Champagne Mailly – tre bonusnoteringar: L’Intemporelle 2008 i vitt och rosé samt Les Échansons 2004

Champagne Maillys anläggning i skymningen. Bilden lånad från deras webbplats.

1 oktober provade jag några champagner från Champagne Mailly, ett högklassigt kooperativ i grand cru-byn Mailly, med anledning av att nätvinhandlaren Franska vinlistan körde en kampanj med deras viner. I inlägget jag skrev direkt efter provningen tog jag av tidsskäl bara med de viner som ingick i den kampanj som avslutades redan dagen efter provningen (annars hade inte inlägget kommit upp före vinerna inte längre fanns att köpa). Eftersom två av de tre ”bonuschampagnerna” som fanns att prova var 2008:or – en underbar årgång – passar jag på att lägga upp noteringar även om dessa, som jag också sörplade mig igenom i viss hast.

Champagne Mailly räknas alltså av många som det bästa kooperativet i Champagne, och jag har tidigare skrivit en profil baserat på ett besök hos dem.

L’Intemporelle 2008
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Vinifiering i ståltank. Dosage 8 g/l.

Fruktig doft med karaktär av mogen frukt, inklusive moget äpple, persika, en del mogen melon, antydan till honung samt aningen örtighet. Fruktig smak med rejäl koncentration, röda äpplen, fin mineralton, lite persika, bra syra, mycket citrus och grönt äpple i mitten, och ett äppligt slut med citrus och grönt äpple. Relativt ung, funkar nu, 91(+) p.

Doften indikerar lite sötare frukt än Maillys vanliga årgångschampagne från 2008, som årgången till ära heter O’de Mailly. Smaken visar upp lite mer koncentration och ”tryck”. Jag fick ett intryck av lite tyngre Pinot Noir än vad som brukar vara vanligt härifrån, och jag skulle närmast beskriva det som ”Aÿ-vibbar”, d.v.s. jag tänker på Pinot Noir-karaktär från sydsluttningar snarare än de nordsluttningar som det de facto rör sig om.

L’Intemporelle Rosé 2008
60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Roséfärgen kommer från 2-3% rött vin framställt på gamla stockar (över 40 år), vilket nog är den lägsta andelen rödvin jag sett i en roséchampagne. Vinifiering i ståltank. Dosage 8 g/l.

Mycket blekrosa färg, den rodnar bara lite lätt. Fruktig doft med persika, röda bär, mogen melon, honung, aningen örtighet. Lite mer röda toner än det vita syskonet. Fruktig smak med rejäl koncentration, lik den vita i smaken men lite mer kryddig och aningen mer markerad mineralitet. Relativt ung, funkar nu, 91(+) p.

L’Intemporelle ligger ovanför den vanliga årgångschampagnen i sortimentet, varav vissa årgångar alltså ges specialnamn, och räknas av Champagne Mailly som en prestigechampagne. Högst upp i sortimentet återfinner man dock Les Échansons, se nedan. L’Intemporelle säljs i genomskinliga flaskor och har en högre andel Chardonnay än deras övriga ”blandchampagner”. (De har i vissa årgångar framställt en blanc de blancs under namnet Exception Blanche, men den finns f.n. inte upptagen på deras webbplats.) Målsättningen är att åstadkomma en elegant champagne, medan Les Échansons mer är tänkt att vara kraftig.

Les Échansons 2004
75% Pinot Noir och 25% Chardonnay. Vinifiering i ståltank. Dosage 6 g/l.

Fruktig och elegant doft med moget rött äpple, persika, en del honung, lite parfymton och lite mognadston. Smak med gult och rött äpple, en del kryddton, lite honung, bra syra, mineral, aningen utvecklade toner, samt en äpplig och kryddig eftersmak. Aningen utveckling men kan tåla lite mer tid i källaren, 91(+) p.

Vid tidigare tillfällen har Les Échansons lyft sig lite över L’Intemporelle vid en direkt jämförelse. Den här gången är det årgång 2008 som slår igenom! Och då ska man komma ihåg att 2004 också är en riktigt bra årgång.

Mitt omdöme två år tidigare, i oktober 2013, löd:

Doft av gult äpple, smörkola, lätt blommig, relativt elegant. Smak av grönt och gult äpple, bra koncentration, tydlig mineralton, bra syra. Relativt ung, 90+ p.

Och avslutningsvis en liten observation. Les Échansons 2004 finns faktiskt i Systembolagets beställningssortiment tack vare en ”vanlig” svensk importör. Jag sätter dock inte ut någon länk eller nämner den importören vid namn eftersom priset är ett sådant påtagligt överpris: 1093 kr att jämföra med 70-75 euro i onlinebutiker i Frankrike, Tyskland och Belgien. Samma sak gäller prisnivån på de övriga champagnerna från Mailly från den importören, som har initialerna G.V. och är belägen i rikets näst största stad. För 1,5 år sedan betalade jag för övrigt 65 euro för Les Échansons-2002:an i en butik i Reims, trots att den butiken var av det turistiska slaget. Jag brukar inte jämföra priser i Sverige med priser direkt från producenter, eftersom det kan bli orättvist. Prisjämförelser mellan viner som alltid säljer slut väldigt snabbt efter lansering kan också bli hur konstiga som helst, men i den kategorin hamnar inte några kooperativ-skumpor, inte ens de allra bästa. Inte heller är det så mycket att orda om ifall ett vin blir 10-20% dyrare i Sverige än i butiker på kontinenten, särskilt om det hamnar i beställningssortimentet där importören tvingas bära en lite högre logistikkostnad. Men priserna i Sverige ska fanimej inte vara ca 60% högre som i det här fallet! Då måste importörens påslag ligga uppåt 100% snarare än de 20-30% som borde vara en mer normal nivå. Sådana aktörer ska självfallet bojkottas! Skäms på er G.V.!

Annons
Detta inlägg publicerades i 2008, Champagne. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Champagne Mailly – tre bonusnoteringar: L’Intemporelle 2008 i vitt och rosé samt Les Échansons 2004

  1. Pingback: Champagnes from Champagne Mailly, an excellent coop in Mailly-Champagne | Tomas's wine blog

  2. Laurent skriver:

    håller med dig Tomas angående bojkottas sådan oseriös importör som tar så orimliga och oseriösa höga marginaler. Helt otroligt att de verkligen tar svenska konsumenterna för helt dumma vininköpare. Och om man tittar på andra viner de säljer är det samma sak… en vanligt meursault village från Roulot för 1735 sek/flaska är en skämt.

    Laurent

  3. vintomas skriver:

    Aha, hos Systembolaget står bara GV angivet, så de måste vara dem som SB formellt gör affärer med. (Partihandlare kan ju för all del handla av varandra, och inte bara med producenter resp. SB.) Kanske bra att jag inte ”outade” dem så tydligt då. Det kan ju inte vara bra för de övrigas rykte om någon av dem tar ut helt orimliga marginaler.

    • bikerkayaker skriver:

      Kanske det. Det är iallafall inget genomgående drag hos alla importörer i GV. Importören av Domaine Roulot verkar vara klart värst i klassen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s