Champagne Savart med Caviste

Idag är det dags igen för lansering av en låda från Caviste, och aktuellt serienummer är CAV0011. Man får väl säga att Caviste-Martin på ett år nu har kommit ”varvet runt”, för i CAV0011 finns sex flaskor Champagne från Savart, vilket också var innehållet i lådan CAV0001. För att fira sitt ettårsjubileum ordnade Martin en tillbakablickande provning med de viner som funnits i lådorna CAV0001-CAV0010, samt de tre Savart-skumporna i CAV0011. Här kommer mina anteckningar från de tre i CAV0011 och en återblick på de tre i CAV0001.

Den här provningen var min första bekantskap med Champagne Savart och det var en mycket positiv sådan. Savart ligger i den premier cru-klassade byn Écueili den nordvästra delen av Montagne de Reims, och har även vingårdar i grannbyn Villers-aux-Nœuds, och finns således på den svalare sidan av denna delregion. Vinerna hade genomgående bra mineraltoner och hög syra, som ger dem en viss elegant stramhet, men i flera fall finns också en hel del frukt- och frukttoner. I vingårdarna finns det 3/4 Pinot Noir och 1/4 Chardonnay, men det är lätt att få intrycket att det är mer Chardonnay, eftersom det är ”sval Pinot” som utnyttjas. Stilmässigt finns en viss variation mellan vinerna, eftersom några viner får en märkbar dos ekfat.

De tre viner som finns i CAV0011-lådan (som bör ha släppts samtidigt som detta inlägg publicerades, pris 1690 kr = 282 kr/flaska exkl. fraktavgift) är de nedan.

Uppdatering: lådan sålde slut första dagen.

Champagne Savart L’Accomplie

80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Denna gång är det basår 2009 i flaskan (50%, kompletterat med 25% 2008 och 25% 2007), generellt ett ganska varmt år som gav mogna druvor. Degorgerad september 2012.

Bröd, äpple (delvis bokna äpplen), bra fruktkoncentration i smaken, hög syra, kryddig. Relativt ung, 88 p.

Även om Pinot Noir gör sig gällande med äppel- och kryddtoner hade jag snarare trott att detta vin var en 50/50-blandning med Chardonnay, p.g.a. syran och balansen.

Degorgeringsdatum på baksidesetiketten, sådant uppskattar jag!

Champagne Savart Bulle de Rosé

82% Pinot Noir, 10% Chardonnay och 8% rött vin på Pinot Noir, degorgerad oktober 2012.

Mineral, smultron, citrus, hög syra, fruktig smak. Relativt ung, 87+ p.

Champagne Savart Millésime 2008

55% Pinot Noir och 45% Chardonnay, i denna årgång helt jäst på ekfat, degorgerad juni 2012.

Rätt tydlig fatdoft, blommighet, gult äpple, persika, rejäl koncentration i smaken, kryddighet, nästan lite tanninkänsla, hög syra. Klart ung i nuläget, 91+ p.

Det här vinet rekommenderar jag definitivt att lagra i några år, så att fattonen integrerar sig mer med de övriga, och då kommer det att bli ännu matigare. Även om jag gillar det här vinet, måste jag säga att fattonen är så tydlig att det säkert finns de som kommer att tycka att vinet har fått lite för mycket ek, särskilt som många dricker Champagner unga. Om man gillar ganska tydligt ekad Champagne, t.ex. de från Selosse eller Fleur de Passion från Diebolt-Vallois, kommer man dock inte att ha något problem att acceptera det här fatinslaget. Förvisso bör en toppårgång som 2008 kunna ”tåla” mer ek än svagare årgångar, men när jag jämför med den mera måttligt ekade 2006:an (se nedan) tycker jag ärligt talat att Frédéric Savart har tagit i lite i överkant med eken.

2008 är för övrigt nästa absoluta toppårgång i Champagne, efter 2002, och är förmodligen strået vassare än de utmärkta 2004 och 2006. Det dröjer dock några år innan storhuschampagner från årgången börjar dyka upp i någon större omfattning, och det är bara ett fåtal av dem som har kommit ens till 2006. Dock är det nog 2008-bas i många årgångslösa skumpor från bra hus just nu, de som låter sina viner ligga ungefär tre år på jästfällningen (från början av 2009 till början av 2012).

En tillbakablick på innehållet i CAV0001

CAV0001 kostade 1690 kr (282 kr/flaska) exkl. fraktavgift år 2011. Observera att ett år extra lagring gör de flesta Champagner gott, så de här flaskorna har lite försteg framför sina ett år yngre syskon.

Champagne Savart L’Accomplie

80% Pinot Noir och 20% Chardonnay. Basår 2008 i flaskan (50%, kompletterat med 25% 2007 och 25% 2006), ett mycket bra år med fin balans och elegans.

Brödig, en del honung, äpple, bra fruktighet, hög syra, citrus, mineral. Ung, 89+ p.

Pinot Noir-tonen är mindre uppenbar i det här vinet än i den yngre releasen, det hade nog rentav gått att lura i mig att det här var en blanc de blancs. Det här vinet har lite mindre utpräglad fruktighet och inte lika kraftiga äppeltoner, men tydligare mineralitet. Fast det är ett år äldre – vilket nog avspelar sig i doften – framstår det som yngre i smaken p.g.a. den hög syran.

Champagne Savart Bulle de Rosé

82% Pinot Noir, 10% Chardonnay och 8% rött vin på Pinot Noir. 60% från 2009 och 40% från 2008.

Smultron, lite bourgogneton, lite kolaton, rött äpple, hög syra, lite kryddig. Ung, 89 p.

Daniel Savart Millésime 2006

55% Pinot Noir och 45% Chardonnay, i denna årgång till 30% jäst och lagrat på ekfat.

Kola/fudgedoft, brödighet, lite honung, bakade äpplen, kraftig doft. I smaken rejäl mineralton, delvis bokna äpplen, hög syra, kryddig. Relativt ung, 91+ p.

I det här vinet är fatinslaget inte alls märkbart som en fatton i sig, men faten har säkert hjälp till att skapa det som jag uppfattar som en kola- eller fudgeton. Det är därför ganska stor skillnad i aromer mellan detta vin och motsvarande 2008, som fått en mycket tydligare dos ek. Även det här vinet lär vinna på ytterligare lagring, men det är en betydligt mindre synd att dricka 2006:an idag än att dricka 2008:an.

Savart var som sagt en mycket trevlig bekantskap, och kommer absolut att finnas i ett glas i närheten av min högernäve fler gånger än denna.

Detta inlägg publicerades i Champagne, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Champagne Savart med Caviste

  1. Pingback: Champagne Savart | Richard Juhlin Champagne Club

  2. Pingback: Champagne Savart med Caviste | Vintomas blogg

  3. Pingback: Årets Savart-släpp med Caviste | Vintomas blogg

  4. Pingback: Champagne från Savart med Caviste | Vintomas blogg

  5. Pingback: Champagne Savart – eftertraktad champagne från Caviste | Vintomas blogg

Lämna en kommentar