För ganska exakt ett år sedan, i september 2014, körde jag en vertikalprovning med Moulin Touchais i Stockholmssektionen av Munskänkarna. Jag såg att det nyligen hade varit en journalistprovning i Stockholm med ett antal Moulin Touchais, vilket var en påminnelse om att det kunde vara dags för mig att få upp mitt blogginlägg om den här provningen. Ett år hit eller dit spelar ju mindre roll för provningsanteckningar om ett så långlivat vin som Moulin Touchais!
När vi pratar om Moulin Touchais är vi alltså i appellationen Coteaux du Layon i mellersta delen av Loiredalen, där druvsorten Chenin Blanc regerar i de vita vinerna. Producenten Touchais ligger i orten Doué-la-Fontaine. Vinet är i huvudsak framställt på övermogna snarare än ädelrötade druvor, vilket betyder att det är sött vin, men inte ”jättesött”. Speciellt för Moulin Touchais är att en viss an del av druvorna skördas tidigt för att ytterligare få upp syranivån från Chenins höga startnivå, att vinerna börjar säljas först vid tio års ålder, och att producenten har många äldre årgångar att sälja. Den höga syranivån bidrar både till att balansera sötman i vinerna och att göra vinerna mer långlivade.
Jag har skrivit om Moulin Touchais flera gånger tidigare på bloggen. 2012 genomförde S. två provningar i AuZone (här och här) och 2013 besökte jag producenten.
Den där provningen som påminde mig om att det var dags att skriva det här inlägget var föranledd av att Moulin Touchais har bytt svensk importör. Ny importör är Vinunic som har tagit över från Giertz. Pressmeddelandet som berättade detta påminde om att Moulin Touchais har funnits i Sverige sedan 1983, vilket bör ha inneburit att den gamla statliga importören Vin & Sprit ursprungligen hittade vinet på egen hand. Jag måste säga att Giertz under många år har gjort de svenska vinkonsumenterna en stor tjänst genom att hålla väldigt många årgångar av Moulin Touchais tillgängliga i beställningssortimentet. Trevligt nog så verkar inte Vinunic ha någon ambition att ändra på detta till det sämre, utan årgångsurvalet har fortsatt att se likadant ut under de månader som gått sedan de tog över. F.n. finns 2001, 2000, 1999, 1997, 1996, 1992, 1991, 1985, 1983, 1981, 1979, 1975 och 1971 att köpa.
Moulin Touchais 2001
Aktuell årgång i butik hos Systembolaget (ersatte 1998, i början av 2014?), 229 kr.
Gul färg. Relativt fruktig doft med päron, stekt äpple, honung, kryddton och lite ylle. Blev mer blommig med tid i glaset. Söt smak med honung, moget päron, kvitten?, antydan till persika, bra syra men däremot inte en hög syranivå för att vara Moulin Touchais. Relativt tillgänglig men mycket honungskaraktär, framstår inte som någon ”långlagrarårgång”. 89 p
Moulin Touchais 1999
Beställningssortimentet, 299 kr.
Gul färg. Relativt fruktig doft med citrus, lite blommiga toner – närmast parfymerade, en del arrak och kryddton. Söt smak med honung, citrus, bra syra, kryddton. Lite friskare stil än 2001:an med större potential, 90+ p.
Moulin Touchais 1983
Beställningssortimentet, 479 kr.
Ljus bärnstensfärg. Fullt utvecklad och komplex doft med tydlig arrakston, nötiga och oxiderade toner samt en del karamell. Smaken är söt, klart koncentrerad, mycket kryddig med rejäl arrakston. Fullt utvecklad och kryddig stil, 93 p.
1 bäst-röst
Moulin Touchais 1964
Auktionsköp, gammal etikett.
Relativt ljus bärnstensfärg. Oxiderad doft med torkad frukt, rökiga toner, lite dammighet och ylle, nötiga toner, arrak, tydliga madeiriserade toner. Söt smak med stekta äpplen, kryddton, madeiriserade drag, nötighet, lite eldighet i mitten, lång eftersmak med karamell. Vinet har några problematiska drag i doften, och får väl beskrivas som något överoxiderat och lite trött (men fortfarande ”vid liv”), men jag gillar definitivt komplexiteten. 91 p?
2 bäst-röster
Det här var flaskor med bra men inte perfekt fyllnivå, se bilden överst i inlägget. Korken var något svampig. Totalt sett alltså ett acceptabelt men inte ett idealiskt skick bedömt på sedvanligt sätt. Kan tänka mig att de som är mer känsliga för ”funkiga” toner än vad jag är höll detta som det svagaste vinet.
Moulin Touchais 1959
Auktionsköp, gammal etikett
Ljus bärnstensfärg. Klart utvecklad doft med honung, tydlig arrakston, en del torkad frukt, kryddtoner, madeiriserade toner och lite honung. Klart mer vital doft än 1964:an. Smak med honung, rejäl koncentration, tydligt kryddig med arrak, torkad frukt, bra syra, och en lång och kryddig eftersmak med bärton. 93-94 p
7 bäst-röster
Det här var flaskor med bra men inte perfekt fyllnivå. Korken var inte lika svampig som för 1964:orna. Rätt bra skick, men 59:or i perfekt skick kan ha friskare aromer och framstå som yngre. 1959 är en fantastisk Moulin Touchais-årgång som det dessutom gjordes mycket stora mängder av.
Moulin Touchais 1953
Fanns i beställningssortimentet förra året för 1199 kr. Fullt modern etikett och såväl fyllnivå som kork visar att vinet korkats om relativt nyligen.
Bärnstensfärg med ljusgrön kant. Doft med tydliga chokladtoner, nötter, madeiriserade inslag, torkade bär, kanske lite dillton. Klart annorlunda toner än 1959 och 1964. Smaken framstår som minst söt i flighten, och visar upp kryddor, karamellton, madeiriserade drag och choklad. Mycket komplex karaktär! 92 p
12 bäst-röster
Moulin Touchais 1949
Auktionsköp, halvgammal etikett (årgången på en separat halsetikett). Bör vara omkorkad en gång, men inte alldeles nyligen.
Bärnstensfärgad, lätt slöjig. Doft av torkade bär, karamell- och kolatoner, kryddor och madeiriserade drag, men med nyansering. Smak med karamell, rejäl koncentration, nötter, Dajm, tydligt kryddig, arrak, en del torkad frukt, lång eftersmak. Mest lik 1959 bland de övriga. 93 p
9 bäst-röster
Som alltid en fascinerande upplevelse att prova gammal Moulin Touchais!
Intryck från den nyligen genomförda journalistprovningen kan läsas hos Winepunker och BKWine, som också har med korta bonusanteckningar från den här provningen.
Pingback: Moulin Touchais 1949-1999 | Tomas's wine blog