir och 10% Chardonnay.
Klassificering: ”Autre cru” (84%)

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Vallée de la Marne Rive Droite markerade.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Jonquery
Åt nordost: La Neuville-aux-Larris
Åt ostnordost: Cuchery
Åt söder: Villers-sous-Châtillon
Åt sydväst: Châtillon-sur-Marne
Åt västnordväst: Cuisles

Orten

Baslieux-sous-Châtillon ligger på Marneflodens högra strand, vilket innebär norr om floden. Orten ligger i en krökt sidodal som bildas av bäcken Ru de Belval.

Kommunen Baslieux-sous-Châtillon omfattar 588 ha och har 184 invånare (läge 2014) som kallas Baslieutains respektive Baslieutaines.

Vingårdar

Vingårdarna i Baslieux-sous-Châtillon ligger huvudsakligen i kommunens norra del och består av milda syd- till sydostsluttningar. En mindre del ligger i kommunens södra del och består av milda nord- till nordvästsluttningar. Pinot Meunier är den dominerande druvsorten.

Aktuell vingårdsareal i Baslieux-sous-Châtillon (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 78,2 ha. Fördelningen på druvsorter är 57,0 ha Pinot Meunier (72,9%), 13,6 ha Pinot Noir (17,4%) och 7,6 ha Chardonnay (9,7%). 1997 var vingårdsarealen också 78 ha. Det finns 74 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Vingårdslägen

Vingårdslägen i Baslieux-sous-Châtillon inkluderar:

 • Les Clos Paillot, ett sydsydostsluttande läge i norra delen av kommunen, beläget i övre delen av sluttningen invid ett skogsparti.
 • Le Grand Maraias, ett läge i nordöstra delen av kommunen, beläget i nedre delen av sluttningen och på gränsen till Cuchery. Läget gränsar i sydväst till Sur le Grand Maraias.
 • Sur le Grand Marais, ett milt sydostsluttande läge nordnordöstra om byn, beläget i nedre delen av sluttningen. Läget gränsar i nordost till Le Grand Maraias. Éric Taillet producerar en vingårdsbetecknad champagne från läget, på 90% Pinot Meunier och 10% Chardonnay i samplantering.

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt.

 • Éric Taillet (NM, Facebook-sida), medlem av Meunier Institut med 5,7 ha vingårdar i sex kommuner runt Basileux-sous-Châtillon, varav 80% utgörs av Pinot Meunier. Bansionensi är en 100% Pinot Meunier från vingårdar i Baslieux-sous-Châtillon, uppkallad efter Baslieux:s latinska namn Bainsonois. Sur le Grand Marais är en vingårdsbetecknad champagne som består av 90% Pinot Meunier och 10% Chardonnay i samplantering. Le Bois du Binson är en vingårdsbetecknad 100% Pinot Meunier från ett läge i Châtillon-sur-Marne. Décennie är en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Meunier, där Meunier-komponenten är ekfatsvinifierad. Namnet kommer från de tio (latin: decem) år som champagnen lagras före den släpps.

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn.

 • Annie Bertrand (RM)
 • Billard-Girardin
 • Chauvet-Devaquier (RC)
 • Joël Chevillet (RM)
 • Devaquier-Deguay (RC)
 • Liébart-Régnier (RM?, Facebook-sida), medlem av Vignerons Indépendants med 10 ha vingårdar i Baslieux-sous-Châtillon och Vauciennes. Sortimentet inkluderar två årgångschampagner: Confidencia som består av 80% Chardonnay (ekfatsvinifierad) och 20% Pinot Noir (avser årgång 2010) och Excélia som består av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay (avser årgång 2008). Producenten har även de ovanliga druvsorterna Arbanne, Petit Meslier och Pinot Blanc i sina vingårdar, men de tycks hittills inte ha använts i några av deras champagner.
 • Mathieu-Gandon (RM), som använder ekfatsvinifiering till delar av sortimentet.
 • Mathieu-Gosztyla (RM), har 5 ha vingårdar i fyra byar med 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier och 20% Chardonnay. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne som består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
 • Franck Pascal (RM), medlem av Vignerons Indépendants och småodlarorganisationen med Terres et Vins de Champagne. Biodynamisk producent med drygt 7 ha vingårdar i minst fem byar, varav ca 70% Pinot Meunier, 20% Chardonnay och 10% Pinot Noir. Årsproduktionen är 55 000 flaskor. De övre delarna av sortimentet inkluderar årgångschampagnerna Harmonie, en blanc de noirs med 50% Pinot Meunier och 50% Pinot Noir (avser årgång 2009), Quinte-Essence som även innehåller Chardonnay och Sérénité som inte har någon svaveltillsats. Pacifiance är en solera-champagne med samma basvin som Quinte-Essence och 2006 som första årgång i soleran. Årgångschampagnen Libérance, som produceras på ett liknande sätt som Sérénité men i större mängd, lanseras 2019 i årgång 2015, och såldes en primeur 2016 för att hjälpa till med finansieringen av Franck Pascals expansion. En primeur-försäljning är mycket ovanligt i Champagne.
  Historik
  Den förra generationen lämnade kooperativet och började producera egna champagner 1983. Franck Pascal tog över från sin far 1994, och hade då 3,5 ha. Han började med ekologisk odling 1997-1998, och med biodynamisk odling 2002. Fick 2005 uppmärksamhet av bl.a. Gault Millau som en av de bästa ”up and coming” av den nya generationens småodlare. Från 2014 till 2015 ökade vingårdsarealen från 4 ha (då i fem byar) till 7 ha. 2016 buteljerades ca 55 000 flaskor, upp från ca 30 000 flaskor några år tidigare.

  Nedan en video där Franck Pascal presenterar sin Quinte-Essence 2004:

 • Pascal-Delette (RM), även skrivet Pascal-Delette & fils, har 7 ha vingårdar. Sortimentet inkluderar en årgångschampagne.
 • C. Pascal-Poudras (RM), vars sortiment inkluderar en årgångschampagne. C står för Claude.
 • Guy Remi (RC, Facebook-sida)
 • Rigot et Fils (Facebook-sida), har 3 ha vingårdar. En av cuvéerna har namnet Hervé Rigot.
 • Rouillère Fils (RM, Facebook-sida), har 4,4 ha vingårdar i Baslieux-sous-Châtillon, Jonquery, Venteuil och Courthiézy.
 • Roland Vizeneux & Fils (RC), har 6 ha vingårdar.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av  kooperativet står producentkoden angiven som CM = coopérative de manipulation, medan den anges som RC när en kooperativmedlem säljer under eget namn.

 • Coopérative Vinicole Baslieux-sous-Châtillon är ett kooperativ i Baslieux-sous-Châtillon.

Länkar

© Tomas Eriksson 2015-2017, senaste uppdatering 2017-07-27

Annonser
Det här inlägget postades i Champagnebyar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Baslieux-sous-Châtillon, en Champagneby på högra stranden av Marnedalen

 1. Ping: Champagne village profile: Baslieux-sous-Châtillon on the right bank of the Marne valley | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s