Vit och röd Bourgogne från Le Grappin med Caviste

På eftermiddagen idag släpper fransk-svenske nätvinhandlaren Caviste en låda från Le Grappin i Bourgogne, jämnt fördelad mellan vitt och rött. Le Grappin drivs av en australier vid namn Andrew Nielsen, och jag har tidigare skrivit om motsvarande släpp 2015 (då det låg årgång 2013 i lådan) och 2014 (då en blandning av 2011 och 2012).

Den här gången är det årgång 2016 som ligger i lådan. Som jag har nämnt tidigare är det en bra årgång i Bourgogne, av ren och elegant karaktär. Vinerna är generellt strama och syradrivna, vilket innebär att de röda (i alla fall de av bättre klass) är långlagringsviner och de vita är friska.

Ska man säga något om Le Grappins stil, så är det att vinerna är klassiska – eller närmast gammaldags i ordets rätta betydelse. Generellt tycker jag att de vita vinerna produceras i en lite mer kraftig och generös stil (på en relativ skala) än de röda, som är stramare i stilen. De röda inkluderar en hygglig andel stjälkar, vilket tenderar att ge viner som är mer lagringskrävande och -tåliga. I en årgång som 2016 förstärker dessa två drag varandra på den röda sidan. Å andra sidan brukar ju stram karaktär karaktärisera de viner som Caviste säljer.

Lådan heter CAV0095 och kostar 2690 kr för sex flaskor, varav tre vita och tre röda.

Jag provade vinerna igår och detta var mina intryck.

Saint-Aubin en l’Ebaupin 2016
Chardonnay, produktion 2016 är tre fat. 395 kr/st, två flaskor i lådan.

Doft med moget äpple och päron – nyskuret päron och äpple med lite stekt äpple, en del kalkiga mineraltoner, kryddton och fat, en antydan till nötter. Smaken är torr och klart mineraldominerad, rätt hög syra, äpple, lite kryddton, med en mycket mineraldominerad eftersmak. Vinet funkar att dricka nu, men bör gärna få lite utveckling, 88(+)/89(+) p.

Saint-Aubin:en är lättare än Santenay:en, men är mer mineraldominerad. Trots det finns en kraftig och generös grundton som faktiskt fick mig att tänka lite på en Meursault, men då inte på de på de mest ”smöriga” varianterna utan mer på de som är mineraliska på ett lite nötigt och kraftigt sätt.

Santenay Premier Cru Les Gravières Blanc 2016
Chardonnay, produktion 2016 är fyra fat. 455 kr/st av lådans pris, en flaska i lådan.

Doft med moget äpple, mineral, kryddton, välintegrerade men rätt tydliga fattoner. Smaken är torr och medelfyllig+ med moget äpple, gula plommon, bra fruktkoncentration, mycket mineral, bra syra och en lång mineraldominerad eftersmak. Funkar att dricka nu, men bör gärna lagras, 90(+) p.

Det här vinet är mer koncentrerat och har inslag frukt än det föregående, d.v.s. den påtagliga mineraltonen är inte fullt lika dominerande. Det är det större vinet av de två. Även här tänkte jag på Meursault, och förmodligen är det fler som får sådana tankar om det här vinet.

Savigny-lès-Beaune Rouge 2016
Pinot Noir från vingården Aux Fourneaux. 395 kr/st, en flaska i lådan.

Doft med körsbär, mogna jordgubbar, aningen gröna stjälktoner, grusiga och kalkiga mineraltoner. Stjälkinslaget bidrar till klassisk doft med lite ”retro-känsla”, men doften visar upp fin balans. Smaken är medelfyllig med körsbär, lite lingon eller tranbär med tillhörande bärbeska, rätt bra bärkoncentration, bra syra, en del tannin, lätt kryddton. Relativt stram, men mer p.g.a. syran och stälktonerna än tanninerna i sig. Har bra substans och skulle må bra av lagring, men är någorlunda drickbar nu för den som gillar strama bourgogner, 88(+) p?

Av de två röda vinerna är Savignyn den som i mitt tyckte tydligast visar upp hur årgångskaraktären och producentstilen samverkar till en stram karaktär. Den här gången var de röda svårare för mig att bedöma, och det här var det mer svårbedömda av de två röda.

Beaune Premier Cru Les Boucherottes 2016
Pinot Noir. 525 kr/st, två flaskor i lådan.

Doft med mogna jordgubbar, körsbär, lätt blommiga toner, antydan till tjära, antydan till stjälkar. Smaken är medelfyllig(+) med mogna jordgubbar, körsbär, aningen tranbär med tillhörande beska, tydlig kalkig mineralton, bra syra, aningen kryddton, inbäddade tanniner. Eftersmaken är bärig och mineralisk men stram. Fin substans, men kan må bra av utveckling, 89(+) p.

Ett rätt stramt vin, men lite mer saftigt än Savignyn, så på sätt och viss är det här ”större vinet” lättare att dricka i nuläget. Fast det är ett vin med mer koncentration är bärtonerna rödare, d.v.s. mindre mörka, i det här vinet. Jag ser att jag tyckte samma sak om årgångarna 2012 och 2013 också, så det verkar vara det normala hos Le Grappin att Beaune Premier Cru:n är rödare, generösare och mer tillgänglig som ung än Savignyn.

Annons
Detta inlägg publicerades i 2016, Bourgogne, Chardonnay, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vit och röd Bourgogne från Le Grappin med Caviste

  1. Pingback: White and red Burgundies from Le Grappin | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s