Alain Graillot Crozes-Hermitage 2011

Jag noterade att ett vin som brukar vara mycket populärt i Sverige fanns med bland septembernyheterna på Systembolaget, nämligen Alain Graillots Crozes-Hermitage i årgång 2011. (Importören Ward Wines producentinformation.) Lanseringen verkar krypa bakåt i systembolagskalendern, för 2009:an dök upp i november 2011 och 2010:an i oktober 2012. Tidigare har vinet i vissa årgångar sålt så mycket att det tagit slut första dagen, i alla fall i många butiker, eller strax därefter. I år däremot finns det gott om flaskor kvar efter två veckor, saldot på 256 flaskor i butiken på Regeringsgatan i Stockholm sticker ut som ett litet utropstecken. Jag misstänker att skillnaden inte bara är minskat intresse (för vinet jämfört med tidigare eller för just den här årgången), utan att fler flaskor än tidigare köpts in. Nåväl, då är det som det ska vara, för ett populärt vin som produceras i hygglig mängd och som utomlands inte behöver allokeras till kunder, bör ju finnas tillgängligt i hyllan mer eller mindre året om.

Eftersom jag provat och skrivit om 2010:an och 2009:an i samband med släpp, så tänkte jag att jag skulle göra det med 2011:an också. I år blir det däremot ingen omprovning av en annan årgång som referens. I glaset hittar vi:

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2011
Syrah, 192 kr.

Mörkröd färg, purpurtonad. Doft av björnbär, aningen lakrits, lite blomton med viol, kryddnejlika, lätt animalisk ton med lite köttsaft och något som känns som aningen metallfilspån. Relativt typisk Syrah-doft. Medelfyllig, mörka bär med syrlig bärton, kryddton med lätt pepprighet, medeltanniner, lite tanninbett i eftersmaken. Relativ ung, men funkar rätt bra att dricka nu, 86 p.

En OK Crozes, men inte lika uttrycksfull, balanserad och bra som 2010:an – min favoritårgång i Rhône under perioden 2006 och framåt – eller med riktigt samma kraft som 2009:an. Nu är det väl ungefär som man kunde förvänta sig av årgången, eftersom 2011 inte är riktigt lika bra som de två föregående årgångarna, men det går faktiskt att hitta Rhône-2011:or som är bättre än så här till samma eller lägre pris. Ett exempel är Ro-Rée Saint Joseph 2011 från Louis Cheze  för 149 kr, som fanns med i Stockholmsmunskänkarnas provning av septembernyheter. (Även Coursodons St J 2011or, sålda av Caviste tidigare i år, var bättre, till aningen högre pris, och vill man köpa dem nu måste man nog leta utomlands.) Annars är väl tipset att det kan vara en bra idé att sikta på de 2010:or som fortfarande finns att köpa, såsom Cave de Tains 99 kr-variant och ett helt koppel Crozes 2010:or i beställningssortimentet.

Annons
Detta inlägg publicerades i 2011, Rhône, Syrah. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Alain Graillot Crozes-Hermitage 2011

  1. Pingback: Alain Graillot Crozes-Hermitage, 2011 vintage | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s