Byprofil: Oger, en grand cru-by för Champagne i Côte des Blancs

Diagram Oger 201510Nyckelfakta

Ligger i delregion/område: Côte des Blancs / Côte des Blancs
Vingårdar och druvsorter: 403,0 ha, varav 99,6% Chardonnay och 0,4% Pinot Noir.
Klassificering: Grand cru (100%)
Känd för: Chardonnay från grand cru-klassificerade vingårdar.

Kartor

Kartan är länkad från Wikimedia Commons, och den geografiska informationen har sitt ursprung i OpenStreetMap. Det prickade vita området motsvarar vingårdarna, ljusgult betecknar annan öppen terräng, grönt är skog och orange är bebyggelse.


Google-kartvy med byarna i Côte des Blancs markerade. Grand cru-byarna, inklusive Oger, visas i grönt och premier cru-byarna i gult.

Om man klickar på en by öppnas ett fält till vänster där det finns en länk till byprofilen.

Grannbyar

Åt norr: Avize, grand cru
Åt sydsydost: Villeneuve-Renneville-Chevigny, premier cru
Åt söder: Le Mesnil-sur-Oger, grand cru
Åt nordväst: Grauves, premier cru
Anm: några av kommunerna på kartan, framför allt på slättlandet till öster, ingår inte i appellationen Champagne och det finns därför ingen byprofil för dem.

Oger omgivet av vingårdar i höstskrud. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto October Ends, 2011).

Orten

Oger ligger sydsydost om Épernay, som en av byarna på den ”egentliga” Côte des Blancs-sluttningen. Bybebyggelsen ligger mitt i sluttningen, längs väg D10 som går från Épernay och genom flertalet Côte de Blancs-byar.

Kommunen Oger omfattar 1506 ha och har 577 invånare (läge 2012) som kallas Ogiats respektive Ogiates.

I Oger finns La Maison de la Mariée, ett museum (även kallat Musée du Mariage) ägnat åt äktenskapet som också har en del ägnad åt champagne och champagneframställning.

La Maison de la Mariée i Oger. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto G.Garitan, 2013).

Vingårdar

Vingårdarna i Oger ligger runtomkring byn. Ostsluttningar dominerar i byn, men det finns även sydostsluttningar på sluttningen nordväst om byn. Lutningen varierar från en större lutning ovanför byn (nära skogsbrynet ovanpå Côte des Blancs-kullen) till närmast platt mark nedanför byn, i närheten av vägen D9. Vissa av vingårdarna sträcker sig på andra sidan D9. Vingårdarna består så gott som uteslutande av Chardonnay.

Aktuell vingårdsareal i Oger (läge 2013 enligt siffror från CIVC) är 403,0 ha. Fördelningen på druvsorter är 401,2 ha Chardonnay (99,6%) och 1,8 ha Pinot Noir (0,4%). 1997 var vingårdsarealen 397 ha. Det finns 212 vingårdsägare (exploitants) i kommunen.

Bland de champagnehus som använder sig av vingårdar i Oger finns Duval-Leroy, Moët & Chandon, Piper Heidsieck, Roederer, Taittinger.

Vingårdslägen

 • Les Belles Voyes är ett läge mitt i sluttningen som Franck Bonville i Avize använder för att göra en vingårdsbetecknad champagne på gamla stockar av Chardonnay, planterade på 1920- och 1930-talen.
 • Clos Cazals är ett muromgärdat vingårdsläge om 3,70 ha som ligger bredvid det som tidigare var Léon Bourgeois hus (fransk premiär- och utrikesminister, initiativtagare till Nationernas förbund och mottagare av Nobels fredspris 1920). Vingården köptes av Cazals (som finns i Le Mesnil-sur-Oger) på 1950-talet och döptes senare om efter familjen. Clos Cazals består av tre plättar med olika ålder på rankorna: en del är planterad 1957, en annan del 2001, och i en tredje del om 1,3 ha finns ett litet kapell och vinrankor med en genomsnittsålder (2014) på 25 år. Från årgång 1995 framställs en vingårdsbetecknad champagne från vingården på 100% Chardonnay, från ett urval av gamla stockar. 2014 lanserades en champagne från den mellangamla delen med ett kapell under namnet La Chapelle du Clos, som är årgångslös och vid lanseringen innehöll basårgång 2006.
 • Terres de Noël. Från detta vingårdsläge framställer Jean Milan en vingårdsbetecknad blanc de blancs från gamla stockar.

Övriga vingårdslägen i Oger inkluderar Barbettes, Beaudure, Brulis, Champs Nérons, Chenêts, Fondy, Zailleux.

Champagnestil

Champagner på druvor från Oger brukar anses bli mycket mineraliska och samtidigt rika i stilen. Även om det sägs finnas en viss stil hos var och en av de närliggande grand cru-byarna i Côte des Blancs, så är stilskillnaden mellan Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger trots allt inte alltför stor. Då spelar producent och årgång större roll, och även vingårdsläget (i sluttningen ovanför/runt byarna eller nere på slätten).

Grand cru-statusen

Oger är en av 17 byar som hade 100% på den numera avskaffade échelle des crus-skalan. Grand cru-statusen har byn behållit efter att skalan avskaffades 2010. Oger befordrades från premier cru till grand cru 1985, tillsammans med Chouilly, Oiry, Le Mesnil-sur-Oger och Verzy.

Oger omgivet av vingårdar, sett från söder. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto Szeder László, 2007).

Champagneproducenter

Champagnehus/négociants

Med producentstatus NM = négociant-manipulant kan inköpta druvor ingå i champagnerna. NM-producenterna kan vara allt från småproducenter som köper in lite extra druvor till stora champagnehus som köper in allt. ND = négociant-distributeur, vilket betyder att de säljer champagner som framställs av någon annan.

 • Chapuy (NM), har 8 ha vingårdar, en stor andel Chardonnay i Côte des Blancs (inklusive Oger) och därutöver Pinot Noir och Pinot Meunier i Côteaux Sud d’Épernay. Årgångschampagnen är en blanc de blancs. Toppcuvéen heter Livrée Noire och består av 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir.
 • Jean Milan (NM), har 6 ha egna vingårdar och en årsproduktion på 110 000 flaskor. Sortimentet innehåller flera årgångschampagner: Symphorine är en blanc de blancs från fyra vingårdslägen i Oger (Zailleux, Beaudures, Barbettes och Chenêts; avser årgång 2009), Transparence är en blanc de blancs från Oger med extra låg dosage (2 g/l, avser årgång 2007), och Terres de Noël är en vingårdsbetecknad blanc de blancs från gamla stockar. Grande Réserve är en ekfatsvinifierad champagne med gammaldags snörförslutning. Står även bakom:

Champagneodlare

Producentstatus anges där så är känt: RM = récoltant-manipulant, odlare med egen champagneproduktion. RC = récoltant-coopérateur, odlare som är kooperativmedlem men som säljer under eget namn. Mindre producenter placeras också under denna rubrik i avsaknad av annan information.

 • Bonnet-Gilmert (RM), har vingårdar i Oger, Le Mesnil-sur-Oger och Avize. Årgångschampagnen är en blanc de blancs. Toppcuvéen heter Précieuse d’Ambroise och är en fatbehandlad blanc de blancs.
 • René Bouché (RC)
 • Boucher-Venier (RC)
 • Dominique Caux (RM), en liten producent med 0,5 ha vingårdar och en årsproduktion av 5000 flaskor.
 • Chinchilla Père & Fils (RC)
 • G. Cuiret Père & Fils
 • Demière-Ansiot (RM), har 3,5 ha vingårdar i Oger.
 • J. Désautels Père & Fils (RC)
 • Désautels-Cuiret (RC)
 • Descôtes-Lemaire Vassogne
 • La Destinée
 • José Dhondt (RM), har 6 ha vingårdar fördelade på Côte des Blancs och Sézannais. Toppvinet heter Mes Vieille Vignes och görs med årgångsangivelse i särskilt bra årgångar.
 • Drémont-Leroy (RC)
 • Dubois-Cléry (RC)
 • Gantois-Louvet (RM)
 • Gaunel-Hemet (RC), har två årgångschampagner varav den ena är en blanc de blancs.
 • Gromaire-Dremont (RC)
 • Herbelet, har ca 9 ha vingårdar i nio byar inklusive Cramant, Avize, Oger och Oiry, varav 80% Chardonnay.
 • Klepka-Sausse (RC), vars toppcuvée heter Comte de Chermont och består av  54% Chardonnay och 46% Pinot Noir (avser årgång 2006).
 • René Kint (RM), som också har en adress i Vertus.
 • Frédéric Lefebvre (RC)
 • Lefevre-Vandendaele (RC)
 • Guy Moussy (RC), som säljer en del champagner under namnet Charles Moussy. Sortimentet innehåller tre årgångschampagner: dels finns Cuvée Préstige som består av en blandning av Chardonnay och Pinot Noir och dels finns två blanc de blancs: Grand Réserve Blanc de Blancs och Cuvée Harpège.
 • J. Pierron-Léglise (RM)
 • Poirel-Jarriau (RC), har 1,3 ha vingårdar i Étréchy och Oger.
 • De la Renaissance (RM), har ca 8 ha vingårdar, Chardonnay i Oger, Avize, Le Mesnil-sur-Oger och Chouilly, Pinot Noir i Aÿ och Pinot Noir och Pinot Meunier i Saudoy. Årgångschampagnen heter La Dame de la Renaissance.
 • Henry de Vaugency (RM)
 • F. Vauversin (RM). Årgångschampagnen är en blanc de blancs från gamla stockar.
 • Veuve Eléonore (RM), har 13,3 ha vingårdar, huvudsakligen i Côte des Blancs. Årgångschampagnen heter Cuvée Prestige d’Antan. Mystere 9 är en blandning av de nio bästa årgångarna under de senaste 20 åren. Cuvée Futaille är vinifierad 8 månader på fat, som är uppvärmda på ett sätt som producenten säger sig vara ensam om.

Anm: det är inte säkert att listan är komplett.

Kooperativ

När flaskor säljs direkt av ett kooperativ anges producentkoden som CM = coopérative de manipulation, till skillnad från RC när de säljs av en kooperativmedlem under sitt eget namn.

 • COGEVI – Coopérative General des Vignerons – är ett gammalt och stort kooperativ grundat 1921. Medlemmarna har 670 ha vingårdar, produktionskapaciteten är 10 miljoner flaskor per år och de har källare med lagringskapacitet för 34 miljoner flaskor. Den huvusakliga produktionsanläggmningen finns i Oger, men därutöver finns ”Collet-anläggningen” i Aÿ. Champagnerna säljs under tre olika märken, ett eget och två som produceras i samarbete med andra kooperativ:
  • Collet (skrevs tidigare Raoul Collet) – COGEVIs eget varumärke, och adressen anges som Aÿ.
  • Jacquart – ägs av COGEVI tillsammans med l’Union Auboise och COVAMA. Jacquart finns i Reims och grundades 1964.
  • Montaudon är ett varumärke som hör ihop med Jacquart, d.v.s. ägs av COGEVI tillsammans med l’Union Auboise och COVAMA och finns i Reims.
 • Les Grappes d’Or är ett kooperativ i Oger som är medlem av storkooperativet Union Champagne i Avize, som har 320 medlemmar med sammanlagt 163 ha. De egna champagnerna säljs under varumärket Paul D’Echaly. I sortimentet ingår två årgångschampagner som båda är 100% Chardonnay: den vanliga Brut Millésime och Spéciale Millésimée.
  Historik
  Kooperativet bildades 1946 som en reaktion på krisen inom branschen under 1930- och 1940-talen. De första åren hyrdes utrustning av lokala självständiga vinmakare, innan de köpte de första egna pressarna 1953, och vid skörden 1954 hade de även skaffat egna lokaler. 1966 anslöt sig kooperativet till Union Champagne.
 • Les Coteaux de Champagne är ett kooperativ i Oger som har fokus på Champagneregionens utkanter och som är medlem av storkooperativet Union Champagne i Avize. Kooperativet har 267 medlemmar med 119 ha vingårdar fördelade över 109 kommuner.
  Historik
  Union Champagne, som har ett stor fokus på grand cru- och premier cru-byar, skapade 1967 detta kooperativ under namnet Les Coteaux Champenoise för att ta hand om vingårdar i departmentet Marne som låg under 95% på échelle des crus-skalan. På 1980-talet utökades kooperativets täckning till att även omfatta medlemmar i departmentet Aisne, d.v.s. den västra delen av Vallée de la Marne. Premiärårgången 1967 vinifierades i en privatägd anläggning i Le Mesnil-sur-Oger och kom från 25 ha, huvudsakligen i området Sézannais och trakten av Soulières och Coligny. I över 20 år fanns kooperativet i lokaler som hyrdes av det andra Oger-kooperativet, Les Grappes d’Or, tills egna lokaler skaffades i början av 1990-talet. Efter att INAO döpte om appellationen för stilla viner från Champagne från ”Vin nature de la Champagne” till det nuvarande Coteaux Champenois, bytte kooperativet sitt namn till det nuvarande. 1998 hade kooperativet 200 medlemmar med 102 ha vingårdar.

Kyrkan i Oger, Église Saint-Laurent. Bilden länkad från Wikimedia Commons (foto François Collard, 2009).

Länkar

© Tomas Eriksson 2015, senaste uppdatering 2017-02-26

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagnebyar och märktes . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Byprofil: Oger, en grand cru-by för Champagne i Côte des Blancs

 1. Pingback: Champagne village profile: Oger, a grand cru in the Côte des Blancs | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s